Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kenmerkt zich door ingroei van de zijkanten van de nagel in de huid, waardoor er een ontsteking ontstaat met pijn, roodheid en zwelling, en uiteindelijk wildvleesvorming, bloedingen en pusafvloed.

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Door de verweking van de zijkanten van de nagel breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en de patiënt in een vicieuze cirkel terechtkomt van een chronisch ontstoken nagel. Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel, medisch bekend als ungius incarnatus, is een aandoening waarbij de rand van de teennagel in het zachte vlees van de teen groeit. Dit kan pijn, roodheid, zwelling en soms een infectie veroorzaken. Ingegroeide teennagels komen het meest voor bij de grote tenen.

Diagnose stellen ingegroeide teennagel

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie (onychomycosis) kan de klachten ook luxeren.

Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de rand of hoek van de teennagel in het zachte vlees van de teen groeit, wat pijn, roodheid en zwelling kan veroorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Onjuist knippen van de nagels: Te kort knippen van de nagels of in een ronde vorm kan ervoor zorgen dat de nagel in de huid groeit.
  • Druk door schoenen: Te strakke, smalle of slecht passende schoenen kunnen druk uitoefenen op de tenen en nagels, waardoor de nagels in de huid kunnen groeien.
  • Trauma of letsel: Stoten van de teen of het laten vallen van een voorwerp op de teen kan een ingegroeide teennagel veroorzaken.
  • Genetische aanleg: Sommige mensen hebben een natuurlijke neiging tot ingegroeide teennagels vanwege de vorm van hun voeten of nagels.
  • Slechte voetverzorging: Onvoldoende hygiëne en verzorging van de voeten en nagels kunnen bijdragen aan het ontstaan van ingegroeide teennagels.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Hoe herken ik een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel herkent u in eerste instantie door pijn aan de teen. De volgende symptomen wijzen op een ingegroeide teennagel:

  • Pijn en gevoeligheid langs één of beide zijden van de nagel, vooral bij druk.
  • Roodheid rond de nagel.
  • Zwelling van de teen rond de nagel.
  • Infectie van het weefsel rond de nagel bij ernstigere gevallen, wat kan leiden tot pusvorming en een verergerde zwelling.

Gaat een ingegroeide teennagel vanzelf over?

In sommige milde gevallen kan een ingegroeide teennagel vanzelf overgaan, vooral als er stappen worden ondernomen om de druk op de teen te verminderen en de nagel de ruimte te geven om correct uit te groeien. Wanneer dit niet het geval is, is professionele behandeling nodig om te voorkomen dat het verergert.

Wat kan ik zelf doen bij een ingegroeide teennagel?

Er zijn verschillende stappen die u zelf kunt nemen om de symptomen van een ingegroeide teennagel te verlichten en het genezingsproces te bevorderen:

  • Draag comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen om druk op de nagels te verminderen.
  • Neem regelmatig voetbaden in warm water, 3 tot 4 keer per dag gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten. Dit kan helpen om de pijn en zwelling te verminderen en de huid rond de nagel zachter te maken.
  • Plaats een klein stukje katoen of flosdraad onder de ingegroeide rand van de nagel na het voetbad om de nagel omhoog te houden en groei weg van de huid te bevorderen. Zorg ervoor dat u dit materiaal regelmatig vervangt.
  • Houd de voet schoon en droog om infecties te voorkomen.
  • Vermijd het zelf wegknippen van de ingegroeide deel van de nagel omdat dit de situatie kan verergeren.

Als de pijn ernstig is, de symptomen verergeren, of er tekenen van infectie zijn (zoals pus, toegenomen roodheid of warmte), is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een passende behandeling.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Ingegroeide teennagel laten behandelen? - Ons behandelplan

Afhankelijk van de mate van ontsteking van de teennagel kan men de nagel op een conservatieve dan wel operatieve manier behandelen. Conservatief kan met nagelbeugels of plaatjes. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen wij ingegroeide teennagels uitsluitend met de operatieve methode, omdat dit de meest efficiënte behandelmethode is. Deze methode wordt toegepast in vergevorderde stadia, waarbij de ingegroeide zijkant van de nagel operatief wordt verwijderd. Na lokale verdoving wordt de nagelrand weggesneden en de nagelmatrix behandeld om herhaling te voorkomen. De wondgenezing duurt enkele weken, en het kan enkele maanden duren voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt. 

Heeft u last van een ingegroeide teennagel?
Maakt u direct een afspraak.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoedingen behandeling ingegroeide teennagel

