Fistel operatie

Een fistel bij de anus, ook wel peri-anale fistel of fistula ani genoemd, moet bijna altijd operatief verwijderd worden. Een fistel doet veel pijn en u kunt er veel last van hebben in het dagelijks leven. Een fistel operatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De meeste mensen mogen op dezelfde dag als de operatie weer naar huis. Na 6 weken vindt een controle afspraak plaats.

  • Korte wachttijden
  • Snelle en minder pijnlijke behandeling
  • Beschikbaarheid op verschillende locaties

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Wat is een fistel bij de anus?

Een fistel is een ‘pijpzweer’ tussen het anale kanaal en de huid rondom de anus. Meestal is een fistel een gevolg van peri-anaal abces. De fistel is dan een overblijfsel van de ontsteking in de anaalklier. Ongeveer 30% van de peri-anale abcessen wordt een fistel.

Een abces is een holte gevuld met pus. Deze kan ontstaan wanneer een van de anaalklieren ontstoken is. Het abces zoekt een weg naar buiten, zo kan een gangetje vormen. Na genezing van het abces, blijft in sommige gevallen het gangetje bestaan. Dit gangetje loopt meestal vanuit het anale kanaal via de inwendige en/of uitwendige kringspier naar de huid rondom de anusopening. Dit noemen we een fistel.

Op de plek van de fistel is een gaatje te zien in de huid. Een fistel is niet gevaarlijk, maar gaat niet vanzelf over. 

Klachten fistel

De klachten van fistels zijn niet altijd aanwezig, soms keren ze na weken of maanden weer terug. Wanneer je een fistel hebt, kun je last hebben van de volgende klachten:

  • U heeft pijn bij uw anus
  • Vocht of pus verlies: meestal zijn er klachten van vocht of pus verlies uit een openingetje in de huid vlakbij de anus. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten.
  • U heeft last van een ontsteking of zwelling. De fistel ziet er dan uit als een puistje.

Oorzaken fistel

Een fistel is een ‘pijpzweer’, het is een chronische ontsteking. Meestal is een fistel het gevolg van een peri-anaal abces. Er is onduidelijkheid over wanneer een fistel wel of niet ontstaan na een abces. Fistels komen vaker voor bij mannen en vrouwen. Een gebrekkige hygiëne is geen oorzaak voor het ontstaan van een fistel. Fistels komen vaker voor bij mensen die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Last van een fistel?

Neem contact met ons op!

Diagnose en onderzoek

Om de diagnose te stellen voor een fistel is lichamelijk onderzoek meestal voldoende. Dit komt doordat de klachten vaak zo duidelijk zijn. Door middel van een echografisch onderzoek van de anus wordt bepaald hoe de fistelgangen zich verhouden ten opzichte van de sluitspieren. Wanneer de arts twijfelt over de diepte van het abces of het verloop van de fistel kan een MRI-scan gemaakt worden. Een operatie voor het verwijderen van de fistel wordt eigenlijk altijd aanbevolen omdat de fistel niet vanzelf verdwijnt. Bij fistels die ontstaan zijn door ontstekingsziektes, kunnen medicijnen soms helpen met de genezing.

Voorbereiding voor de fistel operatie

Vooraf aan de operatie bespreekt de anesthesioloog samen met u de mogelijkheden van anesthesie. Ook krijgt u een klein lichamelijk onderzoek. In enkele gevallen is het nodig dat andere specialisten uw conditie beoordelen, bijvoorbeeld een cardioloog of longarts.

Geef vooraf aan de operatie altijd door of u medicijnen gebruikt. De chirurg of anesthesioloog bespreekt met u, of en hoelang, voor de operatie u tijdelijk moet stoppen met het innemen van de medicatie. 

Daarnaast bespreekt de chirurg of anesthesioloog met u of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Tot slot is het belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie kunnen complicaties optreden. Na een fistel operatie kunnen de volgende complicaties ontstaan:

  • Bloedverlies: doordat de operatie plaatsvindt in een bloedvatrijk gebied, kan er na de operatie bloedverlies optreden. Minimaal bloed bij de ontlasting of bloed op het verband is normaal, hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Wanneer er veel helder rood bloed te zien is, is er een nabloeding. U moet dan contact opnemen met uw arts.
  • U kunt last hebben van incontinentie. Soms kan in het begin onvrijwillig verlies van winden of vocht optreden. Wanneer de wond verder geneest, verbetert dit.
  • Terugkeren van fistel. Het slagingspercentage aan oppervlakkige fistels is 95%. Hierbij is de kans dus klein dat de fistel terugkeert. Operaties aan fistels waarbij een groot deel van de sluitspieren betrokken is, zijn minder succesvol. Het slagingspercentage ligt tussen de 50 en 80%. U moet er dus rekening mee houden dat de fistel terug kan keren.

Littekens: Soms ontstaan grote littekens als grote wonden gemaakt moeten worden om de holtes met pus goed open te leggen. De wonden groeien vanzelf dicht.

Nabehandeling fistel operatie

Na de behandeling mag u paracetamol innemen om de pijn te dempen. Ook moet na de operatie de ontlasting zacht gehouden worden. Hiervoor krijgt u een recept voor poeders of een drankje van uw arts. Na ontslag uit het ziekenhuis raden wij aan om de wond 2 tot 3 keer per dag te spoelen met een zachte straal kraanwater. Dit kan gedaan worden met de douchekop. Na ontlasting wordt extra spoelen aanbevolen. Daarnaast raden wij aan niet langer dan 10 minuten te persen en vezelrijk te eten en genoeg water te drinken. Het is van belang dat u de eerste week na de operatie niet sport.

Na ongeveer 6 weken heeft u een controleafspraak.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Wanneer kunt u weer naar huis?

De meeste mensen mogen op dezelfde dag weer naar huis. In enkele gevallen moet u langer blijven. Dit is het geval wanneer er complicaties optreden of als de operatie gecompliceerd is verlopen.

Algemene adviezen

  • Zorg voor een vezelrijk dieet en voldoende vochtinname om een grotere kans te hebben dat de fistel niet terugkeert
  • Na de operatie mag u gewoon naar het toilet, blijf echter niet persen tot er ontlasting komt
  • Na 2-4 weken kunt u uw werkzaamheden hervatten. Verricht de eerst 2 weken geen zwaar tilwerk of zware lichamelijke inspanning

Veelgestelde vragen fistel operatie

Wat moet ik doen bij problemen thuis?
Neem in onderstaande gevallen contact op met uw arts:
  • U heeft 38,5 graden koorts of hoger
  • Het bloedverlies lijkt meer dan een kopje vol
  • U kunt niet meer plassen
  • De wond verandert: roodheid neemt toe, grotere zwelling of vocht bij de wond
Kan ik zelf iets doen om fistels te voorkomen?
Nee, helaas niet. U kunt niet voorkomen dat u een fistel (terug)krijgt en ze gaan ook niet vanzelf weg. Een behandeling is altijd nodig.
Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact