Aambeien
Hemorroïden

Home / Proctologie / Aambeien

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn zwellichamen die zich in het laatste stukje van de dikke darm bevinden, net boven de anus. Ieder mens beschikt van nature over een bepaalde hoeveelheid aambeiweefsel. Dit weefsel vervult dan ook een belangrijke functie in ons lichaam. Het weefsel draagt namelijk bij aan het ophouden van winden en ontlasting, ook wel het behoud van de continentie genoemd.

Echter, kan in dit aambeiweefsel een verzakking of spatader ontstaan waarbij klachten ontstaan zoals bloedverlies, jeuk, een prolaps gevoel (naar buiten komen van weefsel) en het verlies van vocht (soiling). Wanneer dit het geval is kan een behandeling nodig zijn ter bestrijding van deze hinderlijke klachten.

Meer informatie over aambeien?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Diagnose stellen

Herkent u één van de bovengenoemde symptomen? Maak dan een afspraak bij uw huisarts ter controle, vooral wanneer de klachten gedurende een langere periode aanhouden. Wanneer een verwijzing naar het Chirurgisch Expertise Centrum noodzakelijk is voeren wij een inspectie van het aangedane gebied en het laatste deel van uw dikke darm uit. Dit doen wij met behulp van een proctoscoop (kijkbuisje). De inspectie wordt over het algemeen als een drukkend en vervelend gevoel ervaren, maar is niet pijnlijk. Om de last van het onderzoek zoveel mogelijk te verlichten zijn de chirurgen van het Expertisecentrum er op gericht uitsluitend de kleinst mogelijke kijkbuis te gebruiken. Voor het stellen van een diagnose is naast bovenstaande geen verder onderzoek vereist.

Het behandelplan

Onze innovatieve injectiebehandeling

Wanneer tijdens de inspectie wordt vastgesteld dat u aambeien heeft kunnen wij u vervolgens direct behandelen, nog tijdens het eerste consult. Wel zo efficiënt!

In Nederland worden aambeien doorgaans behandeld middels de rubberband ligatie methode. Hierbij worden er elastiekjes rondom de aambei geplaatst om deze zodoende af te knellen. Hoewel dit een effectieve methode is wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren. Als gevolg hiervan hebben patiënten vaak nog een aantal dagen last en met name een vervelend aandranggevoel.

In het Expertisecentrum wordt echter gewerkt volgens een innovatieve methode met injecties. Een behandeling van ongeveer één minuut die veel minder belastend is voor de patiënt. Hierbij wordt de kleinst mogelijke kijkbuis ingebracht en wordt er een vloeistof boven de aambei ingebracht. Dit wordt meestal ervaren als vervelend maar zeker niet als pijnlijk. De aambeien zullen als gevolg van deze methode langzaam verschrompelen en naar binnen worden getrokken. Deze vorm van behandeling in het Chirurgisch Expertisecentrum heeft als belangrijkste voordeel dat het minder belastend is voor de patiënt en er bijna nooit sprake is van enige napijn. Na de behandeling kunt en mag u direct weer alles doen!

Bekijk hieronder ook de video waarin de behandeling nader wordt toegelicht.

Meer weten over de behandeling van aambeien? Neem dan contact met ons op!