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een ingegroeide teennagel?
Bij een ingegroeide teennagel, ook wel Unguis Incarnatus genoemd, groeien de zijkanten van de nagel door in de huid, waardoor er een ontsteking Het is vrijwel altijd de grote teen die ontsteekt, maar een enkele keer zien wij dit beeld ook bij de andere tenen.
Wat zijn de ingegroeide teennagel symptomen?
Er is een ontsteking ontstaan met pijn, roodheid en zwelling, die uiteindelijk overgaat in een chronische situatie met wildvleesvorming en bloedingen, en meestal ook pusafvloed. Vaak wordt de nagel door de verweking aan de zijkanten ook zachter en breekt het steeds af, waardoor de situatie van de irritatie zich onderhoudt en je in een vicieuze cirkel terecht komt. De ingegroeide teennagel blijft ontstoken.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
In het algemeen wordt de aandoening veroorzaakt door het verkeerd afknippen van de nagel en dragen van strak schoeisel. Maar de nagel kan ook beschadigd raken door een trauma, en door andere onderliggende aandoeningen gedeformeerd zijn, waardoor het makkelijk ingroeit in de omringende huid. Een eventuele schimmelinfectie kan de klachten ook luxeren.
Hoe stel je de diagnose van een ingegroeide teennagel?
Voor het stellen van de diagnose is de anamnese en een inspectie + onderzoek van de teen voldoende. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden in de vorm van röntgenfoto’s of echo.
Moet een ingegroeide teennagel behandeld worden?
Je hoeft dit niet perse te behandelen, soms gaan de klachten spontaan over, maar meestal ontkomt je er niet aan enige vorm van therapie. Het hangt van de beperkingen en de klachten af hoe iemand behandeld kan worden.
Hoe kan een ingegroeide teennagel behandeld worden?
Afhankelijk van de mate van ontsteking kan de ingegroeide teennagel conservatieve behandelen of operatief behandelen. -Ingegroeide teennagel behandelen zonder operatie: bij een beginstadium met alleen roodheid en pijn kan men vaak volstaan met nagelbeugels of –plaatjes, waarmee in feite als het ware de nagel wordt los getild van de onderliggende huid en waardoor de nagel ongehinderd langer groeien. Deze conservatieve behandelingen zijn eenvoudig en weinig belastend voor de patiënt. In het algemeen worden ze uitgevoerd door de pedicure en podotherapeut, maar de patiënt kan het soms zelf toepassen. -Ingegroeide Teennagel Operatie: bij de vergevorderde ontsteking geeft een chirurgische behandeling betere en snellere resultaten. Onder plaatselijke verdoving wordt de ingegroeide zijkant van de nagel verwijderd (“de nagel wordt versmald”). Om het opnieuw aangroeien vd nagel te verhinderen wordt de nagelmatrix tpv het deel verwijderde stuk nagel aangestipt met een chemische stof, zodat de nagel blijvend smal wordt. Na goed uitspoelen van het chemisch stof wordt de teen schoongemaakt en wordt een drukverband aangelegd.
Moet je voor een ingegroeide teennagel behandeling onder narcose?
Nee, de operatie kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak helpen.
Wat zijn de symptomen van een geïnfecteerde ingegroeide teennagel?
Symptomen van een infectie kunnen zijn: roodheid, pusvorming en verhoogde pijn. Raadpleeg onmiddellijk een arts als je deze symptomen hebt.
Wat kan ik verwachten na de ingegroeide teennagel behandeling?
Na de ingreep mag u in principe meteen weer naar huis. U moet met name de eerste 2 dagen wel rustig aan doen en het been zoveel mogelijk hoog leggen. Het verband mag u na 1 dag verwijderen en de geopereerde teen 2x/dag uitdouchen. Probeer daarbij met name aan de geopereerde zijkant van de nagel goed schoon te maken. De dagen en weken hierna kun u meestal volstaan met een pleister op de teen. De wondgenezing kan enkele weken duren en het duurt soms wel enkele maanden voordat de nagel weer een rustig aspect krijgt. Wij adviseren u in de herstelperiode geen strakke schoeisel te dragen.
Zijn er problemen na de operatie van de ingegroeide teennagel?
Bij alle operaties is er een kans op complicaties. Hoewel de risico hierop erg klein is moet men wel altijd rekening houden met een eventuele (na)bloeding of bloeduitstorting of infectie kort na de operatie; op de langere termijn kan vertraagde wondgenezing optreden, of een recidief ingegroeide nagel.
Wat zijn de oorzaken van ingegroeide teennagels?
Ingroei kan worden veroorzaakt door verkeerd knippen van nagels, strakke schoenen dragen, of van nature gekrulde nagels hebben.
Zijn ingegroeide teennagels besmettelijk?
Nee, ingegroeide teennagels zijn niet besmettelijk. Ze zijn een huidprobleem, geen infectie.
Kunnen ingegroeide teennagels vanzelf verdwijnen?
Meestal niet. Ze vereisen meestal behandeling om te voorkomen dat ze erger worden.
Hoe lang duurt het herstel na de behandeling van een ingegroeide teennagel?
Hersteltijden variëren, maar de meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen enkele dagen hervatten.
Kunnen ingegroeide teennagels terugkeren na behandeling?
Ja, als de oorzaak niet wordt aangepakt, kunnen ingegroeide teennagels terugkeren.
Zijn er complicaties bij onbehandelde ingegroeide teennagels?
Ja, onbehandelde ingegroeide teennagels kunnen leiden tot infecties en ernstiger problemen.
Is het mogelijk om ingegroeide teennagels thuis te behandelen?
In sommige milde gevallen kunnen thuiszorgmaatregelen zoals inweken en goed knippen helpen, maar ernstige gevallen vereisen professionele hulp.
Hoe voorkom ik ingegroeide teennagels?
Voorkom ze door nagels recht over de rand te knippen, goed passende schoenen te dragen en goede voetverzorging te behouden.
Zijn er natuurlijke hulpmiddelen voor ingegroeide teennagels?
Sommige mensen proberen natuurlijke remedies zoals tea tree olie, maar deze hebben beperkt bewijs voor effectiviteit.
Mag ik sporten na behandeling van een ingegroeide teennagel?
Over het algemeen kun je na enkele dagen weer beginnen met lichte lichaamsbeweging.
Kunnen voeding en dieet invloed hebben op ingegroeide teennagels?
Er is geen direct verband tussen voeding en ingegroeide teennagels.
Zijn er specifieke schoenen die ingegroeide teennagels kunnen voorkomen?
Schoenen met voldoende teenruimte en goede pasvorm kunnen helpen om druk op de nagels te verminderen.
Kunnen ingegroeide teennagels vanzelf oplossen bij kinderen?
In sommige gevallen kunnen ingegroeide teennagels bij kinderen zichzelf oplossen naarmate de voet groeit, maar medisch advies is nog steeds belangrijk.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact