Getromboseerde aambei

 

Home / Getromboseerde aambei

Een getromboseerde aambei is een klein en ongevaarlijk bloedstolletje in een onderhuids adertje dat acuut ontstaat net aan de buitenkant van de aars. Getromboseerde aambeien komen regelmatig voor bij mensen van alle leeftijden. Vaak gaat deze vanzelf weg, maar als de getromboseerde aambei groter is dan 1 cm is het zinvol om deze operatief te laten verwijderen.

Meer informatie getromboseerde aambei behandeling?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is een getromboseerde aambei?

Bij een getromboseerde aambei ontstaat plots een klein en ongevaarlijk bloedstolletje in een onderhuids adertje net aan de buitenkant van de aars. Dit veroorzaakt een klein of groter bultje, dat zeer pijnlijk is. Het bultje trekt niet meer terug naar binnen, ook niet als je er op duwt. De pijn is vaak het hevigst bij de ontlasting of door aanraking, bijvoorbeeld met afvegen. Ook kan het gedurende de dag en nacht plotseling voor hevige pijn zorgen, onafhankelijk van het moment van stoelgang.

De oorzaak van een getromboseerde aambei

De oorzaak van een getromboseerde aambei is meestal verhoogde druk, rek of spanning van de anale huid en/of de vlak onder de huid gelegen anale sluitspier. Door de druk, rek of spanning raken de onderhuidse adertjes gestuwd, en in een gestuwd adertje kan stolsel ontstaan. Dit bloedstolsel is meestal ongevaarlijk en kan zich niet verspreiden naar andere delen van het lichaam.

De klachten passend bij een getromboseerde aambei

Een getromboseerde aambei levert de volgende klachten op:

 • Plotseling ontstaan van pijnlijke bult bij anus
 • De bult is blauw of rood-paars gekleurd
 • De bult voelt redelijk hard aan
 • U heeft geen koorts

Heeft u last van een getromboseerde aambei?

Maak een afspraak!

Wat kunt u zelf doen bij een getromboseerde aambei?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om klachten die optreden bij een getromboseerde aambei te verminderen.

Gezonde stoelgang

Een gezonde stoelgang kan helpen uw klachten te verminderen. Het hebben van zachte ontlasting is van groot belang, daarnaast komt uw ontlasting bij voorkeur komt maar één of twee keer per dag. Een vezelrijk dieet helpt om ontlasting zacht te houden, dit komt omdat vezels water aantrekken. Ook lichaamsbeweging is van belang voor een gezonde stoelgang. Door regelmatig te bewegen wordt verstopping voorkomen.

Gezond toiletgedrag

Wist u dat onderstaande punten belangrijk zijn rondom uw toiletgedrag?

 • Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft
 • Neem een juiste toilethouding aan: een ontspannen zithouding met licht gebogen rug en voeten op een voetenbankje
 • Neem de tijd, maar blijf niet te lang zitten: maximaal 5 minuten
 • Ontspan de buikspieren en zet de buik uit als u inademt
 • Trek de kringspier en bekkenbodemspier niet aan tijdens de ontlasting

Vezelrijke voeding

Vezels nemen vocht op, waardoor de ontlasting zacht en soepel blijft. Producten die veel vezels bevatten zijn groente, fruit en volkorenproducten. Een volwassen persoon heeft 30 tot 50 gram voedingsvezels per dag nodig. Naast het binnenkrijgen van vezelrijke voeding, is ook het binnenkrijgen van 2 liter vocht per dag belangrijk. Door voldoende hydratatie zullen uw darmen beter functioneren.

Pijnstilling bij een getromboseerde aambei

Wanneer u last heeft van een getromboseerde aambei mag u pijnstilling nemen. U kunt kiezen voor:

 • Pijnstillende zelf: ‘lidocaïne vaseline crème
 • Paracetamol: maximaal 3 keer per dag 2 tabletten van 500 mg
 • Ontstekingsremmer: ibuprofen 400mg, maximaal 3 keer 1 tablet per dag (meestal in combinatie met maagbeschermer pantoprazol 20 mg
 • Verkoeling: pijn bestrijden met koelen, of een zitbad nemen (niet met ijs)

Maak hier uw afspraak

Diagnose stellen getromboseerde aambei

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens een consult. De specialist zal dan het uitwendige deel van uw anus bekijken. Getromboseerde aambeien kunnen meestal niks kwaad. Het is wel raadzaam om verder onderzoek te doen als u vaker last heeft van getromboseerde aambeien.

De behandeling van een getromboseerde aambei

Een getromboseerde aambei geneest meestal vanzelf, meestal is er geen behandeling nodig. Het bloedstolsel verdwijnt normaal gesproken binnen een aantal weken. Wanneer de getromboseerde aambei 1 cm of groter is, is het zinvol om deze weg te laten halen. De operatie, genaamd trombectomie, wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Mogelijke complicaties getromboseerde aambei behandeling

Complicaties komen niet vaak voor bij getromboseerde aambeien, maar het kan wel. Een complicatie kan optreden door druk van het bloedstolsel. Door deze druk kan de getromboseerde aambei openspringen en kan er bloedverlies zijn. Dit gaat meestal vanzelf over. Ook kunt u een verkramping van de sluitspier krijgen. Dit komt door hevige en langdurige pijn. In enkele gevallen houdt men een huidflapje over als het bloedstolsel is opgelost.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Vergoedingen behandeling getromboseerde aambei

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft de gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Hoe snel na het ontstaan van symptomen moet ik een arts raadplegen voor een getromboseerde aambei?
Het is raadzaam om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen als je vermoedt dat je een getromboseerde aambei hebt die groter dan 1 cm is, vooral als je ernstige pijn ervaart. Snelle behandeling kan helpen om de pijn te verminderen en complicaties te voorkomen
Zijn er risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van een getromboseerde aambei vergroten?
Ja, er zijn verschillende risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van getromboseerde aambeien kunnen vergroten. Deze omvatten constipatie of diarree, langdurig zitten, een sedentaire levensstijl, overgewicht of obesitas, zwangerschap
Kan het uitoefenen van bepaalde activiteiten of oefeningen het risico op het ontwikkelen van getromboseerde aambeien vergroten of verergeren?
Ja, bepaalde activiteiten en oefeningen kunnen het risico op het ontwikkelen van getromboseerde aambeien vergroten of bestaande aambeien verergeren. Activiteiten die een verhoogde druk in het bekken- en rectale gebied veroorzaken, kunnen bijdragen aan het ontstaan of de verergering van aambeien

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact