Atheroomcyste
Huidgezwelletje

Home / Chirurgie / Atheroomcyste

Een atheroomcyste ontstaat door een afsluiting van de uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier. Na een onbepaalde tijd ( dit kan maanden tot jaren duren) ontstaat uiteindelijk een zwelling, die in het algemeen een gladde, ronde vorm heeft, en wel aan de huid vastzit, maar los te bewegen is van de onderlaag. De verstopte uitgang van de talgklier is vaak herkenbaar als een kleine porus midden centraal op de zwelling ( de zogeheten “mee-eter”).

Als het nog klein is en de opening is nog ruim, dan is deze mee-eter aanvankelijk nog uit te drukken, maar zodra de cyste duidelijk groter wordt, is dit niet meer mogelijk. De grootte van de atheroomcyste varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn ze onschuldig van aard, maar het kan ook secundaire geïnfecteerd raken met een abcesvorming. Dan wordt de zwelling in een korte tijd groter, rood en pijnlijk, waaruit soms al spontaan pus ontlast.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. In het algemeen heeft men van een atheroomcyste weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Wanneer het hinderlijk wordt of ontstoken, is het doormiddel van een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving te verwijderen. Essentieel hierbij is dat de atheroomcyste met het gehele omhulsel wordt verwijderd, anders kan het weer terug groeien.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

In het ontstoken stadium is de eenvoudigste remedie de cyste na een verdoving middels een incisie te openen en riekende inhoud te verwijderen. De omhulsel zit dan te vast in de omgeving en kan meestal niet geheel verwijderd worden. In dat geval is het advies om de atheroomcyste op een later moment dat deze niet ontstoken is iets ruimer weg te halen. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.

Heeft u last van een atheroomcyste?
Maakt u direct een afspraak.

Veelgestelde vragen

Wat is een atheroomcyste?
Een atheroomcyste een onderhuidse zwelling, die in het algemeen een gladde, ronde vorm heeft, en die in grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn ze onschuldig van aard en geeft het weinig klachten, maar het kan ook geïnfecteerd raken en leiden tot een abcesvorming.
Kan een atheroomcyste vanzelf verdwijnen?
Nee atheroomcyste kan niet vanzelf weggaan, soms verminderd het iets en lijkt het zo maar dan komt terug hij later terug en kan leiden tot een ontsteking van talgklier en infectie.
Is een atheroomcyste kwaadaardig?
Een atheroomcyste is goedaardige zwelling. Het wordt ook wel een ontsteking in talgklier genoemd.
Hoe ontstaat een atheroomcyste?
Een atheroomcyste ontstaat door een verstopt haarzakje en de bijbehorende talgklier en het kan overal op het lichaam waar haargroei is voorkomen. Door de verstopte talgklier kan de talg niet meer weg en hoopt het zich onderhuids op (in sommige gevallen is dit herkenbaar als een soort “mee-eter”) totdat er een langzaam groter worden en zwelling onderhuids ontstaat. Deze zit vast aan het haarzakje dus ook aan de huid. Zo kan het onderscheiden worden van bv een onderhuidse vetbult.
Hoe stel je de diagnose?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.
Moet een atheroomcyste behandeld worden?
Atheroomcystes hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale irritatie, waardoor het gaat ontsteken. Dan moet het wel behandeld worden. Bij uitgebreide ontstekingen kan je alleen via een snee de talg eruit laten lopen, maar kan je de omhulsel er niet uit halen. De zwelling kan dan weer terugkomen en dan moet je het in een rustige fase verwijderen, waarbij de kapsel vd zwelling dus ook weggehaald kan worden.
Wat te doen tegen atheroomcyste?
Oplossing is het verwijderen van atheroomcystes gebeurd op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. De wond wordt of met een inwendige (oplosbare) danwel uitwendige (niet-oplosbare) hechting dicht gemaakt. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, maar de wond moet minstens 7-10 dagen niet nat gemaakt te worden. De niet –oplosbare en uitwendig zichtbare hechtingen moeten na ongeveer 10-14 dagen worden verwijderd, of bij de huisarts of in de kliniek. De wond hoeft in dit geval niet droog gehouden worden, maar mag de volgende dag al nat gemaakt worden.
Moet je onder narcose?
Nee, het verwijderen van atheroomcystes gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Atheroomcyste verwijderen door operatie?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Na 10-14 dagen kunt u de wond laten controleren en evt de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts of in de kliniek. U krijgt een belafspraak in de kliniek voor 6 weken na de operatie. Maar bij klachten of andere bijzonderheden kunt u eerder contact opnemen met de onze polikliniek.
Kan er een complicatie optreden na Atheroomcyste operatie?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Bij ontstoken atheroomcystes wordt de wond bijna altijd open gelaten, zodat deze uitgedoucht kan worden. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.