Sinus pilonidalis gids: oorzaken, symptomen en advies

Twijfelt u of u misschien een sinus pilonidalis heeft? U hoeft zich hier niet voor te schamen. Een sinus pilonidalis, ook wel haarnestcyste, is een met haar gevulde holte in de bilspleet. Deze holte heeft een verbinding door de huid heen naar buiten, die te zien is als klein gaatje in de huid. Op deze pagina vindt u onder andere de meest voorkomende symptomen, de risicofactoren, wat u zelf kunt doen tegen een sinus pilonidalis en hoe deze het best behandeld kan worden.

Heeft u een haarnestcyste?

Als u een haarnestcyste heeft, ervaart u waarschijnlijk de volgende klachten:

  • Pijn rondom de bilspleet
  • Vochtverlies uit de haarnestcyste
  • Pijn in het stuitje, vooral bij bukken

Goed om te weten: Behandel een haarnestcyste niet zelf! Het vocht eruit drukken is niet voldoende om het te behandelen en dit vergroot de kans op complicaties en verergering.

Is een sinus pilonidalis gevaarlijk?

Een sinus pilonidalis op zichzelf is meestal niet gevaarlijk, maar kan bij gebrek aan behandeling wel leiden tot complicaties. De voornaamste risico's zijn chronische infecties en de vorming van abcessen, die pijnlijk kunnen zijn en verdere medische behandeling vereisen. In zeer zeldzame gevallen kan een langdurig bestaande, chronisch ontstoken haarnestcyste leiden tot de ontwikkeling van huidkanker, hoewel dit zeer ongebruikelijk is.

Let op deze risicofactoren

Vaak wordt een haarnestcyste veroorzaakt door ingegroeide haren. Dit wordt onder andere veroorzaakt door:

  • Overmatige, stugge haargroei
  • Wrijving en druk (als gevolg van strakke kleding en/of langdurig zitten
  • Leeftijd en geslacht (jongvolwassenen en voornamelijk mannen)

Dit is hoe u het voorkomt

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om het risico op een haarnestcyste te verkleinen. De volgende tips kunnen u helpen:

  • Tip 1: Hygiëne speelt een grote rol bij het voorkomen van een haarnestcyste. Zorg er daarom voor dat uw bilspleet altijd schoon en droog is, vooral na toiletbezoek.
  • Tip 2: Vermijd vochtig toiletpapier, dit kan de huid irriteren.
  • Tip 3: Draag ademende kleding die niet te strak zit

Eerste stap bij sinus pilonidalis: wat te doen?

Als u denkt dat u een sinus pilonidalis heeft, is het belangrijk dat u een afspraak maakt bij de huisarts. Die voert een lichamelijk onderzoek uit en kan de diagnose stellen. Als een sinus pilonidalis geconstateerd wordt, verwijst de huisarts u door voor een behandeling bij een specialist.

Kan ik zelf iets doen?

Het is belangrijk dat u een haarnestcyste niet zelf behandelt. Het uitknijpen van de cyste kan de situatie van de sinus pilonidalis verergeren en het risico op een infectie vergroten. Ook het schoonmaken van de holte is vaak niet genoeg om de cyste te behandelen, omdat op deze manier de oorzaak niet wordt aangepakt.

Behoefte aan advies?
Vraag het onze specialisten.

De volgende stap: specialistische zorg

Een professionele behandeling is de beste en veiligste manier om van een haarnestcyste af te komen. Na de verwijzing van uw huisarts komt u bij een specialist terecht. De specialist onderzoekt u nogmaals en behandelt u direct, of maakt een vervolgafspraak voor de behandeling van de sinus pilonidalis. Na de ingreep bij ons centrum kunt u direct uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Het is belangrijk dat u weet dat een sinus pilonidalis niet vanzelf over gaat. Soms kan de cyste tijdelijk minder symptomen geven of lijken de symptomen te verbeteren, maar de onderliggende oorzaak blijft vaak aanwezig. Een behandeling wordt daarom zeer aangeraden.

Behandelingsopties

In het geval van een abces moet het abces eerst gedraineerd worden. Hierdoor kan het pus uit het abces en wordt de druk verminderd. Als dit niet voldoende is, dan wordt de cyste verwijderd door middel van een operatie. Welke methode gebruikt wordt, varieert. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals pit picking, excisie of laserbehandeling (SILAC: sinus laser-assisted closure).

Hoe wij u helpen bij een haarnestcyste

Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen we een sinus pilonidalis door middel van een innovatieve laserbehandeling. De behandeling wordt uitgevoerd door artsen met jarenlange ervaring op het gebied van haarnestcystes. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum staat de patiënt altijd centraal. We bespreken samen hoe de behandeling in zijn werk gaat en wat het beste bij u past.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Twijfelt u of u wel een haarnestcyste heeft? Misschien is het…

Anale fissuur

Een anale fissuur is een scheurtje in de huid rondom de anus.

Aambei

Een aambei is een bult in het rectum of op de anus dat jeuk en pijn kan veroorzaken.

Heeft u vragen over de mogelijkheden?
Vraag het onze specialisten.

Veelgestelde vragen over sinus pilonidalis

Is sinus pilonidalis besmettelijk?
Nee. Een cyste wordt niet veroorzaakt door een bacterie of virus, dus u kunt het niet overdragen of van iemand anders krijgen.
Hoe kan ik een haarnestcyste voorkomen?
U kunt de vorming van een cyste voorkomen door de risicofactoren te beperken. Dit doet u bijvoorbeeld door de volgende factoren te vermijden:
  • Wrijving door strakke kleding
  • Overmatige, stugge haargroei
  • Langdurig zitten
Wat gebeurt er als ik de haarnestcyste niet laat behandelen?
Onbehandelde gevallen kunnen leiden tot aanhoudende pijn, infecties en zelfs abcesvorming, wat ernstige complicaties kan veroorzaken. Wij raden u aan de cyste te laten behandelen.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact