Haarnestcyste
sinus pilonidalis

Home / Proctologie / Sinus pilonidalis

Een haarnestcyste, ook wel sinus pilonidalis, is gelegen in de bilspeet en kan omschreven worden als een holte met verbindingen naar de huid. Deze verbindingen zijn te zien als gaatjes in de huid en in de haarnestcyste bevinden zich meestal haren met vocht of pus. Dit kan gemakkelijk tot ontstekingen leiden. Een haarnestcyste is tot slot een chronische aandoening die voor veel ongemak en hinder zorgt.

Haarnestcyste

Graag meer informatie?

Wilt u graag meer informatie? Vult u onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

De symptomen van een haarnestcyste

De meest voorkomende symptomen bij een haarnestcyste zijn pijn rondom uw bilspleet en/of vochtverlies in deze streek van het lichaam. Denkt u deze symptomen bij uzelf te herkennen? Maak dan zeker een afspraak bij uw huisarts ter controle, vooral wanneer de klachten een langere periode aanhouden.

Het behandelplan

Onze innovatieve laser behandeling

Wanneer er is vastgesteld dat u een haarnestcyste heeft, wordt er doorgaans nog veel gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het volledig uitsnijden van het aangedane gebied met nadien het open laten van de grote wond. Als gevolg hiervan hebben patiënten vaak nog maandenlang last van deze ingreep.

In het Chirurgisch Expertisecentrum wordt echter gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (SILAC: sinus laser-assisted closure). Hierbij wordt een speciale laserdraad ingebracht en de gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat de open verbinding zich na verloop van tijd gaat sluiten. Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.

Bekijk ook de video waarin de behandeling nader wordt toegelicht.

Heeft u last van een haarnestcyste?
Maakt u direct een afspraak.

Veel gestelde vragen

Hoe ontstaat een haarnestcyste?
Deze aandoening ontstaat vrijwel altijd wanneer een haarzakje verstopt raakt. Wanneer dit het geval is ziet u in de meeste gevallen een puistje.
Is de nieuwe Lasertechniek experimenteel?
De SILAC procedure is geen nieuwe experimentele methode en wordt al jaren gebruikt. Onze specialisten hebben al honderden SILAC-behandelingen uitgevoerd vanaf 2015. Deze behandelmethode wordt in Nederland al 8 jaar met veel bekwaamheid en vakkundigheid toegepast en in het buitenland (o.a. België en Duitsland) al meer dan 15 jaar. Daarnaast zijn er meer dan 10 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in erkende internationale medische tijdschriften, die het succes van de SILAC-methode beschrijven. Ook een van de initiatiefnemers van het Chirurgisch Expertise Centrum publiceerde diverse artikelen over deze methode. SILAC is nu ook als toe te passen methode in de richtlijnen Nederlandse Vereniging voor Heelkunde opgenomen.
Wat is het verschil met een Ziekenhuis?
Op dit moment zijn er naast het Expertisecentrum zeer weinig ziekenhuizen die de SILAC behandeling uitvoeren. In de overige ziekenhuizen wordt de behandeling van haarnestcystes door middel van reguliere zwaar belastende operaties uitgevoerd. Het Chirurgisch Expertise Centrum is sfeervol ingericht en de patiënt wordt warm welkom geheten door de assistentes. Deze patiëntvriendelijkheid neemt direct de afstandelijkheid weg, die soms ervaren wordt in een ziekenhuis. In deze kliniek worden patiënten, gedurende het behandeltraject, begeleid door gespecialiseerde medische assistentes, dit creëert een band met u als patiënt. Het Chirurgisch Expertise Centrum is er voor elke individuele patiënt, met een unieke behandeling, hoge zorgkwaliteit en maximale persoonlijke aandacht. Vooral voor deze aandoeningen achten wij een vertrouwensrelatie als zeer belangrijk.
Wat zijn de voornaamste verschillen tussen een reguliere behandeling en een laser behandeling?
Een reguliere behandeling van Sinus Pilonidalis bestaat uit een snijdende operatie (excisie) van het ontstoken gebied. De wond wordt niet gesloten en moet sluiten door wondgenezing. Met als nadeel dat er 2-3 keer vaker wondinfecties worden geconstateerd en de genezing gemiddeld 45-70 dagen kan duren. De laserbehandeling mits uitgevoerd door een ervaren arts heeft een korte wondgenezingstijd en geeft de patiënt de mogelijkheid om de dagelijkse bezigheden snel te hervatten. Onze ervaren specialisten hebben veel vakbekwaamheid, zeer weinig tot geen complicaties en een zeer grote patiënttevredenheid.
Hoe lang duurt een behandeling?
De behandeling zelf duurt slechts 10 tot 20 minuten. Dit kent als voordeel dat wanneer u van verder weg komt en een afspraak bij ons heeft gehad voor een beoordeling van de aandoening, u eventueel kunt besluiten om de laserbehandeling direct na het onderzoek te laten uitvoeren.
Moet ik onder narcose?
Gedurende het consult wordt de ernst van de aandoening bekeken. De meeste haarnestcystebehandelingen vinden onder lokale verdoving plaats.
Ben ik na de behandeling van de aandoening af?
Dit is een beetje afhankelijk van de zwaarte van de haarnestcyste en hoelang deze reeds aanwezig en tot last is. Voor meer dan 85% van de behandelde patiënten is één behandeling voldoende. Voor de overige 15% is een vervolgbehandeling met de lasertechniek nodig. In extreem zeldzame gevallen heeft de aandoening zich dusdanig ontwikkeld dat een laserbehandeling de haarnestcyste niet dicht krijgt. De arts is echter zeer gespecialiseerd op dit gebied en zal dan een alternatieve behandelmethode met u bespreken, bijvoorbeeld door het uitsnijden van het aangetaste gebied. Wij bekijken 6 weken na de behandeling of deze geslaagd is. Een tweede behandeling kan pas minimaal 3 maanden na de eerste, maar bij voorkeur wachten we zelfs tot 6 maanden, omdat een deel van de haarnestcystes zich in de loop der tijd alsnog sluit en een tweede behandeling dus niet noodzakelijk is.
Heb ik veel pijn na de behandeling?
De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig aanvoelen. Het kan verschillen per persoon, maar over het algemeen voelt u de eerste paar dagen middelmatig tot weinig pijn, de pijn begint vaak pas tussen de 4e en 7e dag na de behandeling, omdat de wondjes dan aan het genezen zijn en er littekenvorming plaatsvindt.
Kan ik alles weer normaal doen?
Praktisch wanneer u zich weer goed genoeg voelt om uw normale activiteiten te hervatten, naar school te gaan of te gaan werken, is dit een dag na de ingreep is al mogelijk. Wel moet u ervoor zorgen dat u niet constant op de wondjes gaat zitten.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken, ingrepen die minder belastend zijn voor patiënt
  • Meest ervaren Chirurgen die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit bevestigd door Lloyd’s en ZKN, als uitzonderlijk
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoeding

Chirurgisch Expertisecentrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed worden.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die Chirurgisch centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie. Laat een bericht achter.