Innovatieve aambeienbehandeling: opties en wat u kunt verwachten

Heeft u last van aambeien en wilt u weten op welke manieren ze behandeld kunnen worden? Op deze pagina vindt u alles over de verschillende behandelmogelijkheden. Daarnaast vertellen we u hoe een gemiddeld behandeltraject eruit ziet, hoeveel een aambeien behandeling kost, hoe de nazorg eruit ziet en preventie van aambeien.

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Goed om te weten: Een aambeienbehandeling wordt vaak volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Vraag uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Overzicht van alle opties voor aambeienbehandeling

Aambeien kunnen op veel verschillende manieren behandeld worden. In de tabel hieronder vindt u de voor- en nadelen per behandeling. Het Chirurgisch Expertise Centrum biedt niet alle onderstaande behandelingen aan, dit is een algemeen overzicht. 

BehandelingVoordelenNadelen
Zelfzorg & leefstijl (vezels, veel drinken, niet persen)– Geen medische ingreep nodig
– Verbetering algehele gezondheid
– Vergt discipline en geduld
– Effect pas na meerdere dagen/weken merkbaar
– Bij ernstige aambeien vaak onvoldoende om er vanaf te komen
Zalven/zetpillen (zonder recept of op recept)– Makkelijk zelf te gebruiken
– Verlichten jeuk/pijn tijdelijk
– Beschikbaar bij apotheek/drogist
– Behandelen de oorzaak niet, alleen symptomen
– Bij langdurig gebruik kans op bijwerkingen (o.a. dunne huid bij steroïden)
– Klachten komen vaak terug na stoppen
Rubberbandligatie (afbinden)– Zeer effectief bij inwendige aambeien graad 2-3
– Korte ingreep, geen narcose nodig
– Groot deel van patiënten klachtenvrij na 1 sessie
– Meerdere dagen pijn of drukkend gevoel
– Kan lichte bloeding geven als aambei afvalt
– Niet altijd effectief, soms zijn meerdere behandelingen nodig
Injectietherapie (sclerotherapie inspuiten)– Zeer korte ingreep (paar minuten)
– Meestal vrijwel pijnloos
– Direct weer op de been, geen herstel nodig
– Effect vergelijkbaar met rubberband bij kleine aambeien
– Minder geschikt voor grotere aambeien
– Kleine kans dat herhaling nodig is
– Alleen effectief bij inwendige aambeien
Operatie (hemorrhoïdectomie, chirurgisch wegsnijden)– Definitieve verwijdering van alle aangedane aambeiweefsel
– Zeer klein risico dat dezelfde aambei terugkeert
– Geschikt voor ernstige gevallen waar andere methoden falen
– Gebeurt onder verdoving (ruggenprik/narcose), kortdurende opname
– Herstel duurt weken: flinke napijn voor 2-4 weken is normaal
– Kans op complicaties (nabloeding, infectie) en (zelden) incontinentie

Dus, als u doelt op een behandeling die tijdens en achteraf zo min mogelijk last veroorzaakt, die snel over is én effectief is, adviseren wij u de injectiemethode die we bij het CEC uitvoeren.

Dit kunt u zelf doen

Voordat u kiest voor een aambeien behandeling, kunt u zelf verschillende dingen doen om de genezing van aambeien te bevorderen of om het risico op aambeien in de toekomst te beperken. Een aantal dingen die u kunt doen zijn:

  • Vezelrijke voeding eten
  • Voldoende water drinken
  • Genoeg bewegen
  • Gezond toiletgedrag (niet uitstellen, niet te lang zitten)

Niet-chirurgische professionele aambeienbehandeling

Aambeien kunnen op een niet-chirurgische professionele manier behandeld worden. Enkele mogelijkheden die hieronder vallen zijn rubberbandligatie, injectietherapie en infraroodcoagulatie. Rubberbandligatie houdt in dat elastiekjes om de aambeien worden gebonden, terwijl bij de injectiemethode een vloeistof net boven de aambei wordt ingespoten. Infraroodcoagulatie werkt door het aambeiweefsel dicht te schroeien met infraroodlicht.

Chirurgische aambeienbehandeling

Voor een chirurgische ingreep wordt zelden gekozen bij het behandelen van aambeien. Dit is enkel nodig wanneer er geen andere opties zijn of wanneer de aambeien zeer ernstig zijn. Hemorroïdectomie (chirurgisch verwijderen van aambeien) is een traditionele behandelmethode en wordt niet meer vaak gebruikt.

Tegenwoordig zijn er ook moderne technieken, zoals de HAL/RAR-methode (hemorroïdale Arterie Ligatie, al dan niet gecombineerd met een ‘Recto Anal Repair’) en de PPH-methode (Procedure for Prolapse and Hemorrhoids), ook wel bekend als de Longo-procedure. Bij de HAL/RAR-methode worden de bloedtoevoerende slagaders van de aambei onder echogeleiding afgebonden. Bij de PPH-methode wordt een speciale cirkelvormige ‘nietmachine’ gebruikt om verzakt aambeiweefsel weg te nemen en weer op te hechten aan de binnenzijde van het rectum. Deze gespecialiseerde technieken worden alleen in bepaalde klinieken in speciale gevallen aangeboden.

Wilt u van uw aambeien af? Begin hier

Bezoek aan de huisarts

Als eerste brengt u een bezoek aan de huisarts. Die doet een kort onderzoek. Vervolgens geeft de huisarts u advies en die kan indien nodig een zalf voorschrijven om de pijn te verlichten. Als uw klachten na een aantal weken niet verdwijnen, verwijst de huisarts u door naar een specialist. Hierbij kunt u zich, indien gewenst, naar een specifieke specialist laten verwijzen, zoals het Chirurgisch Expertise Centrum.

Bij een specialist

Vervolgens gaat u naar een specialist voor de behandeling. Het exacte traject van de aambeienbehandeling verschilt per aanbieder. In de meeste gevallen heeft u een standaard intakegesprek waarin wordt gekeken naar de ernst van uw klachten. Vervolgens wordt u gelijk behandeld of wordt een vervolgafspraak ingepland voor de aambeienbehandeling.

CEC: Binnen enkele minuten pijnloos van aambeien verlost

Bij het Chirurgisch Expertise Centrum zijn we zeer gespecialiseerd in het behandelen van aambeien. Wij maken gebruik van de injectiemethode. Hierbij wordt de kleinst mogelijke kijkbuis ingebracht en wordt er een vloeistof boven de aambei geïnjecteerd. Dit wordt meestal ervaren als vervelend, maar zeker niet als pijnlijk. De aambeien zullen als gevolg van deze methode langzaam verschrompelen en naar binnen worden getrokken. Deze methode is minder belastend voor de patiënt dan andere behandelmethodes en patiënten hebben zelden last van napijn.

Waarom onze behandeling? Ervaringsdeskundige Dr. Berendes vertelt 

Ik ben inmiddels al jaren chirurg en heb al erg veel verschillende aambeien behandelingen uitgevoerd. Ik ben dan ook erg bekend met andere technieken. Met zekerheid kan ik zeggen dat ik 100% achter deze innovatieve methode sta. Ik merk een duidelijk positief verschil in ervaringen van patiënten die voor deze behandeling kiezen in plaats van de rubberbandligatie. Ik hoop dan ook van harte dat door deze methode de drempel om aambeien te laten behandelen verdwijnt. Angst en schaamte is namelijk absoluut niet nodig.”

aambeien behandeling dokter

Ervaringen met onze aambeienbehandeling

“Wanneer patiënten bij mij binnen komen, zijn ze vaak wat gespannen. Dit maakt dat ik altijd begin uit te leggen dat deze behandeling echt geen pijn doet en dat ik meteen zal stoppen wanneer de patiënt het aangeeft. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt dat een patiënt mij vroeg te stoppen. Vaak zijn ze achteraf juist verbaasd over hoe snel de behandeling verliep en hoe weinig last ze hebben ervaren.” - Dr. Berendsen, Chirurg Expertise Centrum

Ervaringsverhalen van onze patiënten

Piet, in 2023 behandeld tegen aambeien
“Ik liep al langere tijd met aambeien rond, maar vanwege angst en schaamte durfde ik hier niets aan te doen. Na een tijd werden de klachten mij echt te veel, dus besloot ik toch naar de huisarts te gaan. Zij verwezen mij door naar het Chirurgisch Expertise Centrum. Ik was van tevoren erg gespannen, maar werd al snel gerustgesteld door de arts. De behandeling duurde slechts enkele minuten en na afloop kon ik alleen maar zeggen “was dit het nou?”. Het is mij reuze meegevallen en ik kan met aambeien aanraden om deze behandeling aan te gaan!”
Sanne, in 2024 behandeld tegen aambeien
“Steeds na mijn zwangerschap kreeg ik weer last van aambeien. Door eerdere behandeling middels de rubber bandjes, durfde ik het echter niet meer aan om ze weer te laten behandelen. Ik wilde niet weer die pijn ervaren en nog lange tijd met napijn rondlopen. Een vriendin wees mij op de innovatieve behandeling van het Chirurgisch Expertise Centrum. Ik was van tevoren wat huiverig, maar ben er toch voor gegaan. Wat een opluchting! Binnen een paar minuten was het gedaan en ik had meteen nergens meer last van. Ik kan het iedereen aanraden!”

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ons behandelingstraject

U krijgt een verwijsbrief van de huisarts

U plant eenvoudig een afspraak

Tijdens de afspraak kunt u direct behandeld worden

Start weer met een pijnvrij leven

Tijdens de eerste afspraak wordt u direct behandeld. Eerst onderzoekt de specialist de aambeien en kijkt naar de ernst. Vervolgens wordt u behandeld. De behandeling duurt slechts enkele minuten. Nog meer voordelen van de injectiemethode:

  • Eén specialist voor het hele traject.
  • Vrijwel pijnloos.
  • Direct herstel.
  • Gemiddelde patiëntenbeoordeling van 8,9

Wat kunt u verwachten?

  • Tijdens het eerste consult kunt u direct worden geholpen
  • De behandeling is veel korter maar ongeveer 1 minuut en net zo effectief!
  • De behandeling is vervelend maar niet pijnlijk.
  • De behandeling met ingespoten vloeistof kent weinig risico's.
  • Veel minder belastend er is bijna nooit sprake is van napijn.
  • Na de behandeling kunt en mag u direct weer alles doen!

 

Wat gebeurt er als u niets doet?

  • De aambei kan opzwellen, barsten en bloeding en pijn veroorzaken.
  • Ernstige pijn tijdens de ontlasting door het opzwellen van de aambei
  • Veel pijn tijdens de dag bij zitten, lopen, liggen en slapen 
  •  Onbehandelde aambeien kunnen leiden tot chronische en blijvende pijn 
  •  Niet behandelde aambeien kunnen scheuren en infecties veroorzaken.
  •  Onbehandeld kunnen aambeien leiden tot ernstige bloedingen

Kosten en vergoeding

De kosten van een aambeienbehandeling verschillen per aanbieder. Het ene specialistisch centrum is duurder dan een ander. Ook wordt niet altijd de gehele behandeling vergoed door de verzekering. Voordat u kiest voor een behandeling is het dus verstandig om uw polisvoorwaarden goed na te kijken.

Kostenoverzicht

Samenvattend kunt u de volgende kosten verwachten:

  • Huisarts: geen kosten.
  • Specialist/kliniek (poliklinische behandeling): dit wordt vergoed uit het basispakket. Als u nog niet aan het eigen risico heeft voldaan, wordt het bedrag eerst hier vanaf geschreven.
  • Medicatie: aambeienzalven die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist of apotheek moet u zelf betalen. Receptgeneesmiddelen worden soms vergoed. Dit is afhankelijk van uw verzekeringspolis. Vaak zijn deze kosten niet heel hoog.

Operatie in het ziekenhuis: dit valt onder specialistische zorg en wordt verzekerd. Als u nog niet aan het eigen risico heeft voldaan, wordt het bedrag eerst hier vanaf geschreven. Bij klinieken (zoals het Chirurgisch Expertise Centrum) gebeurt een eventuele operatie vaak in samenwerking met een ziekenhuis of als verzekerde zorg, hierdoor is de vergoeding gelijk geregeld.

Goed om te weten

In principe wordt een aambeienbehandeling vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Het huisartsbezoek is gratis en valt niet onder het eigen risico. Als u gebruik maakt van ziekenhuiszorg, geldt wel eerst het eigen risico.

Daarnaast is voor de verzekering belangrijk dat u een verwijsbrief van de huisarts ontvangt. Dit staat vaak in de poliswaarden van de zorgverzekering. Als u geen verwijsbrief heeft, loopt u het risico dat u de behandeling zelf moet betalen.

Ook gelden er voor een aambeienbehandeling geen onverwachte kosten. Voor de beschreven behandelingen (injectiemethode, rubberbandligatie, etc.) hoeft u nooit een aparte eigen bijdrage te betalen, bijvoorbeeld per injectie. Als u twijfelt over de kosten, neem dan altijd contact op met de zorgverzekeraar.

Nazorg en preventie

Goede nazorg is erg belangrijk. Zo voorkomt u dat klachten terugkeren. Ook kunt u preventieve maatregelen nemen om aambeien in de toekomst te voorkomen.

Wat gebeurt er na een aambeienbehandeling?

Na de meeste (non-invasieve) aambeienbehandelingen kunt u direct verder met dagelijkse activiteiten. Wel kunt u kortdurend last krijgen van de volgende milde klachten:

  • Een licht drukkend gevoel in of rond de anus.
  • Licht bloedverlies bij de ontlasting of op het toiletpapier.
  • Een zeurend of branderig gevoel, vooral na de stoelgang.
  • Tijdelijke aandrang zonder dat u daadwerkelijk naar het toilet hoeft.

Deze klachten horen bij het herstelproces en zijn onschuldig. Vaak verdwijnen ze na een aantal dagen weer. Zo niet, neem dan contact op met uw specialist.

Aambeien voorkomen

Om het risico op de terugkeer van de aambeien te verkleinen, zijn er simpele aanpassingen die u aan uw levensstijl kunt doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u voldoende beweegt, dat u genoeg vocht en vezels binnenkrijgt en dat u op het toilet niet perst en niet te lang blijft zitten.

Veelgestelde vragen over aambeienbehandeling

Wat kan ik zelf doen tegen aambeien?
Door de ontlasting zacht te houden (voldoende drinken, vezels eten en voldoende bewegen) en gezonde toiletgewoonten aan te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw klachten verdwijnen. Is dit niet voldoende, dan raden wij u aan een specialist in te schakelen.
Is een aambeienbehandeling pijnlijk?
Over het algemeen maakt men in Nederland gebruik van de rubberbandligatie, waarbij elastiekjes om de aambei worden geplaatst om deze af te knellen. Hoewel dit een effectieve methode is, wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren, met nog een aantal dagen klachten nadien. In het Chirurgisch Expertise Centrum voeren wij een minder belastende behandeling door inspuiting uit. De prik wordt gezet ter hoogte van het slijmvlies van de darm juist boven de aambei geplaatst. Op die locatie zitten geen gevoelszenuwen, dus is de prik niet pijnlijk.
Moet ik onder narcose voor een aambeienbehandeling?
U hoeft alleen onder algehele narcose bij een hemorroïdectomie. Bij poliklinische (niet-chirurgische) ingrepen wordt gebruikgemaakt van plaatselijke verdoving of geen verdoving.
Heb ik veel pijn na de behandeling?
De eerste dagen na de behandeling kunt u juist wat meer last hebben van bloedverlies en een druk gevoel. Dit komt door het aanprikken van de aambeien en kan geen kwaad. Het verdwijnt dan ook weer na enkele dagen. Een verstopping van de aambei (“getromboseerde aambei”) komt wel voor in zeldzame gevallen en kan een pijnlijke zwelling veroorzaken. Dit komt in ca. 1% van de gevallen voor.
Hoe lang duurt het voordat aambeien genezen na behandeling?
Genezingstijden variëren, maar met de juiste behandeling kunnen aambeien binnen enkele dagen verbeteren.
Kunnen aambeien terugkeren na behandeling?
Ja, aambeien kunnen terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact