Logo Chirurgisch Expertise CentrumLogo Chirurgisch Expertise CentrumLogo Chirurgisch Expertise CentrumLogo Chirurgisch Expertise Centrum
  • Home
  • Het centrum
    • Onze filosofie
    • Het Centrum
    • Ons team
    • Kenmerken
  • Proctologie
    • Sinus Pilonidalis
      • Operatie haarnestcyste
    • Aambeien
      • Aambeien behandeling
    • Skin tag
    • Fissuur
      • Fissura ani
  • Chirurgie
    • Ganglion
    • Lipoom
    • Atheroomcyste
    • Fibroom
    • Ingegroeide teennagel
  • Vacatures
  • Nieuws
  • Contact
    • Nieuwegein
    • Assen
    • Amstelveen
    • Eindhoven
    • Zwolle
✕

Hoe lang duren aambeien

Home / Nieuws / Hoe lang duren aambeien

Een vraag die we bij chirurgisch expertise centrum vaak krijgen is “hoe lang duren aambeien?”. Aambeien zijn namelijk een veelvoorkomende aandoening die voor veel last en ongemak kunnen zorgen. In deze blog leest u uitgebreid antwoord op de vraag, de oorzaken, symptomen en de behandelingsmethode zodat u snel van de aambeien af kan komen. Lees snel verder.

Wat zijn aambeien?

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn gezwollen aderen in de anus in het onderste rectum en kunnen veel ongemak veroorzaken. Aambeien zijn vergelijkbaar met spataderen en kunnen zich binnen het rectum ontwikkelen. Deze aambeien worden inwendige aambeien genoemd. Inwendige aambeien kunnen irritatie en pijn veroorzaken. Wanneer aambeien zich rondom de anus ontwikkelen, worden ze uitwendige aambeien genoemd. Uitwendige aambeien kunnen jeuk, zwelling en pijn veroorzaken. Een andere pijnlijke aandoening bij de anus is een fissuur. Zoals duidelijk wordt na het lezen van dit stukje, kunnen beide typen aambeien voor veel ongemak zorgen. De symptomen verschillen van mild tot ernstig en zijn afhankelijk van de grootte van de aambeien. Een ander probleem bij de anus zijn skintags. Lees alles over skintags verwijderen.

De oorzaken van aambeien

Hoe lang duren aambeien? Dat is erg afhankelijk van de oorzaken van aambeien. De oorzaak houdt vaak verband met een hoge druk op de aderen in het rectum en de anus. Deze hoge druk kan veroorzaakt worden door hard persen, lang zitten, een harde ontlasting, langdurig last van diarree, hard hoesten, zwaar tillen, etc. De kans is groter dat u aambeien krijgt als uw familieleden vaak last hebben van aambeien, u ongezond leeft, u zwanger bent of net bent geweest, u ouder dan 30 jaar bent, u te weinig water drinkt of als u te weinig vezels eet.

Hoe lang duren aambeien?

De duur van aambeien verschilt van het type aambei en de ernst van de zwelling. Acute aambeien, de aambeien die plotseling optreden, kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en ongemak veroorzaken. Door even goed op uw eten te letten en voldoende te bewegen, zullen deze in de meeste gevallen na een tijdje vanzelf weer weggaan. Chronische aambeien daarentegen kunnen maanden tot jaren aanhouden en kunnen regelmatig terugkomen.

Hoe lang duren aambeien? Verschil tussen acute en chronische aambeien

Hoe lang duren aambeien die acuut of chronisch zijn? Dat verschil kan enorm zijn. In gevallen van acute aambeien kan er binnen een paar dagen al geen last meer zijn door goede zelfzorg maatregelen te nemen. Denk hierbij aan gezond eten, veel sporten, veel water drinken en eventueel het nemen van zetpillen. Chronische aambeien daarentegen kunnen lang aanhouden en blijven terugkomen. De duur van deze aandoening hangt af van de behandeling. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om verlichting te bieden, afhankelijk van de ernst. Dit zorgt ervoor dat u een poosje last blijft houden van chronische aambeien maar een precieze tijdsindicatie kan er niet aan worden vast gehangen. De vraag “hoe lang duren aambeien?” is daarom lastig te beantwoorden.

Wat kunt u doen tegen aambeien?

Hoe lang aambeien duren is afhankelijk van de maatregelen die u neemt om aambeien te voorkomen of te behandelen. Hieronder leest u enkele aanbevelingen die u kunnen helpen de symptomen te verminderen en de duur van de aambeien te verkorten:

  • Gezond leven en veel bewegen: Een van de effectieve manieren om de duur van de aambeien te verkorten is door uw dieet aan te passen en gezond te leven. Wanneer u veel vezels binnenkrijgt door fruit en groenten te eten, maakt u uw ontlasting zachter waardoor u niet hard hoeft te persen. Ook voldoende water drinken en veel bewegen verwezenlijken dit effect. Minder hard persen voorkomt dat de aambeien ontstaan of erger worden.
  • Pillen en crèmes: Naast de gezonde levensstijl kunt u de symptomen ook verlichten door pillen te slikken zoals paracetamol of ibuprofen of zalfjes te smeren die speciaal zijn ontwikkeld voor het behandelen van aambeien. Deze zalven bevatten ingrediënten zoals lidocaïne en hydrocortison die de jeuk, zwelling en pijn verlichten.
  • Hygiëne en preventieve maatregelen: Tot slot is hygiëne erg belangrijk bij het behandelen en voorkomen van aambeien. Na elke stoelgang dient het gebied voorzichtig schoongemaakt te worden met ongeparfumeerde, vochtige doekjes of lauwwarm water. Vermijd ten alle tijden ruw toiletpapier. Dit kan uw huid irriteren. Daarnaast raden we u niet aan om te lang op het toilet te zitten. Dit verhoogt de druk op het rectale gebied en kan de aambeien verergeren.

Medische hulp van chirurgisch expertise centrum

Heeft u al een tijdje last van aambeien en de zelfzorgmaatregelen ondernomen? Raadpleeg in dat geval uw dokter of het chirurgisch expertise centrum. Samen zullen we kijken wat de beste behandelingsmethode is om de aambeien zo snel mogelijk weg te laten gaan en het gebied te laten genezen. Lees meer over aambeien behandelingen op onze website.

Hoe lang duren aambeien na de behandeling?

De herstelperiode na de behandeling van aambeien varieert per procedure en ernst. Minder ingrijpende behandelingen zullen binnen een paar dagen tot weken tot verandering zorgen voor de pijn en het ongemak. Bij ingrijpende operaties kan de hersteltijd langer zijn. Patiënten kunnen enkele weken tot maanden nodig hebben om volledig te herstellen. Tijdens deze periode kunt u pijn en ongemak ervaren en is het belangrijk om te doen wat de arts u heeft verteld. Dit kan het ontlopen van zware werkzaamheden of het regelmatig nemen van zitbaden zijn.

Vragen over hoe lang aambeien duren? Kom in contact!

Vraagt u zich telkens af “hoe lang duren aambeien?” en weet u geen antwoord op die vraag? Neem contact op met de professionals van chirurgisch expertise centrum. Zij kunnen u een indicatie geven van de duur door uw klachten te bespreken en een behandelingsmethode voor te leggen. Door tijdig hulp te zoeken, kunt u complicaties voorkomen en sneller herstellen. U kunt ons bereiken op de contactpagina van het chirurgisch expertise centrum.

Over chirurgisch expertise centrum

Het chirurgisch expertise centrum biedt gespecialiseerde zorg en behandelingen voor aambeien en andere gerelateerde aandoeningen. Onze experts hebben jarenlange ervaring en gebruiken de nieuwste technieken om u de best mogelijke zorg te bieden. Door jarenlang in het vakgebied te zitten, begrijpen wij als geen ander hoe ongemakkelijk de aambeien kunnen zijn en streven wij ernaar u zo goed mogelijk te helpen. Ons team staat voor u klaar en begeleidt u op weg naar herstel.

FAQ

Hoe lang duren acute aambeien?
Acute aambeien kunnen enkele dagen tot weken aanhouden, afhankelijk van de ernst en de behandeling. Met de juiste zorg verdwijnen ze vaak binnen een korte periode.
Kunnen chronische aambeien vanzelf verdwijnen?
Chronische aambeien verdwijnen meestal niet vanzelf en vereisen vaak medische behandeling en aanpassingen in de levensstijl om symptomen te beheersen en herhaling te voorkomen.
Wat beïnvloedt de duur van aambeien?
De duur van aambeien kan worden beïnvloed door factoren zoals de ernst van de aambeien, de behandelingsmethoden, en veranderingen in dieet en levensstijl. Snelle behandeling en goede zelfzorg kunnen de hersteltijd verkorten.
Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor aambeien?
Zoek medische hulp als zelfzorgmaatregelen niet werken, bij hevig bloedverlies, of als de pijn ernstig is. Medische behandelingen kunnen nodig zijn om de symptomen effectief te beheersen.
Wat kan ik doen om de genezing van aambeien te versnellen?
Om de genezing te versnellen, kunt u een vezelrijk dieet volgen, voldoende water drinken, regelmatig bewegen, en over-the-counter behandelingen gebruiken zoals aanbevolen door uw arts. Vermijd langdurig zitten en zorg voor goede hygiëne.

Meer nieuws

3 juni 2025
3 juni 2025

Hoe ziet een aambei eruit?

U bent niet de enige die zich afvraagt hoe een aambei eruit ziet. Op deze manier kunt u zien wat er aan de hand is en […]
Do you like it?0
Read more
2 juni 2025
2 juni 2025

Anale kloofjes baby

Iedereen kan last krijgen van een anaal kloofje, ook baby’s. Het is een erg pijnlijke aandoening, baby’s kunnen hier dus veel last van hebben. Bij een […]
Do you like it?0
Read more
30 mei 2025
30 mei 2025

Zijn aambeien besmettelijk?

Kunt u aambeien overdragen, of van iemand anders krijgen? Het antwoord is nee: aambeien zijn niet besmettelijk. Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten (zwellichamen) in of rond de […]
Do you like it?0
Read more

Maak kennis met ons centrum

Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.

Direct contact
Hoe lang duren aambeien

Locaties

Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein

Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen

Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle

Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam

Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen

Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven

Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact

Contact voor een afspraak?
Patiënt Portaal
Chirurgish Expertise Centrum

logo expertise centum

Een unieke samenwerking tussen de Dr. Brinkmann Kliniek en het Chirurgisch Expertise Centrum, ontstaan vanuit een gedeeld idealisme. Te weten, innovatieve diagnostiek en patiëntgerichte behandelingen. Hetgeen een supercoöperatie op gebied van professionele zorg vormt, met de focus op huidoncologie en chirurgie.

Expertises

  • Proctologie
  • Chirurgie

Het Centrum

  • Het centrum
  • Voor verwijzers
  • Digitaal Dossier
  • Innovatief
  • Tarieven
  • Kwaliteit
  • Vergoeding

Algemeen

  • Nieuws
  • Privacy verklaring
  • Cookies verklaring
  • Geschillenreglement
  • Klachtenreglement
  • Veiligheids management verklaring
  • WNT verklaring

Behandelingen

  • Sinus Pilonidalis
    • Operatie haarnestcyste
  • Aambeien
    • Aambeien behandeling
    • Getromboseerde aambei
  • Skin tag
  • Fissuur
    • Fissura ani
    • Kloofjes anus
  • Ganglion
  • Lipoom
  • Atheroomcyste
  • Fibroom
  • Ingegroeide teennagel

Aandoeningen

  • Fistel operatie
Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandChirurgisch Expertisecentrum, locatie Nieuwegein is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
© 2025 Chirurgisch Expertise Centrum | KvK nr: 82062846 | Disclaimer
    Buy now