Fissuur
Scheurtje bij de anus

Home / Proctologie / Fissuur

Een scheurtje bij de anus (ook wel kloofje, zweer of fissuur genoemd) is een pijnlijke aandoening. Het betreft een oppervlakkige lengte-scheur in het slijmvlies van de anus. De oorzaak is vaak gelegen in langdurige harde  of  grote  ontlasting en een hoge rustdruk van de anus. De klachten zijn met name helderrood bloedverlies tijdens ontlasting en forse pijn tijdens en na de ontlasting. Anale kloven komen heel vaak voor bij alle leeftijden.

Diagnose stellen

Raadpleeg uw arts als u pijn heeft tijdens de stoelgang of als u bloed op ontlasting of toiletpapier ziet na een stoelgang.

Na toepassing van een basis behandeling met laxeermiddelen en crèmes geneest een fissuur soms toch niet vanwege littekens of spierspasmen van de anale sluitspier.

Vaak is dan een verwijzing naar een instelling zoals het Chirurgisch Expertisecentrum noodzakelijk en voeren wij een inspectie van het aangedane gebied uit. Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens dit consult en er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Wanneer tijdens de inspectie wordt vastgesteld dat u een fissuur heeft kunnen wij u vervolgens direct behandelen, nog tijdens het eerste consult. Wel zo efficiënt!

Graag meer informatie?

Wilt u graag meer informatie? Vult u onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Het behandelplan

Onze innovatieve laser behandeling

Een scheurtje bij de anus kan meestal behandeld worden door een combinatie van leefstijl adviezen en een specifieke crème. Deze crème zorgt voor een betere doorbloeding ter plaatse zodat het scheurtje beter kan genezen. Deze combinatie van maatregelen wordt vaak al voorgeschreven door uw huisarts en moet 6 weken volgehouden worden en zo nodig nog eens herhaald.

Wanneer de reguliere behandeling van de fissuur met zalven en/of een botuline injectie niet werkzaam of onvoldoende effectief blijkt of niet wenselijk is (in het geval van botuline) kan een alternatieve behandeling nodig zijn en wordt er vaak verwezen naar een gespecialiseerde kliniek zoals het Chirurgisch Expertisecentrum. Omdat wij streven naar een zo min mogelijke belasting voor de patiënt maken wij gebruik van de innovatieve laser behandeling.

Innovatieve Laser behandeling
In Nederland wordt nog veelal gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het uitsnijden van het aangedane gebied gecombineerd met een injectie, of het insnijden van de sluitspier. Daarna kunnen patiënten nog maandenlang last hebben van de gevolgen hiervan, zoals pijn en incontinentie klachten.

In het Chirurgisch Expertisecentrum wordt gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (LFS: Laser Fissure Cleaning). Een speciale anale laserprobe wordt gebruikt en gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het scheurtje kan genezen.

Er wordt niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is klein. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling 10 minuten en gebeurt het onder lokale verdoving. Na de ingreep mag u direct uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren.

Meer weten over de behandeling van fissuren? Neem dan contact met ons op!

Veel gestelde vragen

Wat is een fissuur?
Een anale fissuur is een scheur of open zweer die zich ontwikkelt in het slijmvlies van de dikke darm, nabij de anus.
Hoe herken je het verschil tussen aambeien en fissuren?
Een van de belangrijkste verschillen tussen anale fissuren en aambeien is dat anale fissuren de neiging hebben om alleen symptomen te vertonen tijdens en na de stoelgang, terwijl aambeien de hele dag een drukkend gevoel kunnen geven. Aambeien geven vaak daarbij nog het gevoel van aandrang dan wel naar buiten puilend weefsel (“prolaps gevoel”), zonder echt pijnlijk te zijn.
Hoe ontstaat een kloofje of fissuur?
Kloven worden meestal veroorzaakt door een trauma aan de binnenwand van de anus door een harde stoelgang. Dit kan te wijten zijn aan een harde, droge stoelgang of een losse, frequente stoelgang. Patiënten met een strakke anale sluitspier (hoge tonus) hebben meer kans op het ontwikkelen van anale fissuren. Het trauma zorgt ervoor dat de spieren in de anale sluitspier scheuren, waardoor 'kloven' ontstaan. Dit scheuren kan veel pijn veroorzaken en de spier doen krampen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de plaats van de verwonding en de genezing belemmert. Als dit vaak gebeurt, kan de anale fissuur niet genezen.
Hoe herken je fissuren?
Typisch zijn de symptomen van anale fissuren:
 • Ernstige pijn tijdens en na een stoelgang
 • Helder rood bloed op het toiletpapier of de ontlasting
 • Branden en jeuken
Wat te doen tegen fissuren?
In eerste instantie zorgen voor een soepele, makkelijke en zachte ontlasting door middel van aanpassingen in de voedingsgewoonten, zoals meer vocht, vezels en groentes, plus meer beweging. Als dit niet afdoende helpt kan met starten met laxeermiddelen en crèmes. Mocht dit alles onvoldoende effect hebben dan kan een chirurgische ingreep nodig zijn.
Wat is het verschil tussen een chirurgische en een laser behandeling?
Chirurgie bestaat meestal uit het maken van een snee in een deel van de interne anale sluitspier om pijn en spasmen te verminderen en de scheur te laten genezen. Er zijn twee chirurgische behandelingstechnieken: een waar de sluitspier wordt ingeknipt en de andere waar deze wordt opgerekt. Om een zo min mogelijke belasting voor de patiënt te creëren maakt het chirurgisch expertisecentrum gebruik van de innovatieve laser techniek. Hierbij wordt de chronische fissuur onder lokale verdoving met een laser apparaat “dicht gebrand”.
Is de behandeling pijnlijk?
Over het algemeen maakt men in Nederland gebruik van chirurgische operatie technieken. Hoewel dit een effectieve methode is, wordt deze wel als belastend en vervelend ervaren, met nog een aantal dagen of zelfs weken klachten nadien. In het chirurgisch expertisecentrum voeren wij een minder belastende Laser behandeling uit. Hierbij wordt de fissuur kortdurend met een laser beamer behandeld wat een “boost” geeft aan de genezing. De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig zijn. De laser behandeling vindt plaats op de polikliniek onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u de pijn minder maar helemaal gevoelloos is dit niet. Het is en blijft namelijk een vervelend gebied om aan geopereerd te worden. U kunt verwachten dat u de eerste weken eenzelfde pijn heeft als voor de ingreep. De pijn zal niet acuut verminderen; dit heeft tijd nodig (weken).
Moet ik onder narcose?
Door de jarenlange ervaring van de chirurgen met Laser behandelingen en de verbetering van het behandelproces wordt in het Expertisecentrum het grootste deel van de patiënten succesvol behandeld met lokale verdoving. Dit heeft als groot voordeel dat de behandeling direct kan plaatsvinden en u na ca. 30 minuten klaar bent. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen dient narcose te worden toegepast.
Kan ik alles weer normaal doen?
U mag na de behandeling direct naar huis en al uw dagelijkse werkzaamheden weer uitvoeren. Praktisch wanneer u zich weer goed genoeg voelt om uw normale activiteiten of te gaan werken, een dag na de ingreep is mogelijk. Wel moet u ervoor zorgen dat u niet constant op de wond gaat zitten. Een periode van rust of thuis blijven is niet nodig.
Waarom het Chirurgisch Expertisecentrum?
Onze behandelingen zijn innovatief, efficiënt en snel met korte wachttijden en een uitstekende service. Wij zijn volledig gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten en gebruikten de meeste moderne technieken. U hoeft zich bij ons nergens voor te schamen; u bent meer dan welkom bij ons met uw klachten dus schroom niet en neem contact op!

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

 • Tijdens uw eerste afspraak kunnen de anale scheurtjes direct behandeld worden.
 • Focus op Innovatieve behandeltechnieken, ingrepen die minder belastend zijn voor patiënt
 • Meest ervaren Chirurgen die de techniek in Nederland ingevoerd hebben.
 • Een vaste arts om de vertrouwens relatie met patiënt te waarborgen
 • Verzekerde medische zorg
 • Hoge kwaliteit bevestigd door Lloyd’s en ZKN, als uitzonderlijk
 • Vooruitstrevend centrum
 • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder operaties ondergaan voor aambeien en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend”

“Eerder operaties gehad voor aambeien, met veel napijn. Na de injectie behandeling kon ik echter meteen weer aan het werk, veel beter!”

“Jarenlang met aambeien gelopen, durfde niet naar de dokter. Als ik had geweten dat de behandeling zo eenvoudig en snel was, had ik niet zo lang gewacht!”

“Ik vreesde weer voor een pijnlijke behandeling met elastiekjes, maar in deze kliniek hanteren ze een veel minder vervelende methode. Ik had na de ingreep helemaal geen last.”

Vergoeding

Chirurgisch Expertisecentrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed worden.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die Chirurgisch centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie. Laat een bericht achter.