Veel gestelde vragen

Wat zijn aambeien?
Aambeien (hemorroiden) zijn zwellichamen in het laatste stukje van de dikke darm, juist boven de anus. Er kan in dit aambeiweefsel een verzakking of spatader ontstaan waardoor klachten ontstaan zoals bloedverlies, jeuk, prolaps gevoel (naar buiten komen van weefsel) en verlies van vocht (soiling).
Wat te doen tegen aambeien?
In eerste instantie is het aan te raden om te kijken naar uw eetgewoontes. Het eten van vezelrijk voedsel, meer fruit, groenten en volkoren granen kan al helpen. Eventueel zijn eenvoudige behandelingen met een vrij verkrijgbare aambeicrème behulpzaam, waarbij het regelmatig nemen van een warm bad of zitbad ook kan helpen. Mocht dit niet afdoende zijn dan raden wij u aan uw huisarts te benaderen.
Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien kunnen zich ontwikkelen door verhoogde druk in het onderste gedeelte van de dikke darm net boven de sluitspier als gevolg van:
 • Fors en langdurig persen tijdens de stoelgang.
 • Lange tijd op het toilet zitten.
 • Chronische diarree of verstopping (obstipatie)
 • Obesitas of overmatig overgewicht.
 • Zwangerschap.
 • Het eten van een vezelarm dieet.
 • Het regelmatig zwaar tillen.
Hoe herken je aambeien?
Symptomen van aambeien kunnen zijn: het vinden van helderrood bloed op uw toiletpapier of het zien van bloed in het toilet na de stoelgang. Andere veel voorkomende symptomen zijn pijn, een drukkend gevoel, een branderig gevoel of jeuk bij de anus. U kunt ook een knobbeltje in of bij uw anus voelen. Al deze klachten komen vaak voor bij aambeien en 75% van alle mensen krijgt op een gegeven moment last van aambeien. Bij langdurige symptomen of twijfel raden wij u aan uw huisarts te raadplegen omdat sommige symptomen van aambeien, vooral bloedingen, ook kunnen worden veroorzaakt door andere aandoeningen.
Is de aambei behandeling pijnlijk?
Over het algemeen maakt men in Nederland gebruik van de rubber band ligatie, waarbij elastiekjes om de aambei worden geplaatst om deze af te knellen. Hoewel dit een effectieve methode is, wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren, met nog een aantal dagen klachten nadien. In het Chirurgisch Expertise Centrum voeren wij een minder belastende behandeling door inspuiting uit. Hierbij wordt de kleinst mogelijke kijkbuis ingebracht en plaatsen wij enkele injecties. De prik wordt gezet ter hoogte van het slijmvlies van de darm juist boven de aambei geplaatst. Op die locatie zitten geen gevoelszenuwen, dus is de prik niet pijnlijk.
Moet ik onder narcose?
Nee, er is geen narcose of verdoving nodig.
Wat kan ik verwachten na de behandeling?
De behandeling met ingespoten vloeistof kent weinig complicaties en risico’s. U mag direct al uw dagelijkse werkzaamheden weer oppakken. Wel dient u enkele algemene maatregelen in acht te nemen om nieuwe aambeien te voorkomen, zoals zorgen voor een goede, dagelijkse soepele ontlasting. Dit kunt u bewerkstelligen door de combinatie van een gezond eetpatroon met voldoende vezels en vocht, voldoende en dagelijkse lichaamsbeweging en een juiste “toilet hygiene” (direct gaan bij aandrang, niet te lang zitten, juiste houding).
Heb ik veel pijn na de behandeling?
De eerste dagen na de behandeling kunt u juist wat meer last hebben van bloedverlies en een druk gevoel. Dit komt door het aanprikken van de aambeien en kan geen kwaad. Het verdwijnt dan ook weer na enkele dagen. Een verstopping van de aambei (“getromboseerde aambei”) komt wel voor in zeldzame gevallen en kan een pijnlijke zwelling veroorzaken. Dit komt in ca. 1% van de gevallen voor.
Kan ik alles weer normaal doen?
Wanneer u zich goed genoeg voelt om uw normale activiteiten uit te voeren of te gaan werken, dan mag u de dag van de ingreep alweer alles doen. Ook (lang) zitten is na deze procedure toegestaan.
Zijn aambeien hetzelfde als anale fissuren?
Nee, aambeien en anale fissuren zijn verschillende aandoeningen. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten, terwijl fissuren scheurtjes zijn in het anale slijmvlies.
Zijn aambeien besmettelijk?
Nee, aambeien zijn niet besmettelijk. Ze worden niet door contact met een geïnfecteerde persoon overgedragen.
Kunnen aambeien vanzelf genezen?
Sommige milde aambeien kunnen vanzelf verminderen, maar meestal vereisen ze behandeling.
Hoe worden aambeien gediagnosticeerd?
Een arts kan aambeien diagnosticeren op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek.
Wat is het effect van voeding op aambeien?
Een vezelrijk dieet kan helpen om ontlasting zachter te maken en de symptomen van aambeien te verminderen.
Kunnen aambeien bloeding veroorzaken?
Ja, aambeien kunnen leiden tot helder rood bloed tijdens de stoelgang.
Wat is het verschil tussen interne en externe aambeien?
Interne aambeien bevinden zich in de anus en veroorzaken vaak bloeding. Externe aambeien bevinden zich buiten de anus en kunnen pijnlijk zijn.
Hoe lang duurt het voordat aambeien genezen na behandeling?
Genezingstijden variëren, maar met de juiste behandeling kunnen aambeien binnen enkele dagen verbeteren.
Kunnen aambeien leiden tot complicaties?
Ja, ernstige aambeien kunnen leiden tot complicaties zoals bloedstolsels of anale fissuren.
Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van aambeien?
Risicofactoren zijn onder andere leeftijd, genetische aanleg, zwangerschap, en chronische constipatie.
Kunnen aambeien terugkeren na behandeling?
Ja, aambeien kunnen terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt.
Zijn er natuurlijke hulpmiddelen voor aambeien?
Natuurlijke remedies zoals aloë vera-gel en zitbaden met warm water kunnen verlichting bieden, maar zullen het vaak niet genezen.
Kan overmatig persen tijdens de stoelgang aambeien veroorzaken?
Ja, overmatig persen kan de druk op de bloedvaten verhogen en aambeien veroorzaken.
Wat is de rol van lichaamsbeweging bij het voorkomen van aambeien?
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van constipatie, wat aambeien kan verminderen.
Wat is de rol van gewicht bij aambeien?
Overgewicht kan extra druk uitoefenen op het anale gebied en het risico op aambeien verhogen.
Is er een verband tussen aambeien en darmkanker?
Er is geen direct verband tussen aambeien en darmkanker, maar beide kunnen bloeding als symptoom hebben. Het is belangrijk om bloeding serieus te nemen en medisch advies in te winnen.
Kunnen aambeien door stress verergeren?
Stress kan de symptomen van aambeien verergeren, omdat het de bloedstroom kan beïnvloeden en de anale spieren kan aanspannen.
Kunnen aambeien leiden tot incontinentie?
Aambeien zelf leiden meestal niet tot incontinentie, maar ernstige aambeien kunnen pijn veroorzaken die de controle over de sluitspier kan beïnvloeden.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van aambeienzalven?
Aambeienzalven kunnen milde bijwerkingen zoals irritatie veroorzaken. Raadpleeg een arts als de symptomen verergeren.
Kunnen aambeien leiden tot anale jeuk?
Ja, aambeien kunnen anale jeuk veroorzaken als gevolg van irritatie en afscheiding.
Wat is het belang van goede anale hygiëne bij aambeien?
Goede anale hygiëne kan helpen om irritatie te voorkomen en de symptomen van aambeien te verminderen.
Zijn aambeien erfelijk?
Er is enige genetische aanleg voor aambeien, dus als ze in je familie voorkomen, heb je mogelijk een verhoogd risico.
Hoe kan ik aambeien tijdens de zwangerschap voorkomen?
Tijdens de zwangerschap kun je aambeien helpen voorkomen door een vezelrijk dieet te volgen, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.
Wat is de rol van alcohol bij aambeien?
Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot uitdroging en constipatie, wat aambeien kan verergeren.
Kunnen aambeien leiden tot veranderingen in de ontlasting?
Ja, aambeien kunnen constipatie of diarree veroorzaken, wat kan leiden tot veranderingen in de ontlasting.
Wat te doen als aambeien gepaard gaan met ernstige pijn?
Ernstige pijn kan een teken zijn van trombose (bloedstolsel in een aambei). Zoek onmiddellijk medische hulp.
Hoe kan ik aambeien voorkomen bij een zittend beroep?
Sta regelmatig op, beweeg, en zorg voor een ergonomische zithouding om de druk op het anale gebied te verminderen.
Wat is het risico van langdurig negeren van aambeien?
Het negeren van aambeien kan leiden tot ernstigere symptomen en complicaties zoals bloeding en infectie.
Kunnen aambeien optreden bij kinderen?
Hoewel zeldzaam, kunnen aambeien bij kinderen voorkomen, meestal als gevolg van obstipatie.
oe kunnen aambeien het beste worden voorkomen?
Preventie omvat een vezelrijk dieet, voldoende water drinken, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatig persen tijdens de stoelgang.
Wat is het verschil tussen aambeien en rectale prolaps?
Aambeien zijn gezwollen bloedvaten, terwijl rectale prolaps een uitstulping van de rectale wand is. Beide kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken, maar vereisen verschillende behandelingen.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact