Operatie haarnestcyste

Een haarnestcyste is een holte onder de huid, met een open verbinding naar buiten, deze zit tussen de bil. Een haarnestcyste kan veel pijn doen, en moet vaak operatief verwijderd worden. Deze operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. De verdoving gaat via een ruggenprik als u een kleine haarnest cyste heeft, wanneer u een grotere haarnestcyste heeft krijgt u een algehele narcose. Het herstel na de operatie duurt minimaal 10 dagen. Bij het Chirurgisch expertise centrum zijn wij gespecialiseerd in deze operatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

 • Korte wachttijden
 • Snelle en minder pijnlijke behandeling
 • Beschikbaarheid op verschillende locaties

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste, ook wel sinus pilonidalis, is een holte onder de huid met een open verbinding naar buiten. De verbinding ziet eruit als een klein gaatje of een intrekking van de huid. De cyste zit meestal in de bilnaad en er zitten vaak haren in. De sinus pilonidalis kan gaan ontsteken, dit doet veel pijn en er kan vocht uitkomen. Een haarnestcyste kan leiden tot een abces in uw bilnaad, dit is pijnlijk vooral wanneer u gaat zitten of bukt. De pijn verdwijnt als de spanning van het cyste afneemt, er komt dan pus of vocht uit. Een operatie voor een haarnestcyste wordt zeer aangeraden.

De behandeling sinus pilonidalis

De behandeling van een sinus pilonidalis hoeft niet chirurgisch te zijn. Wanneer uw haarnestcyste rustig is kan deze zonder ingreep onder controle gehouden worden. Dit kunt u doen door regelmatig te ontharen en een goede hygiëne. Wanneer u losse en afgebroken haren wegspoelt, kunnen deze niet in de cyste komen. Wanneer u aanhoudende klachten, een ontsteking of infectie heeft, is een operatieve behandeling van de sinus pilonidalis aangeraden.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Heeft u last van een haarnestcyste?

Maak een afspraak!

Operatie haarnestcyste - dit kunt u verwachten

Indien u last heeft van aanhoudende klachten, is een sinus pilonidalis operatie noodzakelijk. Geen zorgen, dit is een vrij milde ingreep. Wij vertellen u alles over hoe de behandeling in zijn werk gaat.

Voorbereiding van de operatie

Er zijn een aantal dingen die u moet doen ter voorbereiding van de operatie. Zorg er altijd voor dat u nuchter naar de operatie komt. Regel daarnaast vast vervoer terug naar huis. U mag namelijk de eerste 24 uur na uw operatie zelf geen voertuig besturen in verband met wettelijke regels (Wegenverkeerswet, artikel 8.1).

Zo verloopt de operatie haarnestcyste

Normaliter wordt een klassieke operatie uitgevoerd bij het verwijderen van een haarnestcyste. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum kiezen we echter voor een minder ingrijpende laserbehandeling. Hierbij wordt een speciale laserdraad ingebracht en de gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat de open verbinding zich na verloop van tijd gaat sluiten. Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.

Na de operatie haarnestcyste

Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Mogelijke complicaties na de haarnestcyste operatie

Zoals elke andere operatie, is een operatie voor een haarnestcyste niet zonder risico’s. Na de behandeling kunnen de volgende complicaties ontstaan:

 • Wondinfectie: de wond kan gaan infecteren, dit kan gebeuren als de wond gesloten is. U heeft dan last van toenemende pijn, een zwelling, koorts en er kan pus uit de wond komen.
 • Trage wondgenezing: bij een open wond kan de genezing traag gaan en er kan ‘wildvlees’ vormen
 • Terugkeren van de haarnestcyste: de kans op terugkeren van de haarnestcyste na de operatie is 60%

Bij het Chirurgisch Expertise Centrum is de kans op dergelijke complicaties echter vrij klein gezien de keuze voor een minder ingrijpende laserbehandeling.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoedingen operatie haarnestcyste

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft de gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Moet ik onder narcose bij de operatie haarnestcyste?
Gedurende het consult wordt de ernst van de aandoening bekeken. De meeste haarnestcystebehandelingen vinden onder lokale verdoving plaats.
Heb ik veel pijn na de operatie haarnestcyste?
De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig aanvoelen. Het kan verschillen per persoon, maar over het algemeen voelt u de eerste paar dagen middelmatig tot weinig pijn, de pijn begint vaak pas tussen de 4e en 7e dag na de behandeling, omdat de wondjes dan aan het genezen zijn en er littekenvorming plaatsvindt.
Keert een haarnestcyste terug na behandeling?
Er is een kans dat de haarnestcyste opnieuw ontstaat, maar goede hygiëne en preventieve maatregelen kunnen dit risico verminderen.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact