Veel mensen krijgen ergens in hun leven last van aambeien. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in of rondom de anus en het lagere rectum. Uitwendige aambeien bevinden zich buiten de anus.
Aambeien, ook wel hemorroïden, zijn zwellichamen die zich in het laatste stukje van de dikke darm bevinden, net boven de anus. Ieder mens heeft van nature een bepaalde hoeveelheid aambeiweefsel. Het weefsel draagt bij aan het ophouden van winden en ontlasting, ook wel het behoud van continentie genoemd. Wanneer een verzakking of spatader in het aambeiweefsel ontstaat, kan een aambei ontstaan.
Wanneer het om een uitwendige aambei gaat, gaat het om een aambei die zich aan de buitenkant van de anus bevindt. De aambei is dus zichtbaar en voelbaar. Het voelt als een klein, zacht of hard knobbeltje.
Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus. Die zijn minder pijnlijk, omdat dit gebied minder gevoelig is. Inwendige aambeien kunnen wel bloeden, vooral tijdens of na de ontlasting. Uitwendige aambeien bevinden zich aan de buitenkant van de anus en zijn pijnlijker. Dit komt doordat die sneller geïrriteerd raken door wrijving van kleding, vocht of toiletpapier. Hierdoor zorgen ze voor meer irritatie en jeuk.
Aambeien ontstaan vaak wanneer de druk op de bloedvaten in het anale gebied hoog is. Verschillende factoren dragen bij aan deze verhoogde druk in het anale gebied. De meest voorkomende oorzaak van uitwendige aambeien is obstipatie. Doordat de ontlasting hard is, moet er meer druk gezet worden tijdens een toiletbezoek, waardoor de druk op bloedvaten toeneemt. Hierdoor kunnen uitwendige aambeien ontstaan. Ook kan een zwangerschap uitwendige aambeien veroorzaken. Dit komt doordat de baarmoeder tijdens de zwangerschap druk uitoefent op de aderen in de onderbuik. Naast obstipatie en zwangerschap kunnen de volgende factoren bijdragen aan uitwendige aambeien:
Wanneer u last heeft van uitwendige aambeien, heeft u vaak last van de volgende klachten:
Door een aantal maatregelen te nemen, kunt u de kans op uitwendige aambeien verkleinen. Ten eerste is het belangrijk dat de stoelgang soepel is. Eet voldoende vezels en drink elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water. Ook is het belangrijk dat u regelmatig beweegt, een rondje lopen is voldoende. Daarnaast is het belangrijk dat u direct naar het toilet gaat, wanneer u aandrang voelt. Wacht niet te lang. Tot slot is het belangrijk om persen zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor verkleint u de kans dat aambeien uitzakken.
Om de klachten van aambeien te verlichten, kunt u regelmatig een warm bad nemen. Hierdoor kan de anus zich ontspannen. Ook kunt u zalven en zetpillen gebruiken tegen de pijn en branderigheid.
Blijft u na het nemen van bovenstaande maatregelen nog steeds last hebben van uitwendige aambeien? Dan wordt een behandeling aangeraden. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum gebruiken we een innovatieve behandelmethode. Wij behandelen aambeien door middel van injecties. Deze behandeling is minder ingrijpend, belastend en pijnlijk dan de traditionele elastiekjesmethode. Wij injecteren de aambei met een vloeistof, waardoor die zich intrekt. Deze behandeling duurt maar een paar minuten en veroorzaakt geen napijn. Bovendien is er geen herstelperiode nodig.
Uitwendige aambeien kunt u dus herkennen aan een (meestal) pijnlijk, hard of zacht bultje bij de anus. Vaak heeft u last van bloedverlies na de ontlasting. Wanneer u verschillende maatregelen hebt genomen tegen de aambeien en deze niet verdwijnen, raden wij een aambeienbehandeling aan. Wilt u meer weten over de innovatieve behandelmethode van het Chirurgisch Expertise Centrum? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801