Aambeien afbinden: zo gaat dat in zijn werk!

Home / Aambeien afbinden

Bij het afbinden van aambeien worden aambeien met een elastiekje afgebonden. Het wordt ook wel Rubber Band Ligatie of Barronligatie genoemd. Het elastiekje zorgt ervoor dat het betreffende slijmvlies niet meer doorbloed wordt en na enkele dagen afsterft. De meeste patiënten met aambeien kunnen goed geholpen worden met deze methode.

Meer informatie aambeien afbinden?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het proces van aambeien afbinden met elastiekjes

Het proces van aambeien afbinden gaat als volgt:

Stap 1: Voorbereiding

2 uur voor de operatie wordt aangeraden om Microlax te gebruiken. Voor de behandeling onderzoekt de arts de aambeien zorgvuldig. De patiënt krijgt meestal een plaatselijke verdoving.

Stap 2: Plaatsing van de ligator

Vervolgens wordt de ligator geplaatst. Dit is een klein buisje waarmee de aambei wordt gelokaliseerd. Dit buisje kan de aambei nauwkeurig omsluiten.

Stap 3: Aanbrengen van de elastiekjes

Vervolgens worden de elastiekjes aangebracht rond de basis van de aambei. Na een aantal dagen komt het betreffende slijmvlies en elastiekje met de ontlasting mee naar buiten. het resultaat is na 6 weken te beoordelen.

Stap 4: Herstel en nazorg

De hoeveelheid pijn die iemand ervaart verschilt per persoon. De hevigheid van pijn is afhankelijk van de grootte van het bloedende oppervlak. Als u pijn heeft, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Ook een warm bad of douche kan fijn zijn tegen de pijn. Ook kunt u na het plaatsen van de elastiekjes meer aandrang van ontlasting ervaren. Dit komt door de elastiekjes en niet doordat er ontlasting zit.

Ervaringen van aambeien verwijderen met elastiekjes

‘Het afbinden van aambeien vond ik erg pijnlijk, ook had ik veel last van bloedverlies. Na twee keer deze ingreep gedaan te hebben, wilde ik iets wat echt werkte. Ik koos voor een behandeling bij het Chirurgisch Expertise Centrum, en dat beviel me een stuk beter. Het deed minder pijn en mijn aambeien zijn tot nu toe weggebleven’ - Karin

‘Al jarenlang last van aambeien en meerdere keren laten behandelen met elastiekjes. Naast de intense pijn van de stiekjes, bleven mijn aambeien terugkomen. Ik heb contact opgenomen met het Chirurgisch Expertise Centrum en zij hebben mij uitstekend geholpen. Nu al een tijdje geen aambeien meer gehad.’ - Walter

Liever pijnloos van uw aambeien af?
Neem contact met ons op!

Liever geen aambeien afbinden? Kies voor onze pijnloze methode!

CEC biedt een alternatieve methode aan om aambeien te behandelen. Deze methode is een stuk minder pijnlijk.

Onze innovatieve behandeling

Wij werken met een innovatieve methode met injecties. De behandeling duurt ongeveer één minuut en is vergeleken met aambeien verwijderen met elastiekjes veel minder belastend voor de patiënt. Bij deze behandeling wordt de kleinst mogelijke kijkbuis ingebracht en wordt er een vloeistof boven de aambei ingebracht. Patiënten ervaren dit als vervelend, maar zeker niet als pijnlijk. Vervolgens zullen de aambeien verschrompelen en naar binnen worden getrokken. Het grootste voordeel is dat het minder belastend is voor de patiënt en er bijna nooit sprake is van napijn. Een ander groot voordeel is dat u na de behandeling alles weer kan en mag doen.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Tips van onze expert om een behandeling aambeien te voorkomen

Onze experts van het Chirurgisch Expertise Centrum geven de volgende tips om aambeien te voorkomen:

 • Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk: verstopping kan verholpen worden door gezond en vezelrijk te eten. Vezels nemen veel vocht op en zorgen voor een soepele ontlasting. Daarnaast wordt de darmbeweging gestimuleerd door vezels. In groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, aardappelen, noten en zaden zitten veel vezels.
 • Drink voldoende: Drink voldoende water, thee, koffie of zuivel. Het is belangrijk dat je minstens anderhalf tot 2 liter water per dag drinkt. Probeer frisdrank of alcohol te vermijden.
 • Gezond toiletgedrag: Ga alleen naar het toilet als u aandrang voelt. Wanneer u poep ophoudt, wordt deze verder ingedikt. Hierdoor kan verstopping ontstaan.
 • Zorg voor voldoende beweging: Door voldoende te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kan je verstopping voorkomen.

Veelgestelde vragen aambeien afbinden

Is er een verband tussen aambeien en darmkanker?
Er is geen direct verband tussen aambeien en darmkanker, maar beide kunnen bloeding als symptoom hebben. Het is belangrijk om bloeding serieus te nemen en medisch advies in te winnen.
Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van aambeien?
Risicofactoren zijn onder andere leeftijd, genetische aanleg, zwangerschap, en chronische constipatie.
Kunnen aambeien optreden bij kinderen?
Hoewel zeldzaam, kunnen aambeien bij kinderen voorkomen, meestal als gevolg van obstipatie.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact