Onze innovatieve ganglion behandeling

Last van een bobbeltje aan uw pols, vinger of voet?  Dan bestaat de kans dat u een ganglion te pakken heeft. Een ganglion is een uitstulping van het gewricht. Het kan in principe geen kwaad, maar kan wel erg vervelend zijn. Bij de helft van de mensen verdwijnt de ganglion na een tijdje zelf, maar bij de rest dient deze verwijderd te worden. Wij, van het Chirurgisch expertise centrum, kunnen u daarbij helpen! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 30 jaar chirurgische ervaring

Diagnose stellen ganglion

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Een ganglion kenmerkt zich ook doordat het in grootte kan wisselen, het kan soms ook vanzelf verdwijnen. Het kan behoorlijke pijnklachten geven afhankelijk van de grootte, lokalisatie en belasting.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een onschuldige en goedaardige zwelling die uitgaat van pezen en gewrichten dat gevuld is met geleiachtig vocht (afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers). Het bekendste is de ganglion carpi dorsale, die aan de rugzijde van het polsgewricht zit. Maar het kan ook voorkomen aan de binnenkant van de pols (ganglion carpi volare), of aan de vinger en aan de voet. Het ontstaat als gevolg van een zwakke plek in de peeskoker of gewrichtskapsel, wat door de druk van binnenuit uiteindelijk in een lokale uitstulping (=ganglioncyste) resulteert. De inhoud van deze cyste bestaat uit hetzelfde vocht dat in de peeskoker en het gewricht zit.

Onze werkwijze

Ontvang per mail meer informatie

Wij stellen u een aantal vragen

Plan de behandeling

Start weer met een pijnvrij leven

Het ontstaan van een ganglion

Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een zwakke plek op de peeskoker en gewrichtskapsel, maar schade als gevolg van een chronische overbelasting kan een verklaring zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een ganglion:

  • Overbelasting en trauma: Een ganglion kan zich ontwikkelen als reactie op herhaalde stress of trauma op het gebied van een gewricht of pees. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in de weefsels, waaruit de cyste kan ontstaan.
  • Degeneratie van gewrichtsweefsel: Met de leeftijd of door slijtage kan het weefsel van gewrichten en pezen degenereren. Dit proces kan ruimtes of holtes in het weefsel creëren, die zich kunnen vullen met een geleiachtige vloeistof, resulterend in een ganglion.
  • Lekkage van gewrichtsvloeistof: Sommige onderzoekers suggereren dat een ganglion kan ontstaan doordat gewrichtsvloeistof lekt uit het gewricht of de peesschede en zich verzamelt onder de huid.
  • Genetische factoren: Er is enige aanwijzing dat genetische factoren een rol kunnen spelen in de aanleg voor het ontwikkelen van ganglia.

Het is belangrijk om op te merken dat ganglia kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar vaker worden ze gezien bij personen tussen de 20 en 40 jaar oud. Ze zijn ook vaker te vinden bij vrouwen dan bij mannen. Bovendien zijn mensen die bepaalde sporten beoefenen of repetitieve handelingen uitvoeren die druk uitoefenen op de gewrichten en pezen, mogelijk meer vatbaar voor het ontwikkelen van een ganglion.

De vier mogelijke plaatsen van een ganglion

Over het algemeen kan een ganglion ontstaan op vier verschillende plekken, namelijk op de pols, handen en vingers, enkel of voet of de knieën.

De klachten passend bij een ganglion

Een ganglion kan verschillende klachten met zich meebrengen. De klachten die u ervaart zijn afhankelijk van de grootte en de plek van de ganglion en in hoeverre deze druk uitoefent op omliggende structuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten die gepaard kunnen gaan met een ganglion:

  • Zichtbare zwelling of knobbel
  • Pijn
  • Oncomfortabel gevoel
  • Bewegingsbeperking
  • Tintelingen of gevoelloosheid

Wat anderen over ons zeggen

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

“Heldere uitleg over behandeling haarnest cyste. Zeer tevreden over resultaat en nazorg. Bekwame artsen en personeel. Konden op korte termijn terecht voor een afspraak. Raden deze kliniek zeker aan.”

23 Maart 2023

“Na 2 jaar een zeer pijnlijke fissuur te hebben na de zwangerschap, ben ik eindelijk van de pijn af door de laserbehandeling. Heel blij deze behandeling ingezet te hebben. Aambeien hierdoor nu ook veel minder.”

6 Juni 2023

“Dr Schouten kan zeer goed luisteren, samenvatten en logisch samengevat teruggeven. Daarna onderzoek en tegelijk in overleg eerste behandeling. Bekijkt het geheel (ook “buiten de box”). Zeer professioneel, constructief, efficient en op een zeer prettige manier.”

10 Mei 2023

“Vanaf binnenkomst tot vertrek loopt alles zonder problemen. Duidelijke uitleg en in overleg uitgevoerd. Al te lang mee doorgelopen. Deels tgv Covid 19 beperkingen, deels door “het gaat wel over” gedachte. Uiteindelijk bleek de procedure, incl. voor- en nazorg, slechts 20 minuten in beslag te nemen.”

10 Juli 2023

Heeft u last van een ganglion?
Maak een afspraak!

Ons behandelplan bij een ganglion

Afhankelijk van de diagnose kan een ganglion ook alleen worden leeggezogen, of ingespoten met corticosteroïden. Bij toename van pijnklachten, ontstaan van ontstekingen of groei kan het verwijderen noodzakelijk zijn.

Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Een enkele keer zit de ganglion aan de binnenzijde van de pols dicht bij de slagader van de pols, dan kan de operatie niet onder lokale verdoving worden uitgevoerd, maar moet het in het ziekenhuis met verdoving van de hele arm of onder narcose.

Bij de operatie wordt de cyste in zijn geheel uit zijn omgeving vrijgemaakt en verwijderd tot aan de oorsprong van het ganglion, d.w.z. tot aan het gewricht of de peeskoker. Dit kan via een kleine incisie ter plaatse van de zwelling, nadat de huid is verdoofd.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Vergoedingen bij een ganglion

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft de gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een ganglion / goedaardige zwelling ?
Een ganglion is een onschuldige en goedaardige zwelling dat uitgaat van pezen en gewrichten dat gevuld is met een geleiachtig vocht (afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers). Het meest bekende is de ganglion pols. De locatie is vaak bij het polsgewricht. Maar een ganglion hand kan ook voorkomen daarbij is de Ganglion vinger de meest behandelde. Het zelfde voor ganglion aan de voet. Een ganglion kenmerkt zich ook doordat het in grootte kan wisselen, het kan soms ook vanzelf volledig verdwijnen. Het kan zeurende pijnklachten geven afhankelijk van de grootte, lokalisatie en belasten.
Is een ganglion / goedaardige zwelling kwaadaardig?
Nee, een ganglion een goedaardige zwelling. Het is zoals gezegd een soort blaas gevuld is met een geleiachtig vocht afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers. Daarom ook vaak ganglioncyste genoemd.
Hoe ontstaat een ganglion / goedaardige zwelling?
De ganglion ontstaat vaak doordat er wat zwakke plekken ontstaan in het gewrichtskapsel of peeskoker, waardoor het geleiachtige vocht (het smeersel vd het gewricht of peeskoker) naar buiten treedt, De zwakke plekken kunnen door (chronische) traumata of bv door reumatische aandoeningen ontstaan.
Hoe herken je eenganglion / goedaardige zwelling ?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden, tenzij de zwelling een ander aspect of lokalisatie heeft dan je mag verwachten.
Wat te doen met een ganglion / goedaardige zwelling?
Ganglioncystes hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale pijnklachten of de zwelling valt te veel op of het wordt erg groot. Dan moet het wel behandeld worden.
Hoe kom ik van een ganglion / goedaardige zwelling af?
Als een ganglion geen klachten geeft hoeft het niet perse behandeld te worden en kan gerust worden afgewacht. Als de cyste wel pijnlijk wordt, de normale activiteiten belemmert of als ontsierend wordt ervaren, kan een behandeling wenselijk zijn. De cyste kan met in de meeste gevallen alleen punctie en leegzuigen weggehaald worden, met evt inspuiten met corticosteroiden. Deze behandeling kan zonodig een tweede keer worden herhaald. Als het ganglion daarna nog persisteert dan is een chirurgische ingreep de volgende stap. Onder lokale verdoving wordt de cyste chirurgisch vrijgeprepareerd en verwijderd. De huidwond wordt gehecht, in het algemeen met oplosbare onderhuidse hechtingen.
Moet je onder narcose voor ganglion / goedaardige zwelling operatie?
Nee, het verwijderen van ganglion gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen. Alleen bij uitgebreide ganglioncystes wordt de operatie wel onder narcose op een operatiekamer uitgevoerd.
Wat kan ik verwachten na de ganglion / goedaardige zwelling behandeling?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Afhankelijk van de type hechting moet u dus een afspraak maken bij of de huisarts of in de kliniek voor de wondinspectie en evt verwijderen van de hechtingen. In het algemeen genezen meer dan 80-90% van de gevallen de klachten na de behandeling, maar er kan dus ook een recidief ontstaan. In het algemeen zal de chirurgische behandeling dan de eerste keuze zijn. Bij uitgebreide ganglioncystes moet de operatie wel onder narcose worden uitgevoerd.
Kan er een complicatie optreden na ganglion / goedaardige zwelling operatie?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.
Wat veroorzaakt de vorming van een ganglion / goedaardige zwelling?
Een ganglion / goedaardige zwelling kan ontstaan door zwakte in pezen of het gewrichtskapsel, wat leidt tot uitstulping en vloeistofophoping.
Doet een ganglion / goedaardige zwellingen pijn?
Ganglia / goedaardige zwellingen kunnen pijnlijk zijn, vooral als ze druk uitoefenen op zenuwen of andere structuren in de buurt.
Zijn er risicofactoren voor het ontwikkelen van een ganglion / goedaardige zwelling?
Mogelijke risicofactoren zijn herhaalde gewrichtsbewegingen, letsel of genetische aanleg.
Kunnen ganglia / goedaardige zwellingen vanzelf verdwijnen?
Soms kunnen ganglia / goedaardige zwellingen uit zichzelf verdwijnen, maar niet altijd. Medische behandeling kan nodig zijn als ze aanhouden of pijnlijk zijn.
Wat gebeurt er als een ganglion / goedaardige zwelling niet wordt behandeld?
Onbehandelde ganglia / goedaardige zwellingen kunnen blijven groeien en pijn veroorzaken, wat de beweging kan beperken.
Kunnen ganglia / goedaardige zwellingen zich opnieuw voordoen na behandeling?
Ja, er is een kans op terugkeer na behandeling, hoewel dit niet vaak gebeurt.
Is het gebruikelijk om meerdere ganglia / goedaardige zwellingen op één plek te hebben?
Het is mogelijk om meerdere ganglia / goedaardige zwellingen in één gebied te ontwikkelen, hoewel dit niet altijd voorkomt.
Kan een ganglion / goedaardige zwelling zich ontwikkelen in andere delen van het lichaam dan de pols?
Ja, ganglia / goedaardige zwellingen kunnen zich vormen op andere gewrichts- of peeslocaties in het lichaam.
Wat gebeurt er als een ganglion / goedaardige zwelling niet wordt behandeld?
Onbehandelde ganglia / goedaardige zwellingen kunnen blijven groeien en pijn veroorzaken, wat de beweging kan beperken.
Zijn ganglia / goedaardige zwellingen pijnlijk?
Ganglia / goedaardige zwellingen kunnen pijnlijk zijn, vooral als ze druk uitoefenen op zenuwen of andere structuren in de buurt.
Kunnen ganglia / goedaardige zwellingen kanker worden?
Ganglia / goedaardige zwellingen zijn meestal goedaardig en hebben zelden de neiging om kwaadaardig te worden.
Wat is de meest voorkomende leeftijd voor het ontwikkelen van een ganglion / goedaardige zwelling?
Ganglia / goedaardige zwellingen kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar komen vaker voor bij jongvolwassenen en mensen van middelbare leeftijd.
Hoe snel kan een ganglion / goedaardige zwelling groeien?
De groeisnelheid van een ganglion / goedaardige zwelling kan variëren, maar sommige kunnen snel groter worden.
Kan een ganglion / goedaardige zwelling na behandeling terugkeren?
Een ganglion / goedaardige zwelling kan binnen enkele maanden tot jaren na behandeling terugkeren, maar dit gebeurt niet altijd.
Wat zijn de mogelijke complicaties van een onbehandeld ganglion / goedaardige zwelling?
Onbehandelde ganglia / goedaardige zwellingen kunnen groter worden en druk uitoefenen op omliggende structuren, wat tot ernstigere symptomen kan leiden.
Wat zijn de tekenen van een geïnfecteerd ganglion / goedaardige zwelling?
Tekenen van een geïnfecteerd ganglion / goedaardige zwelling kunnen roodheid, zwelling, pijn en koorts zijn. Onmiddellijke medische aandacht is vereist.
Kan een ganglion / goedaardige zwelling vanzelf barsten?
Ja, in sommige gevallen kan een ganglion / goedaardige zwelling vanzelf barsten, wat tijdelijke verlichting van de symptomen kan bieden.
Kunnen ganglia / goedaardige zwellingen zich ontwikkelen in de wervelkolom?
Ganglia / goedaardige zwellingen komen meestal voor in gewrichten en pezen, niet in de wervelkolom.
Hoe snel kan een ganglion / goedaardige zwelling groeien?
De groeisnelheid van een ganglion / goedaardige zwelling kan variëren, maar sommige kunnen snel groter worden.
Kunnen ganglia / goedaardige zwellingen vanzelf verdwijnen zonder behandeling?
Hoewel sommige ganglia / goedaardige zwellingen spontaan kunnen verdwijnen, is behandeling vaak nodig om symptomen te verlichten.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact