Een sinus pilonidalis is een veel voorkomende aandoening in de bilnaad. Het kan erg pijnlijk zijn en leiden tot veel ongemak. Soms is een behandeling van een sinus pilonidalis vereist, vaak blijft er dan een litteken achter. Een litteken kan onder andere leiden tot jeuk en irritatie. Hoe opvallend dit litteken is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de gekozen behandelmethode. De ene behandelmethode leidt tot grotere littekens, de andere tot kleinere littekens.
Een sinus pilonidalis, ook wel haarnestcyste, is een holte met verbindingen naar de huid. Het bevindt zich in de bilspleet. De verbindingen zijn te zien als gaatjes in de huid en in deze haarnestcysten bevinden zich meestal haren met vocht of pus. Een sinus pilonidalis kan gemakkelijk tot ontstekingen leiden. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral bij jongvolwassenen.
De factoren die een grote rol kunnen spelen in het ontwikkelen van een sinus pilonidalis zijn:
De meest voorkomende symptomen bij een haarnestcyste zijn pijn rondom de bilspleet en/of vochtverlies in deze streek van het lichaam. In de meeste gevallen gaat een sinus pilonidalis niet vanzelf over.
Een sinus pilonidalis kan op verschillende manieren behandeld worden. Meestal blijft na de behandeling een litteken achter. De mate waarin littekenvorming optreedt, hangt af van verschillende factoren.
Ten eerste, de behandelingsmethode. Chirurgische excisie leidt vaak tot grote littekens. Deze littekens kunnen gaan jeuken en irriteren. Minimaal invasieve technieken leiden in de meeste gevallen tot kleine littekens, waar u minder last van zal hebben. Ook spelen genetische aanleg, huidtype en leeftijd een belangrijke rol bij de vorming van een litteken. Daarnaast speelt de complexiteit van de sinus een rol in de kans op littekenvorming. Wanneer de behandeling meerdere keren herhaald moet worden, is de kans op een groot litteken groter. Tot slot kan goede nazorg littekenvorming minimaliseren.
Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken we gebruik van een innovatieve laser methode om sinus pilonidalis te behandelen. Hierbij wordt een speciale laserdraad ingebracht en de gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat de open verbinding zich na verloop van tijd gaat sluiten. Tijdens de behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is zeer klein. De laserbehandeling duurt meestal slechts 20 tot 30 minuten.
Omdat er geen grote wonden ontstaan door de laserbehandeling, blijft littekenvorming minimaal.
De mate van littekenvorming hangt dus voornamelijk af van de behandelmethode die u kiest. Minimaal invasieve technieken leiden het minst vaak tot grote littekens. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken we gebruik van een innovatieve laserbehandeling. Deze behandeling leidt niet tot nauwelijks tot littekenvorming. Wilt u meer weten over sinus pilonidalis? Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801