Verzakking endeldarm

 

Home / Verzakking endeldarm

Bij een verzakking van de endeldarm is uw endeldarm naar beneden gezakt. Dit kan zowel inwendig als uitwendig zijn. Bij een inwendige verzakking is niet direct een operatie nodig. Bij een uitwendige verzakking is dit meestal wel nodig. Na de ingreep blijft u ongeveer 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. Bij een uitwendige verzakking van de endeldarm heeft u onder andere last van pijn bij de anus en verlies van slijm en bloed uit de anus. Bij een inwendige verzakking kunt u onder andere last hebben van een constant gevoel tot aandrang en incontinentie.

Meer weten over verzakking endeldarm?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is een endeldarmverzakking?

Een endeldarmverzakking is een endeldarm die naar beneden is gezakt. Dit wordt ook wel rectumprolaps genoemd. Een endeldarm verzakking kan zowel uitwendig als inwendig zijn. Bij een uitwendige endeldarmverzakking komt de endeldarm naar buiten. Bij een inwendige endeldarmverzakking blijft de endeldarm in het lichaam. De verzakkingen kunnen steeds een beetje erger worden.

Symptomen endeldarm verzakking

De symptomen bij een inwendige endeldarmverzakking zijn anders dan bij een uitwendige endeldarmverzakking.

De klachten bij een inwendige endeldarm verzakking zijn als volgt:

 • Constant gevoel tot aandrang
 • Ontlasting komt in delen
 • Veelvuldig person om ontlasting kwijt te raken
 • U moet vaak naar het toilet op één dag
 • Incontinentie door winden, vloeibare of vaste ontlasting
 • Pijn in de rug, buik, bekken of rondom de anus

De klachten bij een uitwendige endeldarm verzakking zijn als volgt:

 • Pijn bij anus
 • Verlies van slijm of bloed
 • Verlies van ontlasting

Oorzaken endeldarm verzakking

De meest bekende oorzaak van endeldarmverzakking is vaginale bevalling. Daarnaast kan verzwakking van bindweefsel een oorzaak zijn voor het verzakken van de endeldarm. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door zwaar tillen, krachtsport en veel persen bij ontlasting. Daarnaast komen verzakkingen door ouder worden, de elasticiteit en spierkracht van de bindweefsels en spieren wordt dan minder. In sommige gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor de verzakking.

Diagnose en onderzoek

Wanneer u last heeft van incontinentie, obstructie, bloed- of slijmverlies bij de ontlasting is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen. Er kunnen dan verschillende onderzoeken gedaan worden om de diagnose vast te stellen. Verschillende soorten onderzoek kunnen gedaan worden:

 • Lichamelijk onderzoek: de arts doet een rectaal toucher. De arts voelt met de wijsvinger in de anus naar de functie van kring- en bekkenbodemspier en eventueel voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm
 • Proctoscopie: kijkonderzoek van het laatste stuk van de endeldarm en anus
 • Defecografie: tijdens een dynamische MRI of een echo-defecografie wordt het proces van ontlasten beoordeeld

Endeldarm verzakking behandeling - zo gaat het in zijn werk

Bij een endeldarmverzakking is een operatie soms nodig. Het doel van de operatie is de endeldarmverzakking met bijhorende symptomen te verhelpen. Bij een inwendige endeldarmverzakking wordt nooit direct een operatie gedaan. Meestal verdwijnen de klachten door samenstelling van de ontlasting te verbeteren en door dieetadvies. Soms wordt ook bekkenfysiotherapie aangeraden. Bij een externe verzakking van de endeldarm wordt een operatie meestal wel aangeraden.

Voorbereiding voor de endeldarm verzakking operatie

Vooraf aan de operatie bespreekt u met de anesthesioloog de mogelijkheden van anesthesie. Ook krijgt u een klein lichamelijk onderzoek. In enkele gevallen is het nodig dat andere specialisten uw conditie beoordelen, bijvoorbeeld een cardioloog of longarts.

Geef vooraf aan de operatie altijd door of u medicijnen gebruikt. De chirurg of anesthesioloog bespreekt met u of en hoelang voor de operatie u tijdelijk moet stoppen met het innemen van de medicatie. 

Daarnaast bespreekt de chirurg of anesthesioloog met u of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Tot slot is het belangrijk dat u nuchter bent voor de operatie.

Endeldarm verzakking operatie

De operaties van een inwendige endeldarm en uitwendige endeldarm verschillen van elkaar.

Een uitwendige verzakking van de endeldarm wordt operatief behandeld met een laparoscopische rectopexie (kijkoperatie). Bij deze operatie wordt een kunststof mat aan de voorkant van de endeldarm gehecht. Hierdoor komt de endeldarm weer op zijn plaats te hangen. Wanneer een laparoscopische rectopexie niet mogelijk is, kan een Altemeier-procedure uitgevoerd worden. De verzakte overtollige endeldarm wordt dan ‘van onderen’ weggesneden en aan elkaar gehecht.

Wanneer bovenstaande hulpmiddelen niet werken bij een interne verzakte endeldarm, zal ook overgegaan worden tot een laparoscopische rectopexie. Bij deze operatie wordt de endeldarm opgetrokken. Als alternatief kan het overtollig weefsel via de anus verwijderd worden, dit wordt de STARR- of Transtar-operatie genoemd.

Mogelijke complicaties

Bij de operatie voor een verzakte endeldarm kunnen een aantal complicaties optreden. Lichte complicaties die kunnen optreden zijn:

 • Urineweginfectie
 • Nabloeding
 • Tijdelijk niet goed werken van de darmen

Ergere complicaties die bijna nooit optreden zijn:

 • Letsel aan endeldarm
 • Infectie van de mat en de aanhechtingspunten
 • Doorgroei van de mat in de endeldarmwand of vaginawand
 • Infectie van het wervellichaam

Nabehandeling endeldarm verzakking operatie

Na de operatie verblijft u een tijdje op de uitslaapkamer. Hier wordt u door de bewakingsapparatuur in de gaten gehouden. Wanneer alles goed met u gaat, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. U mag dezelfde dag met behulp van de verpleegkundige rustig uit bed komen. Ook mag u dezelfde dag alweer eten.

De dag na de operatie mag u uit bed en rustig lopen. De verpleegkundige helpt u waar nodig. De wond wordt gecontroleerd.

Wanneer kunt u weer naar huis?

U blijft na de operatie meestal twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Ook zijn er een aantal leefregels voor thuis:

 • Zorg dat u veel vezels binnenkrijgt
 • U mag niet zwaar tillen
 • U mag direct na de operatie in de douche, in bad mag twee weken na de operatie
 • U mag paracetamol gebruiken
 • Neem genoeg rust
 • Wanneer u zich goed voelt, kunt u weer gaan werken. Bespreek dit met de arts.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Algemene adviezen

 • Gezonde stoelgang: zorg voor zachte ontlasting. Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Ook een vezelrijk dieet helpt de ontlasting zacht te houden omdat vezels water aantrekken.
 • Gezond toiletgedrag: Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft. Neem daarnaast een juiste wc-houding aan: neem een ontspannen zithouding aan.
 • Niet te hard persen: ga niet gehaast naar het toilet en ga alleen bij aandrang.
 • Niet te zwaar tillen: dit kan klachten verergeren

Veelgestelde vragen endeldarm verzakking

Verdwijnen al mijn klachten?
Vrouwen die een verzakkingsoperatie hebben laten verrichten geven aan voor ongeveer 70 procent minder lichamelijke en sociale beperkingen te ervaren dan voor de operatie. Vaak gaan de klachten niet helemaal over. Klachten die gerelateerd zijn aan de verzakking, zoals overmatig vaak plassen, urineverlies, pijn, pijn bij het vrijen en verstopping nemen met bijna 80 procent af.
Is er een kans dat ik opnieuw last krijg van een verzakking?
Bij 1 op de 2 mensen ontstaat weer enige verzakking in de jaren na de ingreep. 1 op de 6 mensen die een verzakkingsoperatie heeft gehad, heeft binnen 5 jaar na operatie opnieuw een dermate ernstige verzakking dat er nog een operatie nodig is.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact