Lipoom
Vetknobbel

Home / Chirurgie / Lipoom

Een lipoom wordt ook wel “vetknobbel” genoemd. Het is een goedaardig gezwel van opgehoopte vetweefselcellen. Deze gezwellen liggen onderhuids en zijn te voelen of zichtbaar als ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes, in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote kwabben. In het algemeen hebben ze een zacht-elastische consistentie. Het ligt vaak redelijk los van de huid, en kan zelfs uit meerdere compartimenten bestaan (“gesteelde lipomen”).

In vrijwel het hele lichaam komen vetcellen voor, dat houdt in dat eigenlijk overall in het lichaam lipomen kunnen ontstaan. Er is wel een zekere voorkeur voor de onderarmen, bovenbenen, hals en romp. Wat precieze de oorzaak is voor het ontstaan van een vetweefselknobbel is tot op heden niet duidelijk, maar er lijkt wel sprake van enige erfelijke aanleg.

Diagnose stellen

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

In het algemeen heeft men van een lipoom weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Feit is wel dat het langzaam groter kan worden, waardoor het uiteindelijk wel hinderlijk kan worden. Dan is er wel een indicatie om het chirurgisch te verwijderen.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Het onderscheid tussen het normale vetweefsel en de lipoom is tijdens de operatie soms lastig te maken, maar als niet de gehele lipoom wordt verwijderd kan zich plaatselijk recidief ontwikkelen. Hoewel zeer veel mensen bij het ontdekken van een lipoom bang zijn voor een kwaadaardigheid, is de kans op een maligniteit erg klein. Daarbij let men ook op de snelheid van groeien en de grootte van de lipoom. Bij een mogelijke verdenking op kwaadaardigheid moeten er altijd eerst aanvullende onderzoeken plaatsvinden.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.

Heeft u last van een lipoom?
Maakt u direct een afspraak.

Veelgestelde vragen

Wat is een lipoom?
Lipomen (beter bekend als “vetbult”) zijn goedaardige, onderhuids gelegen gezwellen van opgehoopte vetweefselcellen. Het zijn zichtbaar als ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes, in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote kwabben. Er is wel een zekere voorkeurslokatie voor de onderarmen, bovenbenen, hals en romp
Is een lipoom kwaadaardig?
Een lipoom is eigenlijk een goedaardige zwelling. Echter een maligniteit is bij hele grote lipomen niet uit te sluiten, dan moet er een echo onderzoek gedaan worden, en evt daarvan een MRI-scan of een biopt worden genomen voor pathologisch-anatomisch onderzoek.
Hoe ontstaat een lipoom?
Een lipoom ontstaat door een ophoping van vetweefselcellen. Wat precies de oorzaak is van sommige vetcellen om zich vaker te delen en te groeien is niet helemaal duidelijk. De zwelling gedraagt zich in het algemeen goedaardig, wat betekent dat het wel groter wordt, maar niet door de andere weefsels heen groeit. Het duwt wel de omringende weefsels op een gegeven moment steeds meer weg en kan daardoor soms wel klachten als pijn veroorzaken. De vetbulten zijn goed afgrensbaar en vaak ook goed beweeglijk tov de omgeving. Zo laat het zich bv goed onderscheiden van talgcystes, die juist vast aan de huid zitten.
Hoe herken je een lipoom?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden, tenzij de zwelling groter is dan 5-7 cm. Dan moet er een echo-onderzoek gedaan worden.
Wat kun je doen aan een lipoom?
Lipomen hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale pijnklachten of de zwelling valt te veel op of het wordt erg groot. Dan moet het wel behandeld worden.
Hoe verwijder je een lipoom?
Het verwijderen van lipomen gebeurd op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. De wond wordt of met een inwendige (oplosbare) danwel uitwendige (niet-oplosbare) hechting dicht gemaakt. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, maar de wond moet minstens 7-10 dagen niet nat gemaakt te worden. De niet –oplosbare en uitwendig zichtbare hechtingen moeten na ongeveer 10-14 dagen worden verwijderd, of bij de huisarts of in de kliniek. De wond hoeft in dit geval niet droog gehouden worden, maar mag de volgende dag al nat gemaakt worden.
Moet je voor een lipoom verwijderen onder narcose?
Nee, het verwijderen van lipomen gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Hoe lang herstellen van Lipoom behandeling?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Na 10-14 dagen kunt u de wond laten controleren en evt de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts of in de kliniek. U krijgt een belafspraak in de kliniek voor 6 weken na de operatie. Maar bij klachten of andere bijzonderheden kunt u eerder contact opnemen met de onze polikliniek.
Kan er een complicatie optreden?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.