Een abces bij de bilspleet kan voor veel pijn zorgen. Het is een ophoping van pus die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een infectie. U kunt onder andere last hebben van een warme bult die steeds groter wordt. De bult doet erg veel pijn. Ga altijd naar de huisarts als u denkt dat u een abces bij de bilspleet heeft. Deze kan eenvoudig worden behandeld. Prik in ieder geval nooit zelf uw abces door.
Een abces bilspleet is een zwelling waar pus in zit. Naast dat een abces voorkomt bij de bilspleet, kan een abces ook voorkomen in de oksel of lies. Een abces bij de bilspleet wordt vaak veroorzaakt door een infectie in of nabij de bilspleet, zoals een verstopte anale klier, een bacteriële infectie of andere anale aandoeningen, zoals een fissuur. Wanneer u een abces bij de bilspleet heeft, heeft u meestal last van pijn rondom de bilspleet, een zwelling, roodheid en koorts. Een abces bij de bilspleet is niet hetzelfde als een sinus pilonidalis. Bij een sinus pilonidalis is er een holte of cyste veroorzaakt door een ingegroeide haar.
Wanneer u een abces bij de bilspleet heeft, heeft u last van de volgende klachten:
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat iedereen een abces bij de bilspleet kan krijgen. Er zijn wel een aantal factoren die het risico vergroten. Wrijving en druk in het anale gebied kunnen een ontsteking veroorzaken. Ook een bacteriële infectie kan een rol spelen. Belangrijk om te weten is dat hygiëne niet altijd voldoende is om een abces bij de bilspleet te voorkomen.
Een arts kan de diagnose van een abces bij de bilspleet makkelijk vaststellen op basis van zicht. De symptomen zijn namelijk duidelijk: een pijnlijke, warme zwelling in de bilspleet die vaak omringd is door roodheid. Soms gaat een abces in de bilspleet samen met koorts, zweten en ook misselijkheid is mogelijk. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen we abcessen bij de bilspleet niet, wel behandelen wij andere aandoeningen op het gebied van proctologie, zoals aambeien en fissuren.
Wanneer u bij een arts bent voor een abces bij de bilspleet, zal hij/zij deze onder lokale verdoving insnijden en zoveel mogelijk pus en dood weefsel verwijderen. Antibiotica is meestal niet nodig, dit is alleen nodig als het omliggende weefsel hevig ontstoken is. Wanneer uw arts het abces heeft behandeld, laat de arts de wond open en moet u deze twee keer per dag spoelen. Als het abces vaker terugkomt, kan de huisarts u doorverwijzen naar een chirurg.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een abces bij de bilspleet te verkleinen.
Wanneer u last heeft van een rode bult bij uw bilspleet die veel pijn doet en steeds groter wordt, is het dus verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Die kan het abces verwijderen. Prik uw abces in ieder geval nooit zelf door. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum behandelen we een abces bij de bilspleet niet. Heeft u vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801