Een laterale interne sfincterotomie is een chirurgische ingreep die wordt toegepast bij een anale fissuur (ook wel anuskloofje). Deze ingreep wordt vaak toegepast wanneer een behandeling met een crème of botox niet helpend is. Tijdens de operatie wordt de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier verminderd. Er wordt een incisie naast de anus gemaakt, vervolgens wordt het uiteinde van de sluitspier ingeknipt.
Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken we geen gebruik van interne sfincterotomie. Wij maken gebruik van minder invasieve methode, zoals een botuline injectie of de laserbehandeling.
Een laterale interne sfincterotomie is een kleine chirurgische ingreep, waarbij een deel van de interne sluitspier van de anus wordt ingeknipt. Dit vindt plaats via een klein sneetje naast de anus. Door een gedeelte van de spier door te snijden, komt er minder spanning te staan op het anuskloofje, waardoor het bloed beter doorstroomt en de fissuur kan genezen. De ingreep kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving, regionale anesthesie of algehele narcose.
Een anuskloofje (ook wel anale fissuur of fissura ani) is een pijnlijk scheurtje in het slijmvlies van de anus. Vaak loopt de fissuur in de lengterichting van de bilspleet, aan de voor- of achterkant van de anus. Het komt het meest voor op jonge en middelbare leeftijd. Wanneer u een anuskloofje heeft, heeft u een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang, wat meestal gepaard gaat met wat bloedverlies. In uitzonderlijke gevallen kan er een ontsteking ontstaan waar pus uitkomt.
Geen enkele ingreep is zonder risico’s, zo ook een laterale interne sfincterotomie niet. Doordat de ingreep plaatsvindt in een bloedvatrijk gebied (de anus) kunt u na de behandeling last hebben van bloedverlies. Daarnaast kunt u in het begin minder controle over de sluitspier hebben. Dit komt doordat de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier zal afnemen. Vooral winden zal u minder goed onder controle kunnen houden, maar ook vocht. Wanneer u een windje of vocht aan voelt komen, moet u de kringspier bewust aanspannen, dit ging voorheen onbewust. Deze klacht is in de meeste gevallen tijdelijk.
De meeste mensen hebben na een laterale interne sfincterotomie minder last van pijnklachten. Het is belangrijk dat uw stoelgang zacht blijft na de operatie. Zorg dat u genoeg drinkt en vezelrijke voeding binnen krijgt. Daarnaast zal de anus na de operatie bedekt zijn met een gaasje, hiervoor krijgt u meestal een recept. Ook wordt een vervolgafspraak ingepland.
Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken we geen gebruik van laterale interne sfincterotomie. Wij behandelen een fissuur op twee manieren. Nummer één is door middel van een botuline injectie. De injecties worden toegediend door twee injecties aan beide kanten van het kloofje. Deze behandeling heeft niet tot nauwelijks bijwerkingen. De tweede optie is een laserbehandeling. Hierbij zorgen we er met gecontroleerde hitte voor dat de genezing van de fissuur wordt gestimuleerd. Wilt u meer weten over de behandeling van een fissura ani? Neem dan gerust contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801