Ingegroeide teennagel
Unguis Incarnatus

Home / Chirurgie / Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kenmerkt zich door ingroei van de zijkanten van de nagel in de huid, waardoor er een ontsteking ontstaat met pijn, roodheid en zwelling, en uiteindelijk wildvleesvorming, bloedingen en pusafvloed.

Door de verweking van de zijkanten van de nagel breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en de patiënt in een vicieuze cirkel terecht komt van een chronisch ontstoken nagel. Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie (onychomycosis) kan de klachten ook luxeren.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Afhankelijk van de mate van ontsteking van de teennagel kan men de nagel op een conservatieve dan wel operatieve manier behandelen. Conservatief kan met nagelbeugels of –plaatjes. Deze methode is heel eenvoudig en weinig belastend voor de patiënt en wordt toegepast voorafgaand aan het verwijs naar het Chirurgisch Expertisecentrum.

Operatief gebeurd in het vergevorderde stadium, waarbij na lokale verdoving de ingegroeide zijkant van de nagel wordt verwijderd met destructie van de nagelmatrix tpv het deel verwijderde stuk nagel. De wondgenezing kan enkele weken duren en het duurt soms wel enkele maanden voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt.

Heeft u last van een ingegroeide teennagel?
Maakt u direct een afspraak.

Veelgestelde vragen

Wat is een ingegroeide teennagel?
Bij een ingegroeide teennagel, ook wel Unguis Incarnatus genoemd, groeien de zijkanten van de nagel door in de huid, waardoor er een ontsteking Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.
Wat zijn de ingegroeide teennagel symptomen?
Er is een ontsteking ontstaan met pijn, roodheid en zwelling, die uiteindelijk overgaat in een chronische situatie met wildvleesvorming en bloedingen, en meestal ook pusafvloed. Vaak wordt de nagel door de verweking aan de zijkanten ook zachter en breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en je in een vicieuze cirkel terecht komt. De ingegroeide teennagel blijft ontstoken.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie kan de klachten ook luxeren.
Hoe stel je de diagnose van een ingegroeide teennagel?
Voor het stellen van de diagnose is de anamnese en een inspectie + onderzoek van de teen voldoende. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden in de vorm van röntgenfoto’s of echo.
Moet een ingegroeide teennagel behandeld worden?
Je hoeft dit niet perse te behandelen, soms gaan de klachten spontaan over, maar meestal ontkomt je er niet aan enige vorm van therapie. Het hangt van de beperkingen en de klachten af hoe iemand behandeld kan worden.
Hoe kan een ingegroeide teennagel behandeld worden?
Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de ingegroeide teennagel conservatieve behandelen of operatief behandelen. -Ingegroeide teennagel behandelen zonder operatie: bij een beginstadium met alleen roodheid en pijn kan men vaak volstaan met nagelbeugels of –plaatjes, waarmee in feite als het ware de nagel wordt los getild van de onderliggende huid en waardoor de nagel ongehinderd langer groeien. Deze conservatieve behandelingen zijn eenvoudig en weinig belastend voor de patiënt. In het algemeen worden ze uitgevoerd door de pedicure en podotherapeut, maar de patiënt kan het soms zelf toepassen. -Ingegroeide Teennagel Operatie: bij de vergevorderde ontsteking geeft een chirurgische behandeling betere en snellere resultaten. Onder plaatselijke verdoving wordt de ingegroeide zijkant van de nagel verwijderd (“de nagel wordt versmald”). Om het opnieuw aangroeien vd nagel te verhinderen wordt de nagelmatrix tpv het deel verwijderde stuk nagel aangestipt met een chemische stof, zodat de nagel blijvend smal wordt. Na goed uitspoelen van het chemisch stof wordt de teen schoongemaakt en wordt een drukverband aangelegd.
Moet je voor een ingegroeide teennagel behandeling onder narcose?
Nee, de operatie kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak helpen.
Wat zijn de symptomen van een geïnfecteerde ingegroeide teennagel?
Symptomen van een infectie kunnen zijn: roodheid, pusvorming en verhoogde pijn. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je deze symptomen hebt.
Wat kan ik verwachten na de ingegroeide teennagel behandeling?
Na de ingreep mag u in principe meteen weer naar huis. U moet met name de eerste 2 dagen wel rustig aan doen en het been zoveel mogelijk hoog leggen. Het verband mag u na 1 dag verwijderen en de geopereerde teen 2x/dag uitdouchen. Probeer daarbij met name aan de geopereerde zijkant van de nagel goed schoon te maken. De dagen en weken hierna kun u meestal volstaan met een pleister op de teen. De wondgenezing kan enkele weken duren en het duurt soms wel enkele maanden voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt. Wij adviseren u in de herstelperiode geen strakke schoeisel te dragen.
Zijn er problemen na de operatie van de ingegroeide teennagel?
Bij alle operaties is er een kans op complicaties. Hoewel de risico hierop erg klein is moet men wel altijd rekening houden met een eventuele (na)bloeding of bloeduitstorting of infectie kort na de operatie; op de langere termijn kan vertraagde wondgenezing optreden, of een recidief ingegroeide nagel.
Wat zijn de oorzaken van ingegroeide teennagels?
Ingroei kan worden veroorzaakt door verkeerd knippen van nagels, strakke schoenen dragen, of van nature gekrulde nagels hebben.
Zijn ingegroeide teennagels besmettelijk?
Nee, ingegroeide teennagels zijn niet besmettelijk. Ze zijn een huidprobleem, geen infectie.
Kunnen ingegroeide teennagels vanzelf verdwijnen?
Meestal niet. Ze vereisen meestal behandeling om te voorkomen dat ze erger worden.
Hoe lang duurt het herstel na de behandeling van een ingegroeide teennagel?
Hersteltijden variëren, maar de meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen enkele dagen hervatten.
Kunnen ingegroeide teennagels terugkeren na behandeling?
Ja, als de oorzaak niet wordt aangepakt, kunnen ingegroeide teennagels terugkeren.
Zijn er complicaties bij onbehandelde ingegroeide teennagels?
Ja, onbehandelde ingegroeide teennagels kunnen leiden tot infecties en ernstiger problemen.
Is het mogelijk om ingegroeide teennagels thuis te behandelen?
In sommige milde gevallen kunnen thuiszorgmaatregelen zoals inweken en goed knippen helpen, maar ernstige gevallen vereisen professionele hulp.
Hoe voorkom ik ingegroeide teennagels?
Voorkom ze door nagels recht over de rand te knippen, goed passende schoenen te dragen en goede voetverzorging te behouden.
Zijn er natuurlijke hulpmiddelen voor ingegroeide teennagels?
Sommige mensen proberen natuurlijke remedies zoals tea tree olie, maar deze hebben beperkt bewijs voor effectiviteit.
Mag ik sporten na behandeling van een ingegroeide teennagel?
Over het algemeen kun je na enkele dagen weer beginnen met lichte lichaamsbeweging.
Kunnen voeding en dieet invloed hebben op ingegroeide teennagels?
Er is geen direct verband tussen voeding en ingegroeide teennagels.
Zijn er specifieke schoenen die ingegroeide teennagels kunnen voorkomen?
Schoenen met voldoende teenruimte en goede pasvorm kunnen helpen om druk op de nagels te verminderen.
Kunnen ingegroeide teennagels vanzelf oplossen bij kinderen?
In sommige gevallen kunnen ingegroeide teennagels bij kinderen zichzelf oplossen naarmate de voet groeit, maar medisch advies is nog steeds belangrijk.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact