Een endeldarmverzakking, ook wel een rectumprolaps genoemd, is een veelvoorkomende aandoening. Vooral vrouwen die wat hoger in leeftijd zijn en een aantal keer zijn bevallen, krijgen er hoogstwaarschijnlijk mee te maken. Bij een endeldarmverzakking, u raadt het al, zakt de endeldarm. Klachten hiervan kunnen zijn dat de ontlasting niet vanzelf gaat of dat u het gevoel heeft dat er een bal rondom de anus of vagina zit. In deze blog leest u endeldarmverzakking ervaringen om u te informeren over de oorzaken en symptomen. Na het lezen van de blog weet u wat een endeldarmverzakking is en wat u kan doen om er van af te komen. Lees snel verder.
Zoals hierboven vermeld is een endeldarmverzakking, precies wat het woord zegt, het zakken van de endeldarm. De endeldarm (rectum) zakt weg (prolaps) doordat de bekkenbodem de endeldarm niet goed op zijn plaats houdt. Hierbij kan de endeldarm helemaal wegzakken, wat extern is. De endeldarm komt in dit geval naar buiten. Ook kan de endeldarm intern zakken, waarbij het in het lichaam blijft. Het signaal dat u moet toiletteren, komt uit de endeldarm. Bij endeldarmverzakking ervaringen wordt er vaak gesproken van een constant drukkend gevoel.
Een interne endeldarmverzakking is het zakken van de endeldarm in het lichaam. Hierbij zakt de rectum binnen het darmkanaal en komt het dus niet uit de anus. Aan de buitenkant van het lichaam is dit niet te zien. Toch kunt u hierdoor klachten krijgen en last ervaren.
Last van een interne endeldarmverzakking? Klachten van interne endeldarmverzakking ervaringen zijn hoogstwaarschijnlijk pijn in de onderbuik, problemen met de stoelgang, anale pijn en/of gevoel van onvolledige lediging na het bezoeken van het toilet. Hieronder leest u uitleg over elk type klacht:
Gevoel van onvolledige lediging: Tot slot is een veel voorkomende klacht het gevoel hebben dat de ontlasting er niet volledig uit is. Hierbij voelt u constant de druk om naar het toilet te moeten.
Naast het intern wegzakken van de endeldarm, komt het ook veelvuldig voor dat de endeldarm uitwendig wegzakt. Hierbij komt de endeldarm tot buiten de anus. Dit kan variëren van een kleine uitstulping tot de volledige endeldarm. Bij een externe endeldarmverzakking kunt u verschillende klachten ervaren zoals bloedverlies en pijn.
Externe endeldarmverzakking ervaringen hebben vaak dezelfde soort klachten. De meest voorkomende klachten zijn dan ook zichtbare uitstulping, vocht- en/of bloedverlies, pijn en problemen met de ontlasting. Eén voor één worden de meest voorkomende klachten kort toegelicht hieronder.
Heeft u de klachten doorgelezen en bent u er zeker van dat u een endeldarmverzakking heeft? Dan wilt u natuurlijk ook de oorzaak weten. Deze oorzaak is altijd hetzelfde, maar de factoren die daarvoor zorgen, kunnen altijd verschillen uit de endeldarmverzakking ervaringen. Snapt u het nog? De oorzaak van een endeldarmverzakking is namelijk het verzwakken of beschadigen van de spieren en het weefsel van de bekkenbodem. Dit kan komen door bijvoorbeeld langdurige druk tijdens de bevalling. Vrouwen die vaak zijn bevallen, hebben vaak last van een beschadigde bekkenbodem, waardoor het risico op verzakking extra groot is. Ook het te hard persen om de ontlasting te passeren kan de spieren van de bekkenbodem en de endeldarm verzwakken. Nog twee andere factoren kunnen fysiek zware arbeid en ouderdom zijn.
U kent vast het gezegde: “Voorkomen is beter dan genezen”. Bij het Chirurgisch expertisecentrum delen wij die mening. Daarom geven wij u graag wat tips waarmee u ervoor kan zorgen dat u endeldarm niet verzakt. Zie de volgende tips:
Veel mensen hebben weleens een endeldarmverzakking ervaren. Heeft u hier last van? Dan bent u dus zeker niet de enige. Vooral veel vrouwen en ouderen krijgen er snel mee te maken. Vrijwel iedereen die last heeft van een endeldarmverzakking, ervaart dezelfde symptomen en klachten. Dit zijn fysieke klachten zoals pijn, bloeding en vochtverlies. Naast de fysieke klachten zitten er aan deze aandoening ook emotionele klachten. Endeldarmverzakking ervaringen kunnen zorgen voor schaamtegevoelens, aangezien het toch iets blijft waar men niet graag over praat of hulp voor gaat zoeken. Chirurgisch expertisecentrum begrijpt dat volledig, maar wil graag benadrukken dat u zeker niet de enige bent met deze endeldarmverzakking ervaringen. Veel mensen hebben vergelijkbare endeldarmverzakking ervaringen doorgemaakt en het delen van deze ervaringen kan anderen helpen. Schaam u niet en maak endeldarmverzakking ervaringen bespreekbaar en zoek hulp. Vroege interventie kan leiden tot een betere uitkomst.
Om u ervan te overtuigen dat u in actie moet komen bij het afkomen van de endeldarmverzakking klachten, lichten we kort wat behandeling endeldarmverzakking ervaringen toe. De ervaring van de behandeling is afhankelijk van de gekozen behandelingsmethode van de patiënt, de algemene gezondheid van de patiënt en de ernst van de verzakking. Wij merken dat er vooral angst en zenuwen heersen vóór de chirurgische behandeling, die daarna worden omgezet in opluchting en optimisme. Behandeling waarbij er geen chirurgische inspanning nodig is, wordt altijd als super goed ervaren. Deze brengen ook minimale risico’s met zich mee, maar vereisen wel discipline en heel veel geduld. Een endeldarmverzakking is namelijk niet een, twee, drie verholpen. Al met al variëren de endeldarmverzakking ervaringen van patiënt tot patiënt. Wel kan er met zekerheid vermeld worden dat de behandelingen effectief zijn en ervoor zorgen dat u binnen de kortste keren weer klachtenvrij bent.
Buiten een endeldarmverzakking, zijn er meerdere vervelende anale aandoening die er een beetje op lijken, zoals aambeien, haarnestcystes en skintags. Mocht u hier meer over willen weten, dan kunnen wij u zeker helpen. Kom in contact met een van onze experts.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
De Rijn 2
5684 PJ Best
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801