Ingegroeide teennagel
Zorgkaart NL review score van 9.5/10
Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars
Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring
Door de verweking van de zijkanten van de nagel breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en de patiënt in een vicieuze cirkel terechtkomt van een chronisch ontstoken nagel. Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.
Wat is een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel, medisch bekend als ungius incarnatus, is een aandoening waarbij de rand van de teennagel in het zachte vlees van de teen groeit. Dit kan pijn, roodheid, zwelling en soms een infectie veroorzaken. Ingegroeide teennagels komen het meest voor bij de grote tenen.
Diagnose stellen ingegroeide teennagel
Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie (onychomycosis) kan de klachten ook luxeren.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de rand of hoek van de teennagel in het zachte vlees van de teen groeit, wat pijn, roodheid en zwelling kan veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Onjuist knippen van de nagels: Te kort knippen van de nagels of in een ronde vorm kan ervoor zorgen dat de nagel in de huid groeit.
- Druk door schoenen: Te strakke, smalle of slecht passende schoenen kunnen druk uitoefenen op de tenen en nagels, waardoor de nagels in de huid kunnen groeien.
- Trauma of letsel: Stoten van de teen of het laten vallen van een voorwerp op de teen kan een ingegroeide teennagel veroorzaken.
- Genetische aanleg: Sommige mensen hebben een natuurlijke neiging tot ingegroeide teennagels vanwege de vorm van hun voeten of nagels.
- Slechte voetverzorging: Onvoldoende hygiëne en verzorging van de voeten en nagels kunnen bijdragen aan het ontstaan van ingegroeide teennagels.
Onze werkwijze
Ontvang per mail meer informatie
Wij stellen u een aantal vragen
Plan de behandeling
Start weer met een pijnvrij leven
Hoe herken ik een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel herkent u in eerste instantie door pijn aan de teen. De volgende symptomen wijzen op een ingegroeide teennagel:
- Pijn en gevoeligheid langs één of beide zijden van de nagel, vooral bij druk.
- Roodheid rond de nagel.
- Zwelling van de teen rond de nagel.
- Infectie van het weefsel rond de nagel bij ernstigere gevallen, wat kan leiden tot pusvorming en een verergerde zwelling.
Gaat een ingegroeide teennagel vanzelf over?
In sommige milde gevallen kan een ingegroeide teennagel vanzelf overgaan, vooral als er stappen worden ondernomen om de druk op de teen te verminderen en de nagel de ruimte te geven om correct uit te groeien. Wanneer dit niet het geval is, is professionele behandeling nodig om te voorkomen dat het verergert.
Wat kan ik zelf doen bij een ingegroeide teennagel?
Er zijn verschillende stappen die u zelf kunt nemen om de symptomen van een ingegroeide teennagel te verlichten en het genezingsproces te bevorderen:
- Draag comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen om druk op de nagels te verminderen.
- Neem regelmatig voetbaden in warm water, 3 tot 4 keer per dag gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten. Dit kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen en de huid rond de nagel zachter te maken.
- Plaats een klein stukje katoen of flosdraad onder de ingegroeide rand van de nagel na het voetbad om de nagel omhoog te houden en groei weg van de huid te bevorderen. Zorg ervoor dat u dit materiaal regelmatig vervangt.
- Houd de voet schoon en droog om infecties te voorkomen.
- Vermijd het zelf wegknippen van de ingegroeide deel van de nagel omdat dit de situatie kan verergeren.
Als de pijn ernstig is, de symptomen verergeren, of er tekenen van infectie zijn (zoals pus, toegenomen roodheid of warmte), is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een passende behandeling.
Wat anderen over ons zeggen
Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews
Ingegroeide teennagel laten behandelen? - Ons behandelplan
Afhankelijk van de mate van ontsteking van de teennagel kan men de nagel op een conservatieve dan wel operatieve manier behandelen. Conservatief kan met nagelbeugels of plaatjes. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen wij ingegroeide teennagels uitsluitend met de operatieve methode, omdat dit de meest efficiënte behandelmethode is. Deze methode wordt toegepast in vergevorderde stadia, waarbij de ingegroeide zijkant van de nagel operatief wordt verwijderd. Na lokale verdoving wordt de nagelrand weggesneden en de nagelmatrix behandeld om herhaling te voorkomen. De wondgenezing duurt enkele weken, en het kan enkele maanden duren voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt.
Heeft u last van een ingegroeide teennagel?
Maakt u direct een afspraak.
Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?
- Focus op Innovatieve behandeltechnieken
- Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
- Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
- Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
- Verzekerde medische zorg
- Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
- Vooruitstrevend centrum
- Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven
Innovatief
Superspecialisme
Vergoedingen behandeling ingegroeide teennagel
Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.
In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.
Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.
Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.
Maak kennis met ons centrum
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locaties
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
De Rijn 2
5684 PJ Best
Contact
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801