Fissuur
Scheurtje bij de anus

Home / Proctologie / Fissuur

Een scheurtje bij de anus (ook wel kloofje, zweer of fissuur genoemd) is een pijnlijke aandoening. Het betreft een oppervlakkige lengte-scheur in het slijmvlies van de anus. De oorzaak is vaak gelegen in langdurige harde of grote ontlasting en een hoge rustdruk van de anus. De klachten zijn met name helderrood bloedverlies tijdens ontlasting en forse pijn tijdens en na de ontlasting. Anale kloven komen heel vaak voor bij alle leeftijden.

 

Diagnose stellen

Raadpleeg uw arts als u pijn heeft tijdens de stoelgang of als u bloed op ontlasting of toiletpapier ziet na een stoelgang.

Na toepassing van een basisbehandeling met laxeermiddelen en crèmes geneest een fissuur soms toch niet vanwege littekens of spierspasmen van de anale sluitspier.

Vaak is dan een verwijzing naar een instelling zoals het Chirurgisch Expertise Centrum noodzakelijk en voeren wij een inspectie van het aangedane gebied uit. Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens dit consult en er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

Wanneer tijdens de inspectie wordt vastgesteld dat u een fissuur heeft kunnen wij u vervolgens direct behandelen, nog tijdens het eerste consult. Wel zo efficiënt!

Meer informatie over fissuur?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Onze innovatieve laserbehandeling

 

Een scheurtje bij de anus kan meestal behandeld worden door een combinatie van leefstijladviezen en een specifieke crème. Deze crème zorgt voor een betere doorbloeding ter plaatse, zodat het scheurtje beter kan genezen. Deze combinatie van maatregelen wordt vaak al voorgeschreven door uw huisarts en moet 6 weken volgehouden worden en zo nodig nog eens worden herhaald.

Wanneer de reguliere behandeling van de fissuur met zalven en/of een botuline injectie (Botox), niet werkzaam is, onvoldoende effectief blijkt of niet wenselijk is (in het geval van botuline / Botox), kan een alternatieve behandeling nodig zijn en wordt er vaak verwezen naar een gespecialiseerde kliniek zoals het Chirurgisch Expertise Centrum. Omdat wij streven naar een zo min mogelijke belasting voor de patiënt, maken wij gebruik van de innovatieve laserbehandeling.  

 

Innovatieve laserbehandeling

In Nederland wordt nog veelal gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het uitsnijden van het aangedane gebied gecombineerd met een Botox injectie, of het insnijden van de sluitspier. Daarna kunnen patiënten nog maandenlang last hebben van de gevolgen hiervan, zoals pijn- en incontinentieklachten. In het Chirurgisch Expertise Centrum wordt gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (LFS: Laser Fissure Cleaning). Een speciale anale laserprobe wordt gebruikt en gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het scheurtje kan genezen. Er wordt niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is klein. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling 10 minuten en gebeurt het onder lokale verdoving. Na de ingreep mag u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren.

Meer weten over de behandeling van fissuren? Neem dan contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Wat is een fissuur?
Een anale fissuur is een scheur of wond in het slijmvlies van het anale kanaal. Het veroorzaakt meestal pijn tijdens de stoelgang en kan gepaard gaan met bloeding. Fissuren kunnen acuut of chronisch zijn en worden vaak veroorzaakt door overmatige spanning tijdens de ontlasting.
Wat zijn de symptomen van anale fissuren?
Symptomen van anale fissuren omvatten pijn tijdens stoelgang, helder rood bloed op toiletpapier of in de ontlasting, jeuk en soms spasmen van de anale sluitspier.
Hoe worden anale fissuren veroorzaakt?
Anale fissuren worden meestal veroorzaakt door harde ontlasting, overmatige druk tijdens de stoelgang, chronische constipatie, diarree of trauma aan het anale gebied.
Zijn anale fissuren besmettelijk?
Anale fissuren worden meestal veroorzaakt door harde ontlasting, overmatige druk tijdens de stoelgang, chronische constipatie, diarree of trauma aan het anale gebied.
wat is het verschil tussen aambeien en fissuren?
Een van de belangrijkste verschillen tussen anale fissuren en aambeien is dat anale fissuren de neiging hebben om alleen symptomen te vertonen tijdens stoelgang, terwijl aambeien de hele dag een drukkend gevoel kunnen geven. Aambeien geven vaak daarbij nog het gevoel van aandrang dan wel naar buiten puilend weefsel (“prolaps gevoel”), zonder echt pijnlijk te zijn.
Kunnen anale fissuren vanzelf genezen?
Sommige milde anale fissuren kunnen vanzelf genezen, maar de meeste vereisen behandeling.
Hoe ontstaat een kloofje of fissuur?
Kloven worden meestal veroorzaakt door een trauma aan de binnenwand van de anus door een harde stoelgang. Dit kan te wijten zijn aan een harde, droge stoelgang of een losse, frequente stoelgang. Patiënten met een strakke anale sluitspier (hoge tonus) hebben meer kans op het ontwikkelen van anale fissuren. Het trauma zorgt ervoor dat de spieren in de anale sluitspier scheuren, waardoor 'kloven' ontstaan. Dit scheuren kan veel pijn veroorzaken en de spier doen krampen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de plaats van de verwonding en de genezing belemmert. Als dit vaak gebeurt, kan de anale fissuur niet genezen.
Hoe herken je fissuren?
Typisch zijn de symptomen van anale fissuren:
 • Ernstige pijn tijdens en na een stoelgang
 • Helder rood bloed op het toiletpapier of de ontlasting
 • Branden en jeuken
Wat te doen tegen fissuren?
In eerste instantie zorgen voor een soepele, makkelijke en zachte ontlasting door middel van aanpassingen in de voedingsgewoonten, zoals meer vocht, vezels en groentes, plus meer beweging. Als dit niet afdoende helpt kan gestart worden met laxeermiddelen en crèmes. Mocht dit alles onvoldoende effect hebben dan kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn.
Wat is het verschil tussen een chirurgische en een laser behandeling?
Chirurgie bestaat meestal uit het maken van een snee in een klein deel van de interne anale sluitspier om pijn en spasmen te verminderen en de spleet te laten genezen. Er zijn twee chirurgische behandelingstechnieken: een waar de sluitspier wordt ingeknipt en de andere waar deze wordt opgerekt. Om een zo min mogelijke belasting voor de patiënt te creëren maakt het Chirurgisch Expertise Centrum gebruik van een innovatieve laser techniek.
Is de behandeling van een anale fissuur pijnlijk?
Over het algemeen maakt men in Nederland gebruik van chirurgische operatie technieken. Hoewel dit een effectieve methode is, wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren, met nog een aantal dagen of zelfs weken klachten nadien. In het Chirurgisch Expertise Centrum voeren wij een minder belastende laserbehandeling uit. Hierbij wordt de fissuur kortdurend met een laserbeamer behandeld wat een “boost” geeft aan de genezing. De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig zijn. De laser behandeling vindt plaats op de polikliniek onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u de pijn minder maar helemaal gevoelloos is dit niet. Het is en blijft namelijk een vervelend gebied om aan geopereerd te worden. U kunt verwachten dat u de eerste weken eenzelfde pijn heeft als voor de ingreep. De pijn zal niet acuut verminderen; dit heeft tijd nodig (weken).
Moet ik onder narcose bij de behandeling van mijn fissuur?
Door de jarenlange ervaring van de chirurgen met laserbehandelingen en de verbetering van het behandelproces wordt in het Expertise Centrum het grootste deel van de patiënten succesvol behandeld met lokale verdoving. Dit heeft als groot voordeel dat de behandeling direct kan plaatsvinden en u na ca. 30 minuten klaar bent. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen dient narcose te worden toegepast.
Kan ik alles weer normaal doen na behandeling van mijn fissuur?
Wanneer u zich goed genoeg voelt om uw normale activiteiten uit te voeren of te gaan werken, dan mag u de dag van de ingreep alweer alles doen. Ook (lang) zitten is na deze procedure toegestaan.
Waarom het Chirurgisch Expertise Centrum voor het behandelen van mijn fissuur?
Onze behandelingen zijn innovatief, efficiënt en snel met korte wachttijden en een uitstekende service. Wij zijn volledig gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten en gebruikten de meeste moderne technieken. U hoeft zich bij ons nergens voor te schamen; u bent meer dan welkom bij ons met uw klachten dus schroom niet en neem contact op!
Kan anale seks anale fissuren veroorzaken?
Anale seks kan de kans op anale fissuren vergroten, vooral als het niet voorzichtig wordt uitgevoerd en er onvoldoende glijmiddel wordt gebruikt. Regelmatige communicatie en voorzorgsmaatregelen kunnen helpen het risico te verminderen.
Wat zijn de gevolgen van onbehandelde anale fissuren?
Onbehandelde fissuren kunnen leiden tot chronische pijn, littekenvorming en in sommige gevallen abcessen of fistels.
Kan ik anale fissuren thuis behandelen?
Ja, milde anale fissuren kunnen vaak thuis worden behandeld met vezelrijk voedsel, goede hygiëne en zitbaden. Raadpleeg echter altijd een arts voor een juiste diagnose.
Wat moet ik eten of vermijden als ik anale fissuren heb?
Eet vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volkorenproducten om de ontlasting zachter te maken. Vermijd gekruid voedsel en alcohol, die de symptomen kunnen verergeren.
Zijn er natuurlijke hulpmiddel voor anale fissuren?
Natuurlijke hulpmiddelen zoals aloë vera-gel, kokosolie en kamillezalf kunnen verlichting bieden maar lossen het vaak niet op. Raadpleeg een arts voordat je ze gebruikt.
Hoe kan ik anale fissuren voorkomen?
Om fissuren te voorkomen, drink voldoende water, eet vezelrijk voedsel, vermijd hard persen, en behoud een goede anale hygiëne.
Hoe lang moet ik vrij nemen van het werk als ik een anale fissuur heb?
De duur van het verlof hangt af van de ernst van de fissuur en het type behandeling. Raadpleeg je arts voor advies.
Kunnen anale fissuren terugkeren na behandeling?
Ja, anale fissuren kunnen terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaken niet worden aangepakt.
Kan stress anale fissuren veroorzaken of verergeren?
Stress kan de symptomen verergeren, maar is meestal niet de directe oorzaak van anale fissuren.
Zijn anale fissuren pijnlijk?
Ja, anale fissuren kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens en na de stoelgang.
Wat is een chronische anale fissuur?
Een chronische anale fissuur is een fissuur die langer dan zes weken aanhoudt.
Is bloeding altijd een symptoom van anale fissuren?
Nee, niet alle anale fissuren veroorzaken bloeding; het hangt af van de ernst ervan.
Hoe kan ik de pijn van anale fissuren verlichten?
Pijnverlichting kan worden bereikt met zitbaden, medicatie en actuele zalven. Dit zal het vaak echter niet genezen en verlicht alleen de pijn
Kunnen kinderen anale fissuren krijgen?
Ja, kinderen kunnen ook anale fissuren ontwikkelen, vaak als gevolg van obstipatie.
Wat is de rol van voeding bij anale fissuren?
Een vezelrijk dieet kan helpen om ontlasting zachter te maken en de symptomen te verminderen.
Hoe wordt de diagnose van anale fissuren gesteld?
Een arts kan meestal de diagnose stellen op basis van symptomen en lichamelijk onderzoek.
Kan een zwangerschap de zorgen voor een fissuur ?
De druk tijdens de zwangerschap kan anale fissuren veroorzaken of verergeren.
Wat is een hypertone anale sfincter?
Een hypertone anale sfincter is een overmatig gespannen sluitspier die anale fissuren kan verergeren.
Kunnen anale fissuren leiden tot anale kanker?
Nee, anale fissuren op zichzelf leiden zelden tot anale kanker.
Zijn er bepaalde leeftijdsgroepen die vatbaarder zijn voor anale fissuren?
Mensen van alle leeftijden kunnen anale fissuren ontwikkelen, maar ze komen vaker voor bij jongvolwassenen.
Kunnen anale fissuren zich verspreiden naar andere delen van het lichaam?
Nee, anale fissuren blijven meestal beperkt tot het anale gebied.
Is het veilig om anale fissuren zelf te behandelen?
Het is raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je zelf iets probeert om complicaties te voorkomen.
Hoe lang duurt het voordat anale fissuren volledig genezen?
De genezingstijd varieert, maar de meeste anale fissuren genezen binnen enkele weken met de juiste behandeling.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
 • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
 • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
 • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact