Wat te doen bij een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk en kan leiden tot infecties van het weefsel rond de teennagel. Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de teennagel in het vlees van de teen. Een ingegroeide teennagel kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld het onjuist knippen van de nagels. Een ingegroeide teennagel kan op verschillende manieren behandeld worden. In dit artikel vindt u de symptomen van een ingegroeide teennagel, de oorzaken, maatregelen om de pijn te verlichten en behandelmogelijkheden.

Dit zijn de klachten

Veel voorkomende klachten bij een ingegroeide teennagel zijn:

  • De huid rond uw teennagel is rood en dik.
  • De nagel en de huid rondom de nagel doen pijn, vooral als er druk op staat.
  • U kunt geen gewone schoenen meer dragen door de pijn.
  • Vochtafscheiding of pus bij erge gevallen

Goed om te weten: Ingegroeide teennagels gaan bijna nooit vanzelf over. Blijf er dus niet te lang mee rondlopen, dat kan juist meer pijn en complicaties veroorzaken.

Hoe wordt een ingegroeide teennagel veroorzaakt?

Een ingegroeide teennagel kan verschillende oorzaken hebben. Een van de oorzaken is druk op de teennagel waardoor de nagelrand in de huid kan groeien. Daarnaast kunnen slecht passende schoenen ook een oorzaak zijn, hierdoor neemt de druk toe. Ook de nagel te rond afknippen kan zorgen voor een ingegroeide teennagel. Dit komt doordat de nagel hierdoor steun aan de zijkanten mist, waardoor de nagelrand in de huid kan groeien. Sommige mensen hebben ook een genetische aanleg voor ingegroeide teennagels.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een ingegroeide teennagel te voorkomen.

Ingegroeide teennagel

Belangrijk is om de nagels recht af te knippen. Zorg ervoor dat je hoeken niet afrondt en nagels niet te kort knipt. Ook is het belangrijk dat u passende schoenen draagt die voldoende ruimte bieden aan uw tenen. Daarnaast is voetverzorging belangrijk. Zorg dat u uw voeten dagelijks wast en dat u ze goed droog houdt, vooral tussen de tenen. Het regelmatig controleren van uw voeten kan ook helpen met het voorkomen van een (ernstige) ingegroeide teennagel. Belangrijk is dat u op roodheid, zwelling of andere tekenen van ingroei let.

Is een ingegroeide teennagel ernstig?

Een ingegroeide teennagel is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Echter, als u er te lang mee blijft rondlopen, kan het wel ernstige complicaties veroorzaken. De pijn kan dan toenemen, de symptomen verergeren en er kunnen tekenen van infecties ontstaan (zoals pus of toenemende roodheid of warmte).

Maatregelen voor snelle verlichting

Als u een ingegroeide teennagel in een beginnend stadium ontdekt, kunt u soms zelf de nagel knippen. Bijvoorbeeld als er alleen een scherp hoekje aan zit en er nog geen sprake is van een ontsteking. Helaas kunt u verder niets doen om er vanaf te komen, u kunt alleen de symptomen verlichten. Dit kunt u doen door:

  • Ruime of open schoenen dragen die niet op de teen drukken.
  • Een voetbadje maken met warm water en wat zout. Dit werkt ontsmettend en kan de ontsteking mogelijk verlichten. Dit werkt alleen voor een milde variant van een ingegroeide teennagel.
  • Een koelelement gebruiken om de zwelling of pijn te verlichten.

Let op: behandel het niet zelf

Het is belangrijk dat u een ingegroeide teennagel niet zelf behandelt, omdat dit het risico op complicaties, zoals een infectie, vergroot. Wanneer u veel last heeft van pijn, zwelling of een ontsteking, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Tijdige professionele behandeling voorkomt verergering van de klachten en zorgt voor een spoedig herstel.

Behoefte aan advies?
Vraag het onze specialisten.

Schakel professionele hulp in

Nadat u bij de huisarts bent geweest voor de ingegroeide teennagel, wordt u doorgestuurd naar een specialist. Die onderzoekt eerst uw teen. Vervolgens wordt de ingegroeide teennagel behandeld of wordt een vervolgafspraak gemaakt voor de behandeling.

De behandeling voor milde en ernstige gevallen verschilt van elkaar. Bij een mild geval van een ingegroeide teennagel wordt een watje of nagelbeugel onder de nagel geplaatst. Bij een ernstig geval is een kleine chirurgische ingreep nodig. Tijdens de ingreep wordt een stuk nagel en wortel weggesneden.

Definitief van uw ingegroeide teennagel af

Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen we ingegroeide teennagels uitsluitend met de operatieve methode, omdat dit de meest efficiënte behandelmethode is.Daarnaast behandelen we ook de nagelwortel, op deze manier wordt voorkomen dat de teennagel de volgende keer weer ingroeit.  Onze artsen hebben jarenlange ervaring en een unieke expertise. Wij streven naar de minst belastende ingrepen voor patiënten en leveren uitermate professionele zorg.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Heeft u vragen over de mogelijkheden?
Vraag het onze specialisten.

Veelgestelde vragen over ingegroeide teennagel

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en/of het dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een verwonding en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie kan de klachten ook luxeren.
Gaat een ingegroeide teennagel vanzelf over?
Nee. Als de nagel eenmaal de huid is binnengedrongen, moet dat verwijderd worden om de huid te laten herstellen. Hoe langer u wacht, hoe ernstiger het kan worden.
Hoe voorkom ik een ingegroeide teennagel?
U voorkomt dat een teennagel ingroeit door de nagels recht (niet te rond) af te knippen, goed passende schoenen te dragen en goede voetverzorging en hygiëne te behouden.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact