Een anaal kloofje kan erg veel pijn doen, om het te behandelen kan een arts een zalf voorschrijven. Voordat hij/zij dit doet, is het belangrijk om uw ontlasting zacht en soepel te houden. Hierdoor hoeft u minder hard te persen tijdens de ontlasting. Dingen die u kunt doen om de ontlasting zacht te houden zijn: vezelrijke voeding eten, veel water drinken en voldoende bewegen. Wanneer dit niet werkt, kan een arts een zalf voorschrijven om het anale kloofje te behandelen. In sommige gevallen verdwijnt het anale kloofje na de behandeling met zalf, in sommige gevallen is een andere medische ingreep noodzakelijk.
Een anaal kloofje, ook wel fissuur genoemd, is een zeer pijnlijke aandoening. Het betreft een oppervlakkige lengte-scheur in het slijmvlies van de anus. Anale kloofjes zijn vaak het gevolg van rek op de anale mucosa die de huid te ver oprekt. Hoewel anale fissuren pijnlijk kunnen zijn en soms bloeden tijdens stoelgang, zijn ze niet ernstig en kunnen ze vaak thuis worden behandeld. Vaak heeft u last van pijn tijdens en kort na de stoelgang, bloedingen, jeuk of irritatie rond de anus, een zichtbaar scheurtje in de huid rond de anus en/of een klein huidflapje aan de buitenkant van de anus. Een anaal kloofje kan verschillende oorzaken hebben:
Om een anaal kloofje te behandelen, schrijven sommige artsen een zalf voor. Een van die zalven is diltiazem/gel/crème. Deze crème verbetert de doorbloeding van de huid van de anus. Daarnaast heeft het een verslappende werking op de spanning van de inwendige kringspier. Op deze manier kan de fissuur genezen. De crème moet 2 keer per dag op de buitenzijde van de anus aangebracht worden gedurende 6 tot 12 weken. Na 2 weken treedt pijnverlichting op.
Naast diltiazem crème kan een arts ook ISDN crème voorschrijven. Deze crème ontspant de inwendige kringspier en verbetert de doorbloeding van de huid van de anus. Op deze manier kan het anale kloofje genezen. De zalf moet iedere 3-4 uur dun aangebracht worden op de buitenzijde van de anus gedurende 6 tot 12 weken. Ook bij deze zalf treedt pijnverlichting in het algemeen pas op na 2 weken. Een bijwerking van ISDN crème is dat u hevige hoofdpijn kunt krijgen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen nemen.
Wanneer het behandelen van het anale koofje met zalf niet werkt, is een andere behandeling nodig. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken wij gebruik van twee innovatieve methodes. De eerste is de lasermethode. Hiervoor wordt een speciale anale laserprobe gebruikt. Gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat het scheurtje kan genezen. Er wordt niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is klein. De tweede behandeling die wij aanbieden, is een behandeling met botox. Daarbij injecteren we botox in uw kringspier, waardoor de spanning op de wond verlicht wordt en de bloedtoevoer wordt verbeterd, zodat de kloofjes kunnen genezen.
Naast het behandelen van anale kloