Bij een ontsteking in de bil krijgt u in de streek van de bilspleet een warme, pijnlijke bult. In de bult zit vaak haar, pus of ontstoken weefsel. Deze aandoening komt het vaakst voor bij jongvolwassen mannen.
Een ontsteking in de bil wordt door artsen een sinus pilonidalis genoemd. Die ontstaat door een ingegroeide haar die een verstopping van het haarzakje veroorzaakt. Hierdoor kan het haarzakje onder de huid openbarsten. Talg en haar kunnen niet weg van onder de huid, dus veroorzaakt het een ophoping van pus en ontstoken weefsel.
De volgende factoren kunnen een ontsteking veroorzaken:
Een ontsteking in de bil in de vorm van een haarnestcyste zit vaak tussen of net boven de billen. Waar aambeien vaak direct in of rondom de anus zitten, zit een cyste er vaak wat verder vandaan. Het is een warme, pijnlijke bult die zeer doet bij het zitten.
Als u een ontsteking in uw bil heeft, krijgt u pijn rondom de bult. Daarnaast scheidt de bult via een fistel (een gaatje) vocht af, zoals bloed en pus. De bult voelt warm aan. De ontsteking kan ook koorts veroorzaken.
Een ontsteking als deze is op zich niet ernstig, maar heeft wel aandacht nodig. Anders kan de ontsteking in de bil complicaties veroorzaken, zoals pijn bij het zitten, infecties en abcessen.
Een ontsteking in uw bil die wordt veroorzaakt door een ingegroeide haar gaat meestal niet vanzelf over. Soms nemen uw klachten tijdelijk af, bijvoorbeeld doordat de cyste vocht afscheidt en er daarmee minder druk op de bult komt, maar dan is de ontsteking nog niet over.
U kunt deze ontsteking in de bil op verschillende manieren laten behandelen. Hiervoor overlegt u met uw huisarts of een specialist. Volgens de Federatie Medisch Specialisten is een minimaal invasieve behandeling het best. Een minimaal invasieve behandeling dringt zo min mogelijk het lichaam binnen.
Een van de behandelingsmethoden is een reiniging. U krijgt pijnstilling voor de behandeling. Tijdens de ingreep maakt de arts de holte waar pus, haren en/of ontstoken weefsel in zit grondig schoon. Dit kan bijvoorbeeld met een laserdraad, die ook bij procedures voor een fissuur gebruikt wordt. De arts kan ook fenol gebruiken om de wond mee schoon te spuiten.
Een ontstoken haarzakje in de bil kan ook operatief verwijderd worden. Hierbij snijdt de arts de holte onder de huid helemaal weg. Daarna maakt de arts de wond weer dicht op een manier die de wond van het midden van de bilspleet verplaatst naar iets ernaast. Zo kan de wond beter genezen.
Als u na de behandeling een wond heeft, moet u die goed verzorgen. Daar krijgt u advies over van de arts. Houd de wond bijvoorbeeld schoon en droog en voorkom dat er te veel druk op de wond komt. U gaat een paar weken na de behandeling waarschijnlijk nog langs voor een controleafspraak om te laten kijken of de wond goed geneest.
Bij Chirurgisch Expertise Centrum zijn we onder andere gespecialiseerd in proctologische behandelingen. Wij behandelen de ontsteking in uw bil met een innovatieve methode. Met een SILAC bent u binnen een half uur klaar en kunt u gelijk erna weer uw dagelijkse leven oppakken. Dus voor een snelle behandeling waarbij u niet wekenlang hoeft te herstellen, maakt u een afspraak bij CEC. Gebruik hiervoor het contactformulier.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Donizettilaan 35
5653 BA Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801