Er zijn verschillende oorzaken waardoor aambeien ontstaan. Vaak ontstaan ze door een verhoogde druk op de anus. Dit kan komen door bijvoorbeeld obstipatie, een zwangerschap of langdurig hoesten.
Aambeien zijn zwellichamen die zich in het laatste stukje van de dikke darm bevinden, net boven de anus. Ieder mens beschikt van nature over een bepaalde hoeveelheid aambeiweefsel. Het weefsel draagt bij aan het ophouden van winden en ontlasting, ook wel behoud van continentie genoemd.
In dit aambeiweefsel kan een verzakking of spatader ontstaan, waardoor klachten ontstaan. Wanneer dat gebeurt, ontstaan er dus aambeien. Gelukkig zijn aambeien niet ernstig.
Er zijn twee soorten aambeien, namelijk inwendige en uitwendige aambeien. Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus, uitwendige aambeien zitten aan de buitenkant van de anus.
Aambeien kunnen verschillende oorzaken hebben. Dr. Tim Berendsen van CEC legt de verschillende oorzaken hieronder aan u uit.
Dr. Tim Berendsen: “Ten eerste ontstaan aambeien bijna altijd door een verhoogde druk op de anus. Wanneer u bijvoorbeeld te hard perst tijdens het poepen, omdat de ontlasting te hard is, neemt de druk op de anus toe en kunnen aambeien ontstaan. Zorg dat uw ontlasting zacht en soepel is, naast aambeien heeft u anders ook kans op het ontwikkelen van andere complicaties, bijvoorbeeld een fissuur. “
“Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verhoogde kans op het ontwikkelen van aambeien. Dit komt doordat de baarmoeder groeit, dit zet druk op de darmen en zorgt voor een langzamere werking van de darmen. Het gevolg: droge en harde ontlasting. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan. Daarnaast heeft de veranderende hormoonhuishouding invloed op het ontstaan van obstipatie.”
“Ook kunnen aambeien ontstaan door het harde persen tijdens de bevalling. Door het harde persen, komt er een grote druk op de anus. Wanneer u last van aambeien heeft gehad tijdens de bevalling, is de kans groot dat u er na de bevalling ook last van blijft houden.”
“Stress is een grote boosdoener voor veel dingen, ook voor aambeien. Door stress kunt u problemen krijgen met uw spijsvertering. Hierdoor kan de druk op de anus toenemen, met aambeien als gevolg.”
“Ook door een te hoog lichaamsgewicht wordt de druk op de anus verhoogd. Hierdoor kunnen bloedvaten in de endeldarm opzwellen en uitzakken. Daarnaast hebben mensen met overgewicht vaak een ongezond voedingspatroon, dit vergroot de kans op verstopping en dus nog meer druk op de anus.”
“Ook langdurig en hard hoesten verhoogt de druk op de anus waardoor aambeien kunnen ontstaan.”
Wanneer u last heeft van aambeien heeft u vaak last van een van de volgende symptomen:
Meestal gaan aambeien vanzelf weg. Wanneer dit niet het geval is, kunt u eerst zelf maatregelen nemen voordat u een aambeien behandeling doet. Het belangrijkste is dat de ontlasting zachter wordt. Volg een voedingsadvies wat veel vezels bevat, drink veel water en beweeg voldoende. Een diëtist kunt u hierbij helpen. Wanneer de aambeien niet verdwijnen, kunt u ze laten verwijderen bij een medisch specialist. Bij het CEC kunt u terecht voor verschillende ingrepen, zoals aambeien behandelingen en het verwijderen van skintags.
Heeft u veel last van aambeien en verdwijnen ze niet? U kunt altijd contact opnemen met CEC. Samen bespreken we de mogelijkheden en vinden we een oplossing. Neem hier contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Donizettilaan 35
5653 BA Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801