Kloofjes anus? Zo komt u er vanaf!

Kloofjes bij de anus zijn erg pijnlijk en ook vervelend. Ze kunnen pijn doen tijdens de stoelgang, bloeden en jeuken. Het Chirurgisch Expertise Centrum biedt een moderne laser methode aan om kloofjes bij de anus te behandelen. De kans op complicaties is een stuk kleiner en het doet een stuk minder pijn.

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Wat is een kloofje bij anus?

Een kloofje bij de anus is een kleine scheur of snede in de dunne, gevoelige slijmhuid die de anus bekleedt. Fissuren zijn meestal het gevolg van rek op de anale mucosa die de huid te ver oprekt. Een kloofje bij de anus is niet ernstig en kan vaak thuis behandeld worden. Wel kunnen ze erg pijnlijk zijn en ze kunnen bloeden tijdens de stoelgang.

Symptomen kloofje anus

De symptomen van een kloofje bij de anus kunnen variëren van mild tot ernstig. Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Pijn tijdens en kort na de stoelgang
  • Bloeden
  • Jeuk of irritatie rond de anus
  • Een zichtbaar scheurtje in de huid rond de anus
  • Een klein huidflapje aan de buitenkant van de anus

Zo ontstaat een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus kan door verschillende factoren veroorzaakt worden

  • Langdurige diarree: door frequente losse ontlasting kan de huid gaan irriteren en dit kan leiden tot fissuren
  • Bevalling: tijdens de bevalling kunnen vrouwen een anaal kloofje oplopen door de druk en het uirekken van de bevalling
  • Passage van harde of grote ontlasting: De meest voorkomende oorzaak van een kloofje aan de aars. De harde stoelgang kan de huid van de anus rekken en kloofjes veroorzaken
  • Chronische ziekten: Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte (IBD), infecteis of ziekten die de bloedtoevoer naar het anale gebied beïnvloeden kunnen het risico op het ontwikkelen van een anus kloofje verhogen
  • Anale seks: dit kan soms leiden tot een kloofje bij de anus door de fysieke druk en rek op de anus.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Last van een kloofje anus?
Neem contact met ons op!

Diagnose en onderzoek

Als u pijn heeft tijdens de stoelgang of als u bloed op de ontlasting of toiletpapier ziet, raadpleeg dan een arts. Nadat een basisbehandeling met laxeermiddelen en crèmes is toegepast, geneest een anaal kloofje soms toch niet vanwege litteksens of spierspasmen van de anale sluitspier.

Vaak is een verwijzing naar een instelling zoals het Chirurgisch Expertise Centrum noodzakelijk en voeren onze specialisten een inspectie van het aangedane gebied uit. Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens dit consult en er hoeven verdere onderzoeken plaats te vinden.

Wanneer tijdens de inspectie wordt vastgesteld dat u een kloofje bij de anus heeft, kunnen wij vervolgens de anale kloofjes direct behandelen, nog tijdens het eerste consult. Wel zo efficiënt!

Ons effectief bewezen behandelplan bij een kloofje in de anus

Een kloofje bij de anus kan meestal behandeld worden door een combinatie van leefstijladviezen en een specifieke crème. Wanneer deze reguliere behandeling van het kloofje in de anus niet werkzaam is, onvoldoende effectief blijkt of niet wenselijk is, kan een alternatieve behandeling nodig zijn. Deze kan uitgevoerd worden bij het Chirurgisch Expertise Centrum.

In veel klinieken wordt nog vaak gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het uitsnijden van het aangedane gebied gecombineerd met een Botuline injectie, of het insnijden van de sluitspier. Patiënten hebben hier meestal maandenlang last van en ervaren nare gevolgen zoals pijn- en incontinentieklachten. In het Chirurgisch Expertise Centrum wordt gewerkt met een moderne en minder ingrijpende laserbehandeling. Een speciale anale laserprobe wordt gebruikt en gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het kloofje aan de aars kan genezen. Er wordt niets weggesneden, en er ontstaan geen grote wonden. Dit maakt de kans op complicaties kleiner. De laserbehandeling duurt ongeveer 10 minuten en gebeurt onder lokale verdoving. Na de ingreep mag u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Tips van onze expert om een kloofje anus te voorkomen

Een van onze specialisten heeft een aantal tips voor u om de kans op het ontwikkelen van een kloofje bij de anus te verkleinen:

  • Voedingsvezels: Verhoog de inname van vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten, volkoren producten en bonen. Vezels helpen de stoelgang zacht en regelmatig te houden.
  • Voldoende drinken: Drink veel vocht, vooral water. Dit helpt ook om de ontlasting zacht te houden.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit bevordert de stoelgang en vermindert de kans op constipatie.
  • Toiletgewoonten: Neem de tijd op het toilet en vermijd forceren. Als u moet, ga dan zo snel mogelijk naar het toilet. Het ophouden van ontlasting kan leiden tot hardere, drogere ontlasting die moeilijker te passeren is.
  • Goede anale hygiëne: Reinig het anale gebied voorzichtig na elke stoelgang. Gebruik zacht toiletpapier of vochtige doekjes. Vermijd het gebruik van zeep of andere irriterende stoffen die de huid kunnen uitdrogen of irriteren.
  • Beheersing van diarree: Als u aanhoudende diarree heeft, overleg dan met uw arts over manieren om dit te behandelen en te beheersen.
  • Vermijd langdurig zitten op het toilet: Dit kan extra druk op de anale regio uitoefenen en de bloedstroom verminderen, waardoor het risico op het ontwikkelen van fissuren toeneemt.
  • Gebruik van stoelgang verzachtende middelen: Als u last heeft van constipatie, kan uw arts adviseren om tijdelijk een mild laxeermiddel of stoelgang verzachtend middel te gebruiken.

Veelgestelde vragen kloofje anus

Wat is het verschil tussen aambeien en een kloofje bij de anus?
Een van de belangrijkste verschillen tussen anaal kloofjes en aambeien is dat anale kloofjes de neiging hebben om alleen symptomen te vertonen tijdens stoelgang, terwijl aambeien de hele dag een drukkend gevoel kunnen geven. Aambeien geven vaak daarbij nog het gevoel van aandrang dan wel naar buiten puilend weefsel (“prolaps gevoel”), zonder echt pijnlijk te zijn.
Kan anale seks kloofjes aan de aars veroorzaken?
Anale seks kan de kans op anale kloofjes vergroten, vooral als het niet voorzichtig wordt uitgevoerd en er onvoldoende glijmiddel wordt gebruikt. Regelmatige communicatie en voorzorgsmaatregelen kunnen helpen het risico te verminderen.
Zijn kloofjes in anus pijnlijk?
Ja, kloofjes bij de anus kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens en na de stoelgang.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact