Fissuur

Een scheurtje bij de anus (ook wel kloofje, zweer of fissuur genoemd) is een pijnlijke aandoening. Het betreft een oppervlakkige lengte-scheur in het slijmvlies van de anus. De oorzaak is vaak gelegen in langdurige harde of grote ontlasting en een hoge rustdruk van de anus. De klachten zijn met name helderrood bloedverlies tijdens ontlasting en forse pijn tijdens en na de ontlasting. Anale kloven komen heel vaak voor bij alle leeftijden.

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Diagnose stellen fissuur

Raadpleeg uw arts als u pijn heeft tijdens de stoelgang of als u bloed op ontlasting of toiletpapier ziet na een stoelgang.

Na toepassing van een basisbehandeling met laxeermiddelen en crèmes geneest een fissuur soms toch niet vanwege littekens of spierspasmen van de anale sluitspier.

Vaak is dan een verwijzing naar een instelling zoals het Chirurgisch Expertise Centrum noodzakelijk en voeren wij een inspectie van het aangedane gebied uit. Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens dit consult en er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

Wanneer tijdens de inspectie wordt vastgesteld dat u een fissuur heeft kunnen wij u vervolgens direct behandelen, nog tijdens het eerste consult. Wel zo efficiënt!

Wat is een fissuur?

Een fissuur verwijst vaak naar een anale fissuur. Dit is een kleine scheur of snede in de dunne, gevoelige slijmhuid die de anus bekleedt. Fissuren zijn meestal het gevolg van rek op de anale mucosa die de huid te ver oprekt. Hoewel anale fissuren pijnlijk kunnen zijn en soms bloeden tijdens stoelgang, zijn ze niet ernstig en kunnen vaak thuis worden behandeld.

Oorzaken van een fissuur

Een anale fissuur kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:

Passage van harde of grote ontlasting: Dit is de meest voorkomende oorzaak van anale fissuren. De harde stoelgang kan de huid van de anus rekken en scheuren veroorzaken.

Langdurige diarree: Frequente losse ontlasting kan ook de huid irriteren en leiden tot fissuren.

Bevalling: Vrouwen kunnen tijdens de bevalling een fissuur oplopen door de druk en het uitrekken van de bevalling.

Chronische ziekten: Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte (IBD), infecties of ziekten die de bloedtoevoer naar het anale gebied beïnvloeden, kunnen het risico op het ontwikkelen van fissuren verhogen.

Overmatig spannen tijdens de stoelgang: Dit kan te wijten zijn aan constipatie of andere aandoeningen en kan druk uitoefenen op de anale regio.

Anale seks: Dit kan soms leiden tot fissuren door de fysieke druk en rek op de anus.

De klachten passend bij een fissuur

De symptomen van een anale fissuur kunnen variëren van mild tot ernstig. Dit zijn de meestvoorkomende klachten bij een fissuur:

 • Pijn tijdens en kort na de stoelgang
 • Bloeden
 • Jeuk of irritatie rond de anus
 • Een zichtbare scheur in de huid rond de anus
 • Een klein huidflapje aan de buitenkant van de anus

Hoewel de meeste anale fissuren met eenvoudige behandelingen kunnen genezen, is het belangrijk medisch advies in te winnen als de symptomen aanhouden of ernstig zijn. Dit is vooral belangrijk omdat de symptomen van een anale fissuur kunnen lijken op die van andere ernstigere aandoeningen zoals anale kanker of inflammatoire darmziekte.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Wat kunt u verwachten?

 • Innovatieve en moderne laser behandeling met snel herstel. 
 • Korte prettige behandeling van slechts 10 minuten. 
 • Behandeling onder lokale verdoving. 
 • Na de ingreep kunt u meteen uw dagelijkse bezigheden weer uitvoeren.
 • Tijdens het eerste consult meteen geholpen en behandeld!
 • Veel minder pijn en sneller herstel vergeleken met andere behandelingen.

 

Wat gebeurt er als u niets doet?

 • De pijn zal blijven en wordt waarschijnlijk steeds erger.
 • Onbehandelde fissuren kunnen problemen veroorzaken door aanhoudende bloedingen bij ontlasting.
 • Het niet behandelen van een fissuur kan het risico op infecties vergroten.
 • Niet behandelen kan complicaties zoals abcessen of fistels veroorzaken.
 • Constante pijn bij dagelijkse activiteiten zoals stoelgang, lopen, zitten, liggen, en slapen.

Meer weten over de behandeling van fissuren? Neem dan contact met ons op!

Wanneer is behandeling van een anaal fissuur nodig?

Hoewel veel anale fissuren vanzelf genezen met de juiste zelfzorg en preventieve maatregelen, zijn er situaties waarin medische behandeling nodig kan zijn:

 • Aanhoudende pijn en oncomfortabelheid
 • Bloeden blijft voortduren
 • Symptomen verbeteren niet
 • Terugkerende Fissuren
 • Aanwezigheid van aanvullende symptomen
 • Geen verbetering met eerstelijns behandelingen

In dergelijke gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen. De arts kan een grondige evaluatie uitvoeren en indien nodig een gerichte behandeling aanbevelen. Behandelingsopties kunnen variëren van medicatie (zoals topische crèmes of zalven, pijnstillers, of medicijnen die de bloedtoevoer naar het gebied verhogen) tot, in meer ernstige of hardnekkige gevallen, chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om medisch advies in te winnen en de behandeling te volgen zoals voorgeschreven door een professional om complicaties te voorkomen en een snelle genezing te bevorderen.

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Ons behandelplan bij een fissuur

Onze innovatieve laserbehandeling

Een scheurtje bij de anus kan meestal behandeld worden door een combinatie van leefstijladviezen en een specifieke crème. Deze crème zorgt voor een betere doorbloeding ter plaatse, zodat het scheurtje beter kan genezen. Deze combinatie van maatregelen wordt vaak al voorgeschreven door uw huisarts en moet 6 weken volgehouden worden en zo nodig nog eens worden herhaald.

Wanneer de reguliere behandeling van de fissuur met zalven en/of een botuline injectie , niet werkzaam is, onvoldoende effectief blijkt of niet wenselijk is (in het geval van botuline), kan een alternatieve behandeling nodig zijn en wordt er vaak verwezen naar een gespecialiseerde kliniek zoals het Chirurgisch Expertise Centrum. Omdat wij streven naar een zo min mogelijke belasting voor de patiënt, maken wij gebruik van de innovatieve laserbehandeling.  

Innovatieve laserbehandeling

In Nederland wordt nog veelal gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het uitsnijden van het aangedane gebied gecombineerd met een Botuline injectie, of het insnijden van de sluitspier. Daarna kunnen patiënten nog maandenlang last hebben van de gevolgen hiervan, zoals pijn- en incontinentieklachten. In het Chirurgisch Expertise Centrum wordt gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (LFS: Laser Fissure Cleaning). Een speciale anale laserprobe wordt gebruikt en gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het scheurtje kan genezen. Er wordt niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is klein. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling 10 minuten en gebeurt het onder lokale verdoving. Na de ingreep mag u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren.

Wat kunt u zelf doen om een fissuur te voorkomen?

Het voorkomen van een anale fissuur betekent in het algemeen het nemen van stappen om de stoelgang zacht en regelmatig te houden. Hier zijn enkele tips:

 • Voedingsvezels: Verhoog de inname van vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten, volkorenproducten en bonen. Vezels helpen de stoelgang zacht en regelmatig te houden.
 • Voldoende drinken: Drink veel vocht, vooral water. Dit helpt ook om de ontlasting zacht te houden.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit bevordert de stoelgang en vermindert de kans op constipatie.
 • Toiletgewoonten: Neem de tijd op het toilet en vermijd forceren. Als u moet, ga dan zo snel mogelijk naar het toilet. Het ophouden van ontlasting kan leiden tot hardere, drogere ontlasting die moeilijker te passeren is.
 • Goede anale hygiëne: Reinig het anale gebied voorzichtig na elke stoelgang. Gebruik zacht toiletpapier of vochtige doekjes. Vermijd het gebruik van zeep of andere irriterende stoffen die de huid kunnen uitdrogen of irriteren.
 • Beheersing van diarree: Als u aanhoudende diarree heeft, overleg dan met uw arts over manieren om dit te behandelen en te beheersen.
 • Vermijd langdurig zitten op het toilet: Dit kan extra druk op de anale regio uitoefenen en de bloedstroom verminderen, waardoor het risico op het ontwikkelen van fissuren toeneemt.
 • Gebruik van stoelgang verzachtende middelen: Als u last heeft van constipatie, kan uw arts adviseren om tijdelijk een mild laxeermiddel of stoelgang verzachtend middel te gebruiken.

Als u ondanks deze preventieve maatregelen nog steeds problemen ervaart of als u symptomen van een anale fissuur opmerkt, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een juiste diagnose en behandeling.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoedingen behandeling fissuur

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een fissuur?
Een anale fissuur is een scheur of wond in het slijmvlies van het anale kanaal. Het veroorzaakt meestal pijn tijdens de stoelgang en kan gepaard gaan met bloeding. Fissuren kunnen acuut of chronisch zijn en worden vaak veroorzaakt door overmatige spanning tijdens de ontlasting.

Meer informatie opvragen
Wat zijn de symptomen van anale fissuren?
Symptomen van anale fissuren omvatten pijn tijdens stoelgang, helder rood bloed op toiletpapier of in de ontlasting, jeuk en soms spasmen van de anale sluitspier.

Meer informatie opvragen
Hoe worden anale fissuren veroorzaakt?
Anale fissuren worden meestal veroorzaakt door harde ontlasting, overmatige druk tijdens de stoelgang, chronische constipatie, diarree of trauma aan het anale gebied.

Meer informatie opvragen
Zijn anale fissuren besmettelijk?
Anale fissuren worden meestal veroorzaakt door harde ontlasting, overmatige druk tijdens de stoelgang, chronische constipatie, diarree of trauma aan het anale gebied.

Meer informatie opvragen
wat is het verschil tussen aambeien en fissuren?
Een van de belangrijkste verschillen tussen anale fissuren en aambeien is dat anale fissuren de neiging hebben om alleen symptomen te vertonen tijdens stoelgang, terwijl aambeien de hele dag een drukkend gevoel kunnen geven. Aambeien geven vaak daarbij nog het gevoel van aandrang dan wel naar buiten puilend weefsel (“prolaps gevoel”), zonder echt pijnlijk te zijn.

Meer informatie opvragen
Kunnen anale fissuren vanzelf genezen?
Sommige milde anale fissuren kunnen vanzelf genezen, maar de meeste vereisen behandeling.

Meer informatie opvragen
Hoe ontstaat een kloofje of fissuur?
Kloven worden meestal veroorzaakt door een trauma aan de binnenwand van de anus door een harde stoelgang. Dit kan te wijten zijn aan een harde, droge stoelgang of een losse, frequente stoelgang. Patiënten met een strakke anale sluitspier (hoge tonus) hebben meer kans op het ontwikkelen van anale fissuren. Het trauma zorgt ervoor dat de spieren in de anale sluitspier scheuren, waardoor 'kloven' ontstaan. Dit scheuren kan veel pijn veroorzaken en de spier doen krampen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de plaats van de verwonding en de genezing belemmert. Als dit vaak gebeurt, kan de anale fissuur niet genezen.

Meer informatie opvragen
Hoe herken je fissuren?
Typisch zijn de symptomen van anale fissuren:
 • Ernstige pijn tijdens en na een stoelgang
 • Helder rood bloed op het toiletpapier of de ontlasting
 • Branden en jeuken


Meer informatie opvragen
Wat te doen tegen fissuren?
In eerste instantie zorgen voor een soepele, makkelijke en zachte ontlasting door middel van aanpassingen in de voedingsgewoonten, zoals meer vocht, vezels en groentes, plus meer beweging. Als dit niet afdoende helpt kan gestart worden met laxeermiddelen en crèmes. Mocht dit alles onvoldoende effect hebben dan kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn.

Meer informatie opvragen
Wat is het verschil tussen een chirurgische en een laser behandeling?
Chirurgie bestaat meestal uit het maken van een snee in een klein deel van de interne anale sluitspier om pijn en spasmen te verminderen en de spleet te laten genezen. Er zijn twee chirurgische behandelingstechnieken: een waar de sluitspier wordt ingeknipt en de andere waar deze wordt opgerekt. Om een zo min mogelijke belasting voor de patiënt te creëren maakt het Chirurgisch Expertise Centrum gebruik van een innovatieve laser techniek.

Meer informatie opvragen
Is de behandeling van een anale fissuur pijnlijk?
In het Chirurgisch Expertise Centrum wordt gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (LFS: Laser Fissure Cleaning). Een speciale anale laserprobe wordt gebruikt en gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het scheurtje kan genezen. Er wordt niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is klein. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling 10 minuten en gebeurt het onder lokale verdoving. Na de ingreep mag u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren.

Meer informatie opvragen
Moet ik onder narcose bij de behandeling van mijn fissuur?
Door de jarenlange ervaring van de chirurgen met laserbehandelingen en de verbetering van het behandelproces wordt in het Expertise Centrum het grootste deel van de patiënten succesvol behandeld met lokale verdoving. Dit heeft als groot voordeel dat de behandeling direct kan plaatsvinden en u na ca. 30 minuten klaar bent. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen dient narcose te worden toegepast.

Meer informatie opvragen
Kan ik alles weer normaal doen na behandeling van mijn fissuur?
Wanneer u zich goed genoeg voelt om uw normale activiteiten uit te voeren of te gaan werken, dan mag u de dag van de ingreep alweer alles doen. Ook (lang) zitten is na deze procedure toegestaan.

Meer informatie opvragen
Waarom het Chirurgisch Expertise Centrum voor het behandelen van mijn fissuur?
Onze behandelingen zijn innovatief, efficiënt en snel met korte wachttijden en een uitstekende service. Wij zijn volledig gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten en gebruikten de meeste moderne technieken. U hoeft zich bij ons nergens voor te schamen; u bent meer dan welkom bij ons met uw klachten dus schroom niet en neem contact op!

Meer informatie opvragen
Kan anale seks anale fissuren veroorzaken?
Anale seks kan de kans op anale fissuren vergroten, vooral als het niet voorzichtig wordt uitgevoerd en er onvoldoende glijmiddel wordt gebruikt. Regelmatige communicatie en voorzorgsmaatregelen kunnen helpen het risico te verminderen.

Meer informatie opvragen
Wat zijn de gevolgen van onbehandelde anale fissuren?
Onbehandelde fissuren kunnen leiden tot chronische pijn, littekenvorming en in sommige gevallen abcessen of fistels.

Meer informatie opvragen
Kan ik anale fissuren thuis behandelen?
Ja, milde anale fissuren kunnen vaak thuis worden behandeld met vezelrijk voedsel, goede hygiëne en zitbaden. Raadpleeg echter altijd een arts voor een juiste diagnose.

Meer informatie opvragen
Wat moet ik eten of vermijden als ik anale fissuren heb?
Eet vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volkorenproducten om de ontlasting zachter te maken. Vermijd gekruid voedsel en alcohol, die de symptomen kunnen verergeren.

Meer informatie opvragen
Zijn er natuurlijke hulpmiddel voor anale fissuren?
Natuurlijke hulpmiddelen zoals aloë vera-gel, kokosolie en kamillezalf kunnen verlichting bieden maar lossen het vaak niet op. Raadpleeg een arts voordat je ze gebruikt.

Meer informatie opvragen
Hoe kan ik anale fissuren voorkomen?
Om fissuren te voorkomen, drink voldoende water, eet vezelrijk voedsel, vermijd hard persen, en behoud een goede anale hygiëne.

Meer informatie opvragen
Hoe lang moet ik vrij nemen van het werk als ik een anale fissuur heb?
De duur van het verlof hangt af van de ernst van de fissuur en het type behandeling. Raadpleeg je arts voor advies.

Meer informatie opvragen
Kunnen anale fissuren terugkeren na behandeling?
Ja, anale fissuren kunnen terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt.

Meer informatie opvragen
Kan stress anale fissuren veroorzaken of verergeren?
Stress kan de symptomen verergeren, maar is meestal niet de directe oorzaak van anale fissuren.

Meer informatie opvragen
Zijn anale fissuren pijnlijk?
Ja, anale fissuren kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens en na de stoelgang.

Meer informatie opvragen
Wat is een chronische anale fissuur?
Een chronische anale fissuur is een fissuur die langer dan zes weken aanhoudt.

Meer informatie opvragen
Is bloeding altijd een symptoom van anale fissuren?
Nee, niet alle anale fissuren veroorzaken bloeding; het hangt af van de ernst ervan.

Meer informatie opvragen
Hoe kan ik de pijn van anale fissuren verlichten?
Pijnverlichting kan worden bereikt met zitbaden, medicatie en actuele zalven. Dit zal het vaak echter niet genezen en verlicht alleen de pijn.

Meer informatie opvragen
Kunnen kinderen anale fissuren krijgen?
Ja, kinderen kunnen ook anale fissuren ontwikkelen, vaak als gevolg van obstipatie.

Meer informatie opvragen
Wat is de rol van voeding bij anale fissuren?
Een vezelrijk dieet kan helpen om ontlasting zachter te maken en de symptomen te verminderen.

Meer informatie opvragen
Hoe wordt de diagnose van anale fissuren gesteld?
Een arts kan meestal de diagnose stellen op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek.

Meer informatie opvragen
Kan een zwangerschap de zorgen voor een fissuur ?
De druk tijdens de zwangerschap kan anale fissuren veroorzaken of verergeren.

Meer informatie opvragen
Wat is een hypertone anale sfincter?
Een hypertone anale sfincter is een overmatig gespannen sluitspier die anale fissuren kan verergeren.

Meer informatie opvragen
Kunnen anale fissuren leiden tot anale kanker?
Nee, anale fissuren op zichzelf leiden zelden tot anale kanker.

Meer informatie opvragen
Zijn er bepaalde leeftijdsgroepen die vatbaarder zijn voor anale fissuren?
Mensen van alle leeftijden kunnen anale fissuren ontwikkelen, maar ze komen vaker voor bij jongvolwassenen.

Meer informatie opvragen
Kunnen anale fissuren zich verspreiden naar andere delen van het lichaam?
Nee, anale fissuren blijven meestal beperkt tot het anale gebied.

Meer informatie opvragen
Is het veilig om anale fissuren zelf te behandelen?
Het is raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je zelf iets probeert om complicaties te voorkomen.

Meer informatie opvragen
Hoe lang duurt het voordat anale fissuren volledig genezen?
De genezingstijd varieert, maar de meeste anale fissuren genezen binnen enkele weken met de juiste behandeling.

Meer informatie opvragen

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact