Atheroomcyste

Een atheroomcyste ontstaat door een afsluiting van de uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier. Na een onbepaalde tijd ( dit kan maanden tot jaren duren) ontstaat uiteindelijk een zwelling, die in het algemeen een gladde, ronde vorm heeft, en wel aan de huid vastzit, maar los te bewegen is van de onderlaag. De verstopte uitgang van de talgklier is vaak herkenbaar als een kleine porus midden centraal op de zwelling ( de zogeheten “mee-eter”).

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Als het nog klein is en de opening is nog ruim, dan is deze mee-eter aanvankelijk nog uit te drukken, maar zodra de cyste duidelijk groter wordt, is dit niet meer mogelijk. De grootte van de atheroomcyste varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn ze onschuldig van aard, maar het kan ook secundaire geïnfecteerd raken met een abcesvorming. Dan wordt de zwelling in een korte tijd groter, rood en pijnlijk, waaruit soms al spontaan pus ontlast.

Diagnose stellen atheroomcyste

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. In het algemeen heeft men van een atheroomcyste weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Wanneer het hinderlijk wordt of ontstoken, is het doormiddel van een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving te verwijderen. Essentieel hierbij is dat de atheroomcyste met het gehele omhulsel wordt verwijderd, anders kan het weer terug groeien.

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste, ook wel bekend als een epidermoïdcyste, is een veelvoorkomende huidaandoening. Het is een benigne cyste die ontstaat uit een haarfollikel en bestaat voornamelijk uit keratine, een eiwit dat in de huid voorkomt. Deze cysten ontwikkelen zich vaak in gebieden met veel haarfollikels, zoals de hoofdhuid, het gezicht, de nek, de rug en de geslachtsdelen, maar kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze zijn meestal rond, beweeglijk onder de huid, en kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Zo ziet een atheroomcyste eruit

Een atheroomcyste ziet eruit als een kleine, ronde bult onder de huid. Ze kunnen huidkleurig zijn of een gele tint hebben. Soms is een donkere punt zichtbaar op de cyste, wat de verstopte opening van de haarfollikel is. Ze zijn over het algemeen pijnloos, tenzij ze geïnfecteerd raken. Als dat gebeurt, kunnen ze rood, gezwollen en pijnlijk worden .

Oorzaken van een atheroomcyste

Atheroomcysten ontstaan wanneer de uitgang van een haarfollikel wordt geblokkeerd. Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals:

  • Hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit.
  • Verhoogde productie van huidolie (sebum) in de talgklieren.
  • Beschadiging van de haarfollikel, bijvoorbeeld door acne, een chirurgische ingreep of huidtrauma.
  • Genetische factoren; atheroomcysten lijken vaker voor te komen bij sommige families.
  • Hoewel ze op elke leeftijd kunnen ontstaan, komen ze het meest voor bij jongvolwassenen. Mannen hebben vaker last van atheroomcysten dan vrouwen.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Heeft u last van een atheroomcyste?
Maakt u direct een afspraak.

Zo gaat de behandeling van een atheroomcyste in zijn werk

In het ontstoken stadium is de eenvoudigste remedie de cyste na een verdoving middels een incisie te openen en riekende inhoud te verwijderen. De omhulsel zit dan te vast in de omgeving en kan meestal niet geheel verwijderd worden. In dat geval is het advies om de atheroomcyste op een later moment dat deze niet ontstoken is iets ruimer weg te halen. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoeding behandeling atheroomcyste

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een atheroomcyste?
Een atheroomcyste een onderhuidse zwelling, die in het algemeen een gladde, ronde vorm heeft, en die in grootte kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn ze onschuldig van aard en geeft het weinig klachten, maar het kan ook geïnfecteerd raken en leiden tot een abcesvorming.
Kan een atheroomcyste vanzelf verdwijnen?
Nee atheroomcyste kan niet vanzelf weggaan, soms verminderd het iets en lijkt het zo maar dan komt terug hij later terug en kan leiden tot een ontsteking van talgklier en infectie.
Is een atheroomcyste kwaadaardig?
Een atheroomcyste is goedaardige zwelling. Het wordt ook wel een ontsteking in talgklier genoemd.
Hoe ontstaat een atheroomcyste?
Een atheroomcyste ontstaat door een verstopt haarzakje en de bijbehorende talgklier en het kan overal op het lichaam waar haargroei is voorkomen. Door de verstopte talgklier kan de talg niet meer weg en hoopt het zich onderhuids op (in sommige gevallen is dit herkenbaar als een soort “mee-eter”) totdat er een langzaam groter worden en zwelling onderhuids ontstaat. Deze zit vast aan het haarzakje dus ook aan de huid. Zo kan het onderscheiden worden van bv een onderhuidse vetbult.
Hoe stel je de diagnose van een atheroomcyste?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.
Moet een atheroomcyste behandeld worden?
Atheroomcystes hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale irritatie, waardoor het gaat ontsteken. Dan moet het wel behandeld worden. Bij uitgebreide ontstekingen kan je alleen via een snee de talg eruit laten lopen, maar kan je de omhulsel er niet uit halen. De zwelling kan dan weer terugkomen en dan moet je het in een rustige fase verwijderen, waarbij de kapsel vd zwelling dus ook weggehaald kan worden.
Wat te doen tegen atheroomcyste?
Oplossing is het verwijderen van atheroomcystes gebeurd op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. De wond wordt of met een inwendige (oplosbare) danwel uitwendige (niet-oplosbare) hechting dicht gemaakt. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, maar de wond moet minstens 7-10 dagen niet nat gemaakt te worden. De niet –oplosbare en uitwendig zichtbare hechtingen moeten na ongeveer 10-14 dagen worden verwijderd, of bij de huisarts of in de kliniek. De wond hoeft in dit geval niet droog gehouden worden, maar mag de volgende dag al nat gemaakt worden.
Moet je onder narcose bij de behandeling van een atheroomcyste?
Nee, het verwijderen van atheroomcystes gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Atheroomcyste verwijderen door operatie?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Na 10-14 dagen kunt u de wond laten controleren en evt de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts of in de kliniek. U krijgt een belafspraak in de kliniek voor 6 weken na de operatie. Maar bij klachten of andere bijzonderheden kunt u eerder contact opnemen met de onze polikliniek.
Kan er een complicatie optreden na Atheroomcyste operatie?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Bij ontstoken atheroomcystes wordt de wond bijna altijd open gelaten, zodat deze uitgedoucht kan worden. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.
Wat zijn de symptomen van een atheroomcyste?
Symptomen zijn onder andere een gladde, ronde zwelling die vastzit aan de huid en soms een centrale porus heeft. Het kan pijnloos zijn, maar ook ontstoken raken en pijnlijk worden.
Kunnen atheroomcysten vanzelf verdwijnen?
Nee, atheroomcysten verdwijnen meestal niet vanzelf. Als ze problemen veroorzaken, is medische behandeling vereist.
Zijn atheroomcysten besmettelijk?
Nee, atheroomcysten zijn niet besmettelijk. Ze ontstaan door een verstopping van talgklieren en zijn geen infectieziekte.
Hoe lang duurt het herstel na het verwijderen van een atheroomcyste?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris eu massa orci.
Hoe lang duurt het herstel na het verwijderen van een atheroomcyste?
Het herstel varieert, maar in het algemeen kun je je normale activiteiten snel hervatten na de ingreep.
Kan een atheroomcyste terugkeren na verwijdering?
Ja, als de hele cyste en het omhulsel niet volledig worden verwijderd, kan deze terugkeren op dezelfde locatie.
Hoe lang duurt een atheroomcyste verwijderingsprocedure gemiddeld?
De procedure duurt meestal niet langer dan 30 minuten en wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving.
Wat zijn de mogelijke gevolgen bij een geïnfecteerde atheroomcyste?
Een geïnfecteerde atheroomcyste kan leiden tot pijn, roodheid en zwelling rondom de cyste en mogelijk de vorming van een abces.
Is het mogelijk om atheroomcysten thuis te behandelen?
Het wordt niet aanbevolen om zelf atheroomcysten te behandelen. Zoek medische hulp als je symptomen hebt.
Kunnen atheroomcysten leiden tot ernstige gezondheidsproblemen?
Over het algemeen niet, maar het is belangrijk om ze door een arts te laten beoordelen om complicaties te voorkomen.
Zijn er natuurlijke middelen voor de behandeling van atheroomcysten?
Er zijn geen bewezen natuurlijke remedies. Medische behandeling wordt aanbevolen voor effectieve verwijdering.
Hoe vaak komen atheroomcysten voor?
Atheroomcysten zijn vrij algemeen en kunnen op elk moment in het leven voorkomen.
Is het verwijderen van een atheroomcyste pijnlijk?
De procedure wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving, dus je voelt doorgaans geen pijn tijdens de ingreep.
Hoe lang duurt het voordat een atheroomcyste volledig geneest na verwijdering?
De genezingstijd varieert, maar meestal duurt het enkele weken voordat de wond volledig is hersteld.
Moet ik medische hulp zoeken als ik denk dat ik een atheroomcyste heb?
Ja, het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling als je symptomen hebt of vermoedt dat je een atheroomcyste hebt.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact