Een onverklaarbaar knobbeltje bij de anus? Dit kan een mens erg doen schrikken. Erover praten wilt men normaal gesproken niet omdat het als beschamend wordt gezien. Toch is het belangrijk om de symptomen niet te negeren. In deze blog leest u precies wat een knobbel bij de anus is, wat de oorzaken ervan zijn en wat u kunt doen om van dat vervelende knobbeltje af te komen. Lees snel alle informatie over knobbel anus.
Een knobbel anus is een bultje of zwelling rond de anus. Deze knobbel anus kan variëren van kleine, pijnloze bultjes tot grotere zwellingen. Een knobbel kan verschillende oorzaken hebben met verschillende symptomen. Deze symptomen omvatten vaak jeuk, pijn, bloedingen en/of voelbare zwellingen.
Een bultje of zwelling bij de anus kan erg vervelend zijn en moet in sommige gevallen behandeld worden. Hiervoor is het belangrijk om te diagnosticeren wat de knobbel precies is en wat de oorzaken ervan zijn. Echter is de oorzaak niet altijd eenvoudig aan te duiden. Een knobbel anus kan meerdere oorzaken hebben. Het identificeren van de oorzaak is erg belangrijk om op tijd in te kunnen grijpen en zo complicaties te voorkomen. Hieronder zijn alle verschillende oorzaken één voor één uitgelegd voor u.
Een mogelijke oorzaak van uw knobbel bij de anus kan een uitwendige aambei zijn. Een aambei is een opgezwollen bloedvaat in de buurt van de anus. Bij een uitwendige aambei ervaart u een pijnlijk gevoel in de vorm van irritatie. Deze knobbel zorgt voor een ongemakkelijke druk rondom de anus. Een uitwendige aambei kan ontstaan door het te hard persen of te lang zitten op het toilet. Hierdoor wordt namelijk de bloedstroom in het gebied rond de anus verstoord. Dit kan leiden tot zwellingen van de aders, wat resulteert in een knobbel anus. Na een periode van aambeien, kunnen er skintags ontstaan rondom de anus. Lees hier alles over skintags verwijderen.
Een andere oorzaak van de knobbel bij uw anus kunnen anale huidplooien zijn. Dit is overtollige huid rond de anus dat aan kan worden gevoeld als een knobbel. Anale huidplooien zijn onschuldig en vereisen geen medische behandeling, mits de knobbel anus niet zorgt voor ongemak. Is dit wel het geval? Dan kan een medische ingreep helpen.
Scheurtjes in de huid rond de anus, ook wel anale fissuren genoemd, worden veroorzaakt door een harde stoelgang, anale seks of irritatie door hard wc-papier. Deze scheurtjes kunnen veel pijn doen tijdens en na de stoelgang en leiden tot bloedingen. Deze knobbel anus kan genezen worden door gebruik te maken van crèmes of chirurgische ingrepen. Lees hier alles over anale fissuren.
Een andere oorzaak van een knobbel anus is de groei van cellen in het anale gebied, die kwaadaardig is. Vroegtijdige detectie van de anale kankerknobbel is van groot belang omdat de anale kanker in de beginfase nog geen symptomen vertoont. Daarnaast vergroot het de kans op een succesvolle behandeling. Wanneer u een knobbel voelt en geen symptomen hebt, is het verstandig om regelmatig de knobbel te laten controleren door een arts. Naast een kwaadaardige kankerknobbel, kan een knobbel anus ook een fibroom zijn. Lees hier alles over een fibroom.
Een ietwat onschuldigere knobbel anus kan een puistje zijn. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel en wordt veroorzaakt door huidirritatie, verstopte haarzakjes of andere huidaandoeningen. Als u last heeft van aanhoudende pijn, zwelling, bloeding of als er meerdere puistjes tevoorschijn komen, is het raadzaam om uw huisarts of onze experts te raadplegen. Dit zijn vaak symptomen die veroorzaakt kunnen worden door een infectie of andere onderliggende aandoeningen.
Een andere oorzaak voor een knobbel anus is een molluscum contagiosum virus, oftewel een virale infectie. Deze infectie wordt gekenmerkt door ronde bultjes op de huid met een deukje in het midden en is daarnaast erg besmettelijk. Deze virale infectie gaat vanzelf weg en heeft zelden medische aandacht nodig. Mocht u last hebben van de knobbel anus kunt u altijd een arts raadplegen om de bultjes sneller te verwijderen.
Een knobbel bij de anus kan ook een anale wrat zijn. Dit wordt veroorzaakt door HPV en kan voor de nodige jeuk en irritatie rondom de anus zorgen. HPV wordt seksueel overgedragen en is erg besmettelijk. Behandeling van knobbel anus door HPV omvat medicatie, chirurgische verwijdering of andere manieren als cryotherapie en elektrocauterisatie. Bij anale wratten is het altijd verstandig om een arts te raadplegen aangezien HVP kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.
De laatste oorzaak van een knobbel anus kan een perianaal hematoom zijn. Dit wordt ook wel een externe aambei genoemd. Deze ontstaan door onderhuidse bloedingen bij de anus gekomen door stoten of langdurig zitten op harde oppervlakken. Dit kan zorgen voor een pijnlijke, blauw-paarse zwelling rond de anus. Vaak geneest de perianale hematoom vanzelf. Bij ernstige gevallen is een medische ingreep nodig.
Last van een van de bovenstaande symptomen? Dan raden wij u aan om een bezoek te brengen aan uw huisarts. Uw arts zal beginnen met het vragen naar uw symptomen. Daarna zal u vaak fysiek onderzocht worden en vindt er mogelijk een digitaal rectaal onderzoek plaats waarbij de textuur, grootte en de precieze locatie van de knobbel kan worden beoordeeld. Hierbij wordt er een cameraatje in de anus geplaatst waarmee de arts de knobbel anus beter kan inspecteren. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, kan de arts ervoor kiezen om nog aanvullende tests uit te voeren zoals een anoscopie of een colonoscopie. Met deze methodes wordt de binnenkant van het anale kanaal en de dikke darm onderzocht om een voorstadium van een mogelijke tumor te ontdekken en het weefsel te inspecteren. Hoewel dit niet prettig klinkt en als beschamend kan worden ervaren, is het van groot belang om erover te praten en er onderzoek naar te laten doen. Een anus knobbel is niet altijd onschuldig. Vroege detectie van de anus knobbel vergroot de kans op een succesvolle, effectieve behandeling. Twijfelt u om contact op te nemen met de huisarts? Onthoud dan dat de huisarts al vaker een anus knobbel heeft gezien en u echt niet de enige bent. De arts zal u op uw gemak laten voelen en hij/zij zal doen wat nodig is om u weer helemaal gezond te maken.
Een behandeling van de knobbel anus varieert sterk per oorzaak. Na de diagnose zal de arts u de juiste behandeling voorschrijven. Voor de milde, onschuldige gevallen kunnen huismiddeltjes zoals een bad met warm water, een speciale crème of het eten van veel vezels genoeg zijn. Bij de ergere anale knobbels kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Onderzoek van Bruijns (2013) benadrukt dat de effectiviteit van verschillende behandelingen voor aandoeningen zoals getromboseerde externe aambeien snelle en de juiste behandeling erg belangrijk is om de symptomen te verminderen en erger te voorkomen. Zorg goed voor uw lichaam, let op uw gezondheid en wacht niet met het contacten van uw huisarts bij het last hebben van een knobbel anus. Wilt u een knobbel anus en dus een behandeling voorkomen? Dan kunt u de volgende tips gebruiken:
Heeft u last van een knobbel bij de anus en ervaart u vervelende symptomen? Wacht niet en neem direct contact op met het chirurgisch expertisecentrum. Het chirurgisch expertisecentrum biedt gespecialiseerde behandelingen en ondersteuning voor mensen die kampen met een knobbel bij de anus. Deskundige diagnose en een persoonlijke behandeling worden anale knobbels effectief aangepakt.
Referenties:
Bruijns, C. (2013). Behandeling acuut getromboseerde anale randvenen. Huisarts en Wetenschap, 56(2), 92.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
De Rijn 2
5684 PJ Best
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801