Skin tag
Huidflapjes

Home / Proctologie / Skin tag

Huidflapjes (ook skin tags of marisken genoemd) zijn goedaardige huidaanhangsels, die vaak voorkomen bij de anus. Ze ontstaan vaak na een periode van aambeien met of zonder klachten, waarbij het feitelijk restanten zijn van aambeien met huid erover heen gegroeid. Huidflapjes bij de anus zijn onschuldig.

Behandeling is dan ook alleen nodig bij klachten veroorzaakt door de flapjes, zoals jeuk, irritatie en hygiënische klachten. Maar raadpleeg uw arts als u pijn heeft tijdens de stoelgang of als u bloed op ontlasting of toiletpapier ziet na een stoelgang.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Huidflapjes die klachten veroorzaken kunnen chirurgisch verwijderd worden. Dit gebeurt in het Chirurgisch Expertise Centrum onder lokale verdoving en kan direct tijdens uw eerste afspraak plaatsvinden. Na deze behandeling kunt u gedurende een aantal dagen last hebben van wondpijn.

Meer weten over de behandeling van skin tags? Neem dan contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Wat is een fissuur?
Een anale fissuur is een scheur of open zweer die zich ontwikkelt in het slijmvlies van de dikke darm, nabij de anus.
Hoe herken je het verschil tussen aambeien en fissuren?
Een van de belangrijkste verschillen tussen anale fissuren en aambeien is dat anale fissuren de neiging hebben om alleen symptomen te vertonen tijdens en na de stoelgang, terwijl aambeien de hele dag een drukkend gevoel kunnen geven. Aambeien geven vaak daarbij nog het gevoel van aandrang dan wel naar buiten puilend weefsel (“prolaps gevoel”), zonder echt pijnlijk te zijn.
Hoe ontstaat een kloofje of fissuur?
Kloven worden meestal veroorzaakt door een trauma aan de binnenwand van de anus door een harde stoelgang. Dit kan te wijten zijn aan een harde, droge stoelgang of een losse, frequente stoelgang. Patiënten met een strakke anale sluitspier (hoge tonus) hebben meer kans op het ontwikkelen van anale fissuren. Het trauma zorgt ervoor dat de spieren in de anale sluitspier scheuren, waardoor 'kloven' ontstaan. Dit scheuren kan veel pijn veroorzaken en de spier doen krampen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de plaats van de verwonding en de genezing belemmert. Als dit vaak gebeurt, kan de anale fissuur niet genezen.
Hoe herken je fissuren?
Typisch zijn de symptomen van anale fissuren:
  • Ernstige pijn tijdens en na een stoelgang
  • Helder rood bloed op het toiletpapier of de ontlasting
  • Branden en jeuken
Wat te doen tegen fissuren?
In eerste instantie zorgen voor een soepele, makkelijke en zachte ontlasting door middel van aanpassingen in de voedingsgewoonten, zoals meer vocht, vezels en groentes, plus meer beweging. Als dit niet afdoende helpt kan met starten met laxeermiddelen en crèmes. Mocht dit alles onvoldoende effect hebben dan kan een chirurgische ingreep nodig zijn.
Wat is het verschil tussen een chirurgische en een laser behandeling?
Chirurgie bestaat meestal uit het maken van een snee in een deel van de interne anale sluitspier om pijn en spasmen te verminderen en de scheur te laten genezen. Er zijn twee chirurgische behandelingstechnieken: een waar de sluitspier wordt ingeknipt en de andere waar deze wordt opgerekt. Om een zo min mogelijke belasting voor de patiënt te creëren maakt het chirurgisch expertisecentrum gebruik van de innovatieve laser techniek. Hierbij wordt de chronische fissuur onder lokale verdoving met een laser apparaat “dicht gebrand”.
Is de behandeling pijnlijk?
Over het algemeen maakt men in Nederland gebruik van chirurgische operatie technieken. Hoewel dit een effectieve methode is, wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren, met nog een aantal dagen of zelfs weken klachten nadien. In het chirurgisch expertisecentrum voeren wij een minder belastende Laser behandeling uit. Hierbij wordt de fissuur kortdurend met een laser beamer behandeld wat een “boost” geeft aan de genezing. De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig zijn. De laser behandeling vindt plaats op de polikliniek onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u de pijn minder maar helemaal gevoelloos is dit niet. Het is en blijft namelijk een vervelend gebied om aan geopereerd te worden. U kunt verwachten dat u de eerste weken eenzelfde pijn heeft als voor de ingreep. De pijn zal niet acuut verminderen; dit heeft tijd nodig (weken).
Moet ik onder narcose?
Door de jarenlange ervaring van de chirurgen met Laser behandelingen en de verbetering van het behandelproces wordt in het Expertisecentrum het grootste deel van de patiënten succesvol behandeld met lokale verdoving. Dit heeft als groot voordeel dat de behandeling direct kan plaatsvinden en u na ca. 30 minuten klaar bent. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen dient narcose te worden toegepast.
Kan ik alles weer normaal doen?
U mag na de behandeling direct naar huis en al uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren. Praktisch wanneer u zich weer goed genoeg voelt om uw normale activiteiten of te gaan werken, een dag na de ingreep is mogelijk. Wel moet u ervoor zorgen dat u niet constant op de wond gaat zitten. Een periode van rust of thuis blijven is niet nodig.
Waarom het Chirurgisch Expertisecentrum?
Onze behandelingen zijn innovatief, efficiënt en snel met korte wachttijden en een uitstekende service. Wij zijn volledig gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten en gebruikten de meeste moderne technieken. U hoeft zich bij ons nergens voor te schamen; u bent meer dan welkom bij ons met uw klachten dus schroom niet en neem contact op!

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.