Als huisarts ziet u regelmatig patiënten met klachten die gerelateerd zijn aan rectale aandoeningen. Ondanks dat deze klachten vaak voorkomen, bestaan er veel misverstanden die kunnen leiden tot onnodige angst en onjuiste behandelingen. In deze blog bespreken we de top 5 misverstanden over rectale aandoeningen en geven we u de nodige inzichten om uw patiënten beter te informeren en te helpen.
Hoewel aambeien (hemorroïden) pijnlijk kunnen zijn, is dit niet altijd het geval. Interne aambeien veroorzaken meestal geen pijn omdat ze zich boven de pijngevoelige lijn van het rectum bevinden. Externe aambeien kunnen echter pijnlijk zijn als ze tromboseren (een bloedstolsel vormen). Het is belangrijk om patiënten te informeren dat veel mensen aambeien hebben zonder enige symptomen te ervaren, en dat pijn niet altijd aanwezig is.
Rectale bloedingen kunnen alarmerend zijn voor patiënten, maar ze betekenen niet altijd dat er sprake is van kanker. Veelvoorkomende oorzaken van rectale bloedingen zijn aambeien, anale fissuren, divertikels en inflammatoire darmziekten zoals colitis. Het is essentieel om patiënten gerust te stellen en hen aan te moedigen medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose.
Rectale aandoeningen kunnen mensen van alle leeftijden treffen. Hoewel de kans op bepaalde aandoeningen, zoals aambeien en colorectale kanker, toeneemt met de leeftijd, kunnen ook jongere mensen last krijgen van bijvoorbeeld anale fissuren, fistels en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn. Als huisarts is het belangrijk om niet alleen te focussen op leeftijd, maar ook andere risicofactoren en symptomen in overweging te nemen.
Hoewel aambeien een veelvoorkomende oorzaak van rectale pijn zijn, zijn er vele andere mogelijke oorzaken. Anale fissuren, infecties, abcessen, inflammatoire darmziekten en zelfs bekkenbodemspieraandoeningen kunnen rectale pijn veroorzaken. Een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek zijn cruciaal voor een juiste diagnose en effectieve behandeling.
Hoewel sommige rectale aandoeningen met zelfzorgmaatregelen kunnen worden beheerd, is zelfdiagnose door patiënten niet aan te raden. Symptomen van verschillende rectale aandoeningen kunnen overlappen, en een verkeerde diagnose kan leiden tot onjuiste behandelingen en complicaties. Het is belangrijk om patiënten aan te moedigen om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Hiervoor kunt u ze altijd naar ons doorverwijzen.
Rectale problemen zijn hoe dan ook erg vervelend. Gelukkig bieden wij innovatieve behandeling waarmee we uw patiënten snel en relatief pijnloos van de ongemakkelijk verlossen. Wilt u meer weten over de opties? Neem dan contact met ons op!
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Donizettilaan 35
5653 BA Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801