Verzakking endeldarm
Bij een verzakking van de endeldarm is uw endeldarm naar beneden gezakt. Dit kan zowel inwendig als uitwendig zijn. Bij een inwendige verzakking is niet direct een operatie nodig. Bij een uitwendige verzakking is dit meestal wel nodig. Bij een uitwendige verzakking van de endeldarm heeft u onder andere last van pijn bij de anus en verlies van slijm en bloed uit de anus. Bij een inwendige verzakking kunt u onder andere last hebben van een constant gevoel tot aandrang en incontinentie.
Bij het Chirurgisch Expertisecentrum voeren wij geen behandelingen uit aan een verzakking van de endeldarm, maar willen wij u wel zo veel mogelijk informeren over deze aandoening.
Zorgkaart NL review score van 9.5/10
Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars
Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring
Wat is een endeldarmverzakking?
Een endeldarmverzakking is een endeldarm die naar beneden is gezakt. Dit wordt ook wel rectumprolaps genoemd. Een endeldarm verzakking kan zowel uitwendig als inwendig zijn. Bij een uitwendige endeldarmverzakking komt de endeldarm naar buiten. Bij een inwendige endeldarmverzakking blijft de endeldarm in het lichaam. De verzakkingen kunnen steeds een beetje erger worden.
Symptomen endeldarm verzakking
De symptomen bij een inwendige endeldarmverzakking zijn anders dan bij een uitwendige endeldarmverzakking.
De klachten bij een inwendige endeldarm verzakking zijn als volgt:
- Constant gevoel tot aandrang
- Ontlasting komt in delen
- Veelvuldig person om ontlasting kwijt te raken
- U moet vaak naar het toilet op één dag
- Incontinentie door winden, vloeibare of vaste ontlasting
- Pijn in de rug, buik, bekken of rondom de anus
De klachten bij een uitwendige endeldarm verzakking zijn als volgt:
- Pijn bij anus
- Verlies van slijm of bloed
- Verlies van ontlasting
Oorzaken endeldarm verzakking
De meest bekende oorzaak van endeldarmverzakking is vaginale bevalling. Daarnaast kan verzwakking van bindweefsel een oorzaak zijn voor het verzakken van de endeldarm. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door zwaar tillen, krachtsport en veel persen bij ontlasting. Daarnaast komen verzakkingen door ouder worden, de elasticiteit en spierkracht van de bindweefsels en spieren wordt dan minder. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor de verzakking.
Diagnose en onderzoek
Wanneer u last heeft van incontinentie, obstructie, bloed- of slijmverlies bij de ontlasting is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Er kunnen dan verschillende onderzoeken gedaan worden om de diagnose vast te stellen. Verschillende soorten onderzoek kunnen gedaan worden:
- Lichamelijk onderzoek: de arts doet een rectaal toucher. De arts voelt met de wijsvinger in de anus naar de functie van kring- en bekkenbodemspier en eventueel voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm
- Proctoscopie: kijkonderzoek van het laatste stuk van de endeldarm en anus
- Defecografie: tijdens een dynamische MRI of een echo-defecografie wordt het proces van ontlasten beoordeeld
Endeldarm verzakking operatie
De operaties van een inwendige endeldarm en uitwendige endeldarm verschillen van elkaar.
Een uitwendige verzakking van de endeldarm wordt operatief behandeld met een laparoscopische rectopexie (kijkoperatie). Bij deze operatie wordt een kunststof mat aan de voorkant van de endeldarm gehecht. Hierdoor komt de endeldarm weer op zijn plaats te hangen. Wanneer een laparoscopische rectopexie niet mogelijk is, kan een Altemeier-procedure uitgevoerd worden. De verzakte overtollige endeldarm wordt dan ‘van onderen’ weggesneden en aan elkaar gehecht.
Wanneer bovenstaande hulpmiddelen niet werken bij een interne verzakte endeldarm, zal ook overgegaan worden tot een laparoscopische rectopexie. Bij deze operatie wordt de endeldarm opgetrokken. Als alternatief kan het overtollig weefsel via de anus verwijderd worden, dit wordt de STARR- of Transtar-operatie genoemd.
Bij het Chirurgisch Expertisecentrum doen wij geen behandelingen aan een verzakking van de endeldarm. Wij voeren wel veel andere behandelingen uit rondom het anale gebied, zoals aambei behandelingen en het verwijderen van skintags.
Adviezen om de kans op een verzakking van de endeldarm te verkleinen
- Gezonde stoelgang: zorg voor zachte ontlasting. Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Ook een vezelrijk dieet helpt de ontlasting zacht te houden omdat vezels water aantrekken.
- Gezond toiletgedrag: Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft. Neem daarnaast een juiste wc-houding aan: neem een ontspannen zithouding aan.
- Niet te hard persen: ga niet gehaast naar het toilet en ga alleen bij aandrang.
- Niet te zwaar tillen: dit kan klachten verergeren
Veelgestelde vragen endeldarm verzakking
Maak kennis met ons centrum
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locaties
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Contact
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801