Skintags verwijderen

Huidflapjes (ook skin tags of marisken genoemd) zijn goedaardige huidaanhangsels, die vaak voorkomen bij de anus. Ze ontstaan vaak na een periode van aambeien met of zonder klachten, waarbij het feitelijk restanten zijn van aambeien met huid eroverheen gegroeid. Heeft u er last van? Dan kunt u skintags verwijderen.

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Diagnose stellen skintags

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

Wat zijn skintags?

Skintags, ook bekend als acrochordons of fibromen, zijn goedaardige huidgezwelletjes die vaak voorkomen. Ze zien eruit als platte of ronde huidflapjes, vaak ter grootte van een rijstkorrel, en voelen zacht aan. Deze huidflapjes zijn huidkleurig of lichtbruin en zijn met een soort steeltje verbonden aan de huid. Ze komen meestal voor in de plooien van de huid, zoals in de hals, oksels, liezen, en kunnen ook bij de anus voorkomen. In het laatste geval worden ze marisken genoemd.

Het ontstaan van skintags

Skintags bestaan uit bindweefsel en vormen zich vooral in de plooien van de huid. Hoewel de exacte oorzaak van het ontstaan van skintags niet altijd duidelijk is, wordt aangenomen dat ze een resttoestand kunnen zijn van een gestolde ader rondom de anus. Soms ontstaan ze na een periode van aambeien, waarbij het feitelijk restanten zijn van aambeien met huid eroverheen gegroeid. Heeft u veel last, dan kunt u skintags anus verwijderen en zo uw marisken behandelen.

Last van skintags? Dit merkt u

Als u last heeft van skintags, dan kunt u verschillende symptomen ervaren. Hier zijn enkele klachten die vaak voorkomen of skintags of marisken:

 • Irritatie: Skintags kunnen plaatselijke irritatie veroorzaken, vooral als ze zich in een gebied bevinden waar veel wrijving optreedt, zoals onder de armen of rond de nek.
 • Jeuk: Soms kunnen skintags jeuken, wat ongemak kan veroorzaken.
 • Ontsteking: In sommige gevallen kan er een ontstekingsreactie optreden rond de skintag, vooral als deze vaak wordt geïrriteerd of beschadigd.
 • Kleine bloedingen: Door het schoonmaken na de stoelgang of door wrijving kunnen kleine wondjes ontstaan bij skintags rond de anus, wat kan leiden tot lichte bloedingen.
 • Cosmetische bezwaren: Veel mensen vinden skintags onesthetisch, vooral als ze zich op zichtbare plaatsen bevinden. Marisken weghalen is dan een goede oplossing
 • Pijn: Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen sommige skintags pijnlijk zijn, vooral als ze worden geïrriteerd of als er een bloedstolsel in ontstaat. In dat geval kan het verwijderen van skintags een opluchting zijn

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Wat kunt u verwachten?

 • Tijdens het eerste consult kunt u direct worden geholpen
 • Geholpen door deskundige chirurgen met super specialisme en expertise 
 • Korte deskundige behandeling waar u snel zult worden geholpen
 • Na de behandeling geen last meer van irritatie  of pijn 
 • Zonder pijn en klachten weer door met uw dagelijkse bezigheden

 

 

Wat gebeurt er als u niets doet?

 • Kan leiden tot meer irritatie en schuren 
 • Pijn bij ontlasting 
 • kan hygiënische uitdagingen met vervelende gevolgen veroorzaken
 • Risico op ongemak door er achter te blijven haken wat pijn en bloedingen kan veroorzaken
 • behandeling aambeien en skintags is niet tegelijktijdig mogelijk

Skintags verwijderen?
Maak een afspraak!

Skintags verwijderen? Zo verloopt de behandeling

Huidflapjes die klachten veroorzaken kunnen chirurgisch verwijderd worden. Dit gebeurt in het Chirurgisch Expertise Centrum onder lokale verdoving en kan direct tijdens uw eerste afspraak plaatsvinden. Na deze behandeling van huidflapjes bij de anus verwijderen kunt u gedurende een aantal dagen last hebben van wondpijn.

Kunnen skintags kwaad?

Skintags zijn over het algemeen onschuldig en kunnen geen kwaad. Toch is het aan te raden om skintags te verwijderen, gezien ze wel ongemakken kunnen veroorzaken. Voor het verwijderen van skintags kunt u terecht bij ons Chirurgisch expertise centrum.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoedingen skintags verwijderen

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft de gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen over skintags

Wat is een skin tag / huidflapjes?
Huidflapjes (ook skin tags of marisken genoemd) zijn goedaardige huidaanhangsels, die vaak voorkomen bij de anus.
Zijn skin tag / huidflapjes gevaarlijk?
Huidflapjes bij de anus zijn onschuldig. Behandeling is dan ook alleen nodig bij klachten veroorzaakt door de flapjes, zoals jeuk, irritatie en hygiënische klachten.
Is de behandeling van een skin tag / huidflapjes pijnlijk?
Het zetten van een verdoving in dit gebied wordt wel als vervelend en pijnlijk ervaren. Tijdens de ingreep zelf (het verwijderen van de skin tags) ervaart u geen pijn door de verdoving.
Heb ik na de behandeling van skin tag / huidflapjes veel pijn?
Doordat u na de ingreep 1 of meer wonden heeft bij de anus heeft kunt u de eerste twee weken pijn verwachten. Zeker als u ontlasting heeft kan dit met pijn gepaard gaan omdat dit de wonden wat oprekt. Doorgaans neemt de pijn na twee weken af en is na ca. 4-5 weken verdwenen. Tevens kan er de eerste weken enig bloedverlies optreden.
Wat voor complicaties kunnen er optreden bij de behandeling van skin tag / huidflapjes?
Zoals na elke operatie kunnen er bloedingen en ontstekingen optreden. Gelukkig komt dat bij deze ingreep maar weinig voor.
Kunnen skin tag / huidflapjes niet met laser worden behandeld?
Nee, helaas niet. De laseroperatie is niet geschikt voor het verwijderen van huidflapjes. Voor deze ingreep wordt dus ook in het Chirurgisch Expertise Centrum gebruik gemaakt van de klassieke operatiemethode middels snijden.
Zijn Skin tags / huidflapjes besmettelijk?
Nee, huidflapjes zijn niet besmettelijk en worden niet veroorzaakt door bacteriën of virussen.
Wat veroorzaakt Skin tags / huidflapjes?
vaak ontstaan deze door wrijving, schuren of scheren van de huid.
Doen Skin tags / huidflapjes pijn?
Meestal zijn huidflapjes pijnloos, maar ze kunnen ongemak veroorzaken als ze tegen kleding of sieraden wrijven.
Zijn Skin tags / huidflapjes kwaadaardig?
Over het algemeen zijn huidflapjes goedaardig en niet kankerverwekkend, maar het is belangrijk om elke huidgroei te laten controleren door een arts.
Kunnen Skin tags / huidflapjes vanzelf verdwijnen?
Huidflapjes verdwijnen meestal niet vanzelf en kunnen blijven groeien als ze niet worden behandeld.
Is het veilig om zelf Skin tags / huidflapjes te verwijderen?
Zelfverwijdering van huidflapjes wordt niet aanbevolen, omdat dit infectie, littekens en andere complicaties kan veroorzaken. Raadpleeg een arts.
Komen Skin tags / huidflapjes vaak voor?
Ja, huidflapjes komen veel voor en kunnen bij veel mensen voorkomen, vooral naarmate ze ouder worden.
Kan ik Skin tags / huidflapjes voorkomen?
Het is moeilijk om huidflapjes volledig te voorkomen, maar het vermijden van wrijving en schuren van de huid kan helpen.
Kunnen Skin tags / huidflapjes jeuken?
Ja, sommige mensen ervaren jeuk rond huidflapjes, maar dit is meestal mild.
Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van Skin tags / huidflapjes?
Risicofactoren kunnen obesitas, genetische aanleg en schuren van de huid zijn.
Kan ik Skin tags / huidflapjes op mijn gezicht hebben?
Ja, huidflapjes kunnen overal op het lichaam voorkomen, inclusief het gezicht.
Hoe lang duurt het om Skin tags / huidflapjes te verwijderen?
De duur van de verwijderingsprocedure kan variëren, maar de meeste zijn snel en kunnen poliklinisch worden uitgevoerd.
Zijn Skin tags / huidflapjes erfelijk?
Er is enige aanwijzing dat genetica een rol kan spelen bij het ontwikkelen van huidflapjes, dus ze kunnen in sommige families vaker voorkomen.
Kunnen Skin tags / huidflapjes bloeden?
Ja, als een huidflapje wordt beschadigd of geïrriteerd, kan het bloeden, maar dit is meestal minimaal.
Zijn Skin tags / huidflapjes gevoelig voor infecties?
Hoewel huidflapjes op zichzelf niet infectiegevoelig zijn, kunnen ze geïrriteerd raken en infectie veroorzaken als ze worden bekrast of verwond.
Kan ik Skin tags / huidflapjes tijdens de zwangerschap laten verwijderen?
Huidflapjes kunnen meestal veilig worden verwijderd tijdens de zwangerschap, maar overleg altijd met een arts voor de beste aanpak.
Wat zijn de voordelen van het verwijderen van Skin tags / huidflapjes?
Het verwijderen van huidflapjes kan esthetische voordelen bieden en ongemak verminderen, vooral als ze zich op wrijvingsgevoelige gebieden bevinden.
Kan ik Skin tags / huidflapjes met een schaar knippen?
Zelf knippen wordt sterk afgeraden, omdat dit risico op infectie en bloeding met zich meebrengt. Laat het door een arts behandelen.
Kunnen Skin tags / huidflapjes terugkeren na verwijdering?
Er is een kans dat huidflapjes kunnen terugkeren na verwijdering, vooral als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt.
Wat zijn de verschillende methoden voor het verwijderen van Skin tags / huidflapjes?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris eu massa orci.
Zijn Skin tags / huidflapjes hetzelfde als moedervlekken?
Nee, huidflapjes en moedervlekken zijn verschillende huidgroei en hebben verschillende kenmerken.
Kan ik Skin tags / huidflapjes zelf behandelen met crèmes?
Hoewel er vrij verkrijgbare crèmes zijn beweerd effectief te zijn, is er weinig bewijs om deze claims te ondersteunen. Raadpleeg een arts voor behandeling als u van uw klachten af wilt zijn.
Kunnen Skin tags / huidflapjes groter worden?
Ja, huidflapjes kunnen in grootte toenemen als ze niet worden behandeld.
Zijn Skin tags / huidflapjes pijnlijk bij aanraking?
Huidflapjes zijn meestal niet pijnlijk bij aanraking, maar sommige kunnen gevoelig zijn als ze worden geïrriteerd.
Zijn Skin tags / huidflapjes hetzelfde als wratten?
Nee, huidflapjes en wratten zijn verschillende huidaandoeningen en worden veroorzaakt door verschillende virussen.
Kunnen Skin tags / huidflapjes worden voorkomen?
Preventie is moeilijk omdat de oorzaken niet volledig begrepen worden, maar het verminderen van wrijving kan helpen.
Kunnen Skin tags / huidflapjes vanzelf verdwijnen?
Nee, huidflapjes verdwijnen meestal niet vanzelf en vereisen meestal medische verwijdering.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik Skin tags / huidflapjes heb?
Als u denkt dat u huidflapjes heeft, raadpleeg dan een arts voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact