Fibroom

Home / Chirurgie / Fibroom

Een fibroom is een goedaardige huidverdikking die opgebouwd is uit bindweefsel. Omdat vrijwel in alle weefsels van het lichaam bindweefsel zit, kunnen ze overal in het lichaam ontstaan. Op de huid zijn het lokale verdikkingen (soort “aangroeiingen”) en worden ze fibroom of nodulus cutaneus genoemd. De steelvormige variant wordt aangeduid als fibroma pendulum. Ze komen met name voor op armen, benen, hals en oksels of oogleden, en zien eruit als bobbeltje dat aan de huid vastzit.

Diagnose stellen fibroom

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Fibromen hoeven niet behandeld te worden zolang men er geen hinder van heeft. Ze kunnen eenvoudig worden weggehaald onder plaatselijke verdoving. Het is belangrijk dat wel alle fibreuze cellen worden weggesneden omdat het fibroom anders weer terug kan groeien.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is een Fibroom?

Fibromen zijn goedaardige (niet-kankerachtige) tumoren die bestaan uit bindweefsel. Ze kunnen overal in het lichaam voorkomen en variëren in grootte, vorm en locatie, afhankelijk van het type fibroom. Hoewel de exacte oorzaken van fibromen niet altijd bekend zijn, kunnen genetische factoren, hormonale invloeden en lichamelijk trauma bijdragen aan hun ontwikkeling. Sommige mensen hebben meer kans op fibromen door erfelijke aandoeningen, zoals neurofibromatose.

Hoe zien fibromen eruit?

Fibromen kunnen variëren in grootte van heel klein tot meerdere centimeters in diameter. De kleur kan variëren van huidkleurig tot bruin, rood of zelfs paars. Qua textuur kunnen ze zacht of hard zijn, afhankelijk van hun type en locatie in het lichaam. Fibromen komen vaak voor op de huid, maar kunnen ook intern ontwikkelen in spieren of bindweefsel.

De verschillende vormen van fibromen

Er zijn verschillende soorten fibromen. Hieronder worden deze benoemd en toegelicht.

Dermatofibromen

  • Uiterlijk: Kleine, harde knobbeltjes in de huid
  • Kleur: Bruin, rood of huidkleurig
  • Locatie: Vaak op de benen
  • Kenmerken: Pijnloos, goedaardig

Pendelende fibromen (Steelwratjes)

  • Uiterlijk: Kleine, zachte, huidkleurige uitstulpingen met een smal steeltje
  • Locatie: Vaak in huidplooien zoals de hals, oksels of liezen
  • Kenmerken: Meestal onschadelijk, maar kunnen cosmetisch storend zijn of irriteren bij wrijving

Neurofibromen

  • Uiterlijk: Zachte, huidkleurige knobbeltjes
  • Locatie: Kunnen overal op het lichaam voorkomen.
  • Kenmerken: Soms pijnlijk, gerelateerd aan neurofibromatose

Fibroma Molle (Zacht fibroom)

  • Uiterlijk: Soortgelijk aan pendelende fibromen, maar vaak groter en zachter
  • Kenmerken: Komen vooral bij oudere volwassenen voor

Fibromen kunnen een breed scala aan verschijningen hebben, afhankelijk van hun type. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen bij de aanwezigheid van onbekende of veranderende huidlaesies, omdat een accurate diagnose essentieel is voor passende behandeling en management.

Heeft u last van een fibroom?
Maakt u direct een afspraak.

Het behandelplan bij Fibromen

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving waarna deze chirurgisch wordt omsneden en verwijderd. Een weggesneden fibroom kan men laten testen om zeker te zijn dat geen sprake is van kwaadaardige tumorcellen. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.

Wat kunt u zelf doen tegen een fibroom?

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen tegen een Fibroom. Heeft u last van een Fibroom? Let dan op de volgende dingen:

  • Niet aanraken of verwijderen: Probeer een fibroom niet zelf te verwijderen of eraan te krabben. Dit kan leiden tot infectie of littekenvorming.
  • Hygiëne: Houd het gebied rond het fibroom schoon om infecties te voorkomen.
  • Gezonde voeding: Een gebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten en volle granen kan helpen om uw algehele huidgezondheid te bevorderen.
  • Voldoende hydratatie: Het drinken van voldoende water helpt de huid gehydrateerd en gezond te houden.
  • Vermijd strakke kleding: Dit is vooral belangrijk voor fibromen in huidplooien, om irritatie en wrijving te minimaliseren.

In de volgende gevallen kunt u het beste professionele hulp inschakelen:

  • Als het fibroom snel groeit, van kleur verandert, pijnlijk wordt, bloedt of op andere manieren verandert.
  • Als u onzeker bent over de aard van de huidlaesie; een dermatoloog kan een juiste diagnose stellen.
  • Als het fibroom bezorgdheid of emotioneel ongemak veroorzaakt.
  • In geval van meerdere fibromen, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen, kan dit duiden op een onderliggende aandoening zoals neurofibromatose.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoedingen behandeling fibroom

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een fibroom?
Een andere naam is steelwratjes. Zijn goedaardige lokale huidverdikking bestaande uit bindweefsel, die vrijwel overal op het lichaam voorkomen en eigenlijk weinig tot geen klachten geven.
Kan ik een fibroom verwijderen?
Steelwratjes worden vaak ontsierend gevonden, en dan met name als deze fibroma penndulans in het gelaat of de hals zit. Soms geeft het lokale irritaties doordat het tegen de kleding aanschuurt of op functionele gebieden zoals elleboog zitten. Dan is het verstandig deze steelwratjes te laten verwijderen. Indien u in aanmerking wilt komen voor vergoeding, Chirurgisch Expertisecentrum verwijderd alleen op medische indicatie.
Zijn steelwratjes / fibromen kwaadaardig?
Steelwratjes zijn goedaardige lokale huidverdikkingen, ze zijn dus niet kwaadaardig. Bij twijfel wordt de fibroom verwijderd en verder onderzocht door de patholoog-anatoom.
Hoe ontstaan steelwratjes / fibromen ?
Het ontstaansmechanisme is niet geheel duidelijk, maar lokale ophoping van bindweefsel door kleine wondjes kan een oorzaak zijn.
Hoe herken je een fibroom / steelwratjes ?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.
Moet een fibroom / steelwratjes behandeld worden?
(Dermato) fibromen hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Cosmetiek is de belangrijkste reden voor een operatie, maar vaak ook lokale irritatie.
Hoe kan een fibroom / steelwratjes behandeld worden?
Het verwijderen van de fibromen gebeurd op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. De wond wordt of met een inwendige (oplosbare) danwel uitwendige (niet-oplosbare) hechting dicht gemaakt. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, maar de wond moet minstens 7-10 dagen niet nat gemaakt te worden. De niet –oplosbare en uitwendig zichtbare hechtingen moeten na ongeveer 10-14 dagen worden verwijderd, of bij de huisarts of in de Kliniek. De wond hoeft in dit geval niet droog gehouden worden, maar mag de volgende dag al nat gemaakt worden.
Moet je voor fibroom / steelwratjes verwijderen onder narcose?
Nee, het verwijderen van de fibromen gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Wat kan ik verwachten na de behandeling van een fibroom / steelwratjes?
Het verwijderen van fibromen vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Na 10-14 dagen kunt u de wond laten controleren en evt de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts of in de kliniek. U krijgt een belafspraak in de kliniek voor 6 weken na de operatie. Maar bij klachten of andere bijzonderheden kunt u eerder contact opnemen met de onze polikliniek.
Kan er een complicatie optreden na verwijderen van fibroom / steelwratjes?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.
Wat veroorzaakt fibromen / steelwratjes ?
De exacte oorzaak is onbekend, maar ze kunnen ontstaan door wrijving, genetische aanleg of hormonale factoren.
Hoe worden fibroom / steelwratjes gediagnosticeerd?
De diagnose wordt meestal gesteld door een arts op basis van het uiterlijk van de huidgezwellen.
Zijn fibroom / steelwratjes besmettelijk of kwaadaardig?
Nee, fibroom / steelwratjes zijn niet besmettelijk en zijn meestal goedaardig (niet-kwaadaardig).
Kunnen fibroom / steelwratjes vanzelf verdwijnen?
Nee, fibroom / steelwratjes verdwijnen meestal niet vanzelf en blijven bestaan totdat ze worden verwijderd.
Doen fibroom / steelwratjes verwijderingsprocedures pijn?
De procedures worden meestal uitgevoerd onder lokale verdoving en veroorzaken over het algemeen weinig pijn.
Kunnen fibroom / steelwratjes terugkeren na verwijdering?
Ja, in sommige gevallen kunnen fibroom / steelwratjes terugkeren op dezelfde of andere locaties.
Hoe lang duurt het herstel na het verwijderen van fibroom / steelwratjes?
Hersteltijden variëren, maar de meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen enkele dagen hervatten.
Kunnen fibroom / steelwratjes thuis worden verwijderd?
Zelfverwijdering wordt niet aangeraden, omdat dit risico op infectie en littekenvorming met zich meebrengt.
Zijn er natuurlijke hulpmiddelen voor het behandelen van fibroom / steelwratjes?
Er is geen bewijs dat natuurlijke remedies effectief zijn voor de verwijdering van fibroom / steelwratjes. Raadpleeg een arts voor behandelingsopties.
Kan ik sporten na het verwijderen van fibroom / steelwratjes?
Over het algemeen kun je binnen enkele dagen na de procedure weer aan lichte lichaamsbeweging doen.
Zijn er voedingsfactoren die van invloed zijn op fibroom / steelwratjesgroei?
Er is geen duidelijk bewijs dat voeding een directe invloed heeft op fibroom / steelwratjesgroei.
Hoe lang duurt het voordat een fibroom / steelwratjes volledig geneest na verwijdering?
De genezingstijd varieert, maar meestal duurt het enkele weken voordat de wond volledig is hersteld.
Zijn er andere huidaandoeningen die op fibroom / steelwratjes lijken?
Ja, er zijn andere huidaandoeningen zoals dermatofibromen, die op fibroom / steelwratjes kunnen lijken maar anders zijn.
Kunnen fibroom / steelwratjes vanzelf groter worden?
Ja, in sommige gevallen kunnen fibroom / steelwratjes in omvang toenemen, wat kan resulteren in meer ongemak. Het wordt aanbevolen om ze te laten verwijderen als ze problematisch worden.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact