Ganglion
Goedaardige zwelling

Home / Chirurgie / Ganglion

Een ganglion is een onschuldige en goedaardige zwelling dat uitgaat van pezen en gewrichten dat gevuld is met een geleiachtig vocht (afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers). Het meest bekende is de ganglion carpi dorsale, die aan de rugzijde van de het polsgewricht zit. Maar het kan ook voorkomen aan de binnenkant van de pols (ganglion carpi volare), of aan de vinger en aan de voet. Het ontstaat als gevolg van een zwakke plek in de peeskoker of gewrichtskapsel, wat door de druk van binnenuit uiteindelijk in een lokale uitstulping (=ganglioncyste) resulteert. De inhoud van deze cyste bestaat uit hetzelfde vocht wat in de peeskoker en het gewricht zit. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een zwakke plek op de peeskoker en gewrichtskapsel, maar schade als gevolg van een chronische overbelasting kan een verklaring zijn.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Een ganglion kenmerkt zich ook doordat het in grootte kan wisselen, het kan soms ook vanzelf volledig verdwijnen. Het kan behoorlijke pijnklachten geven afhankelijk van de grootte, lokalisatie en belasting.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Afhankelijk van de diagnose kan een ganglion ook alleen worden leeggezogen, of ingespoten met corticosteroiden. Bij toename van pijnklachten, onstaan van onstekingen of groei kan het verwijderen indiceerd zijn.

Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Een enkele keer zit de ganglion aan de binnenzijde van de pols dichtbij de slagader van de pols, dan kan de operatie niet onder lokale verdoving worden uitgevoerd, maar moet het in het ziekenhuis met verdoving van de hele arm of onder narcose.

Bij de operatie wordt de cyste in zijn geheel uit zijn omgeving vrijgemaakt en verwijderd tot aan de oorsprong van het ganglion, dwz tot aan het gewricht of de peeskoker. Dit kan via een kleine incisie ter plaatse van de zwelling, nadat de huid is verdoofd.

Heeft u last van een ganglion?
Maakt u direct een afspraak.

Veelgestelde vragen

Wat is een ganglion?
Een ganglion is een onschuldige en goedaardige zwelling dat uitgaat van pezen en gewrichten dat gevuld is met een geleiachtig vocht (afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers). Het meest bekende is de ganglion pols. De locatie is vaak bij het polsgewricht. Maar een ganglion hand kan ook voorkomen daarbij is de Ganglion vinger de meest behandelde. Het zelfde voor ganglion aan de voet. Een ganglion kenmerkt zich ook doordat het in grootte kan wisselen, het kan soms ook vanzelf volledig verdwijnen. Het kan zeurende pijnklachten geven afhankelijk van de grootte, lokalisatie en belasten.
Is een ganglion kwaadaardig?
Nee, een ganglion een goedaardige zwelling. Het is zoals gezegd een soort blaas gevuld is met een geleiachtig vocht afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers. Daarom ook vaak ganglioncyste genoemd.
Hoe ontstaat een ganglion?
De ganglion ontstaat vaak doordat er wat zwakke plekken ontstaan in het gewrichtskapsel of peeskoker, waardoor het geleiachtige vocht (het smeersel vd het gewricht of peeskoker) naar buiten treedt, De zwakke plekken kunnen door (chronische) traumata of bv door reumatische aandoeningen ontstaan.
Hoe herken je een ganglion?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden, tenzij de zwelling een ander aspect of lokalisatie heeft dan je mag verwachten.
Wat te doen met een ganglion?
Ganglioncystes hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale pijnklachten of de zwelling valt te veel op of het wordt erg groot. Dan moet het wel behandeld worden.
Hoe kom ik van een ganglion af?
Als een ganglion geen klachten geeft hoeft het niet perse behandeld te worden en kan gerust worden afgewacht. Als de cyste wel pijnlijk wordt, de normale activiteiten belemmert of als ontsierend wordt ervaren, kan een behandeling wenselijk zijn. De cyste kan met in de meeste gevallen alleen punctie en leegzuigen weggehaald worden, met evt inspuiten met corticosteroiden. Deze behandeling kan zonodig een tweede keer worden herhaald. Als het ganglion daarna nog persisteert dan is een chirurgische ingreep de volgende stap. Onder lokale verdoving wordt de cyste chirurgisch vrijgeprepareerd en verwijderd. De huidwond wordt gehecht, in het algemeen met oplosbare onderhuidse hechtingen.
Moet je onder narcose voor ganglion operatie?
Nee, het verwijderen van ganglion gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen. Alleen bij uitgebreide ganglioncystes wordt de operatie wel onder narcose op een operatiekamer uitgevoerd.
Wat kan ik verwachten na de ganglion behandeling?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Afhankelijk van de type hechting moet u dus een afspraak maken bij of de huisarts of in de kliniek voor de wondinspectie en evt verwijderen van de hechtingen. In het algemeen genezen meer dan 80-90% van de gevallen de klachten na de behandeling, maar er kan dus ook een recidief ontstaan. In het algemeen zal de chirurgische behandeling dan de eerste keuze zijn. Bij uitgebreide ganglioncystes moet de operatie wel onder narcose worden uitgevoerd.
Kan er een complicatie optreden na ganglion operatie?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.