Een anale fissuur, ook wel een anale kloof genoemd, is een klein scheurtje in het slijmvlies van de anus dat vaak pijn en ongemak veroorzaakt. Voor de behandeling van deze aandoening wordt regelmatig diltiazem-crème voorgeschreven. Maar wat is diltiazem precies, hoe werkt het, en waarom kiezen steeds meer mensen voor moderne behandelmethoden zoals met een laser bij ons centrum?
Een anale fissuur is een pijnlijke aandoening die ontstaat door overmatige spanning in de anale sluitspier of door schade aan het slijmvlies, bijvoorbeeld door obstipatie. Typische klachten zijn scherpe pijn tijdens of na de stoelgang en soms lichte bloedingen.
In sommige gevallen zijn anale fissuren gerelateerd aan andere aandoeningen, zoals aambeien. Lees in dat geval meer over mogelijke behandelingen voor aambeien.
Diltiazem is een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om hoge bloeddruk en hartritmestoornissen te behandelen. Voor anale fissuren wordt een crèmevariant gebruikt die op het probleemgebied wordt aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de sluitspier zich ontspant, waardoor er minder spanning op de fissuur komt en die beter kan genezen.
Hoewel diltiazem dus verlichting biedt, duurt deze behandeling meestal wel 6 tot 8 weken en verhelpt die het probleem vaak niet. Er zijn ook andere behandelingsmethoden waar u gebruik van kunt maken.
Een vezelrijk dieet, met voedingsmiddelen zoals volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten, helpt de ontlasting zacht en makkelijk passeerbaar te maken. Drink daarnaast minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag om uitdroging en harde ontlasting te voorkomen. Deze eenvoudige aanpassingen verminderen de druk op de anus, wat de genezing van een anale fissuur kan bevorderen.
Bij hardnekkige fissuren kan een kleine ingreep een blijvende oplossing bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een botoxinjectie in de anus of een knip maken in de sluitspier. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum geven we echter de voorkeur aan een minder invasieve fissuurbehandeling met een laserprobe.
Voor mensen die snel van hun klachten af willen, is er een efficiënte en effectieve oplossing: onze laserbehandeling. Deze innovatieve laserbehandeling voor anale fissuren biedt een doeltreffend alternatief voor langdurig gebruik van diltiazem. Tijdens een korte ingreep van ongeveer 10 minuten wordt de opening dichtgeschroeid, waardoor de fissuur sneller kan genezen. De meeste patiënten merken binnen enkele weken aanzienlijke verbetering.
Als de klachten ondanks het gebruik van diltiazem aanhouden, of als er sprake is van hevige pijn, zwellingen of bloedingen, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist.
Heeft u last van een anale fissuur en wilt u meer weten over andere opties dan diltiazem? Bij het Chirurgisch Expertisecentrum helpen wij u graag met deskundig advies en passende zorg. Neem contact met ons op via onze contactpagina.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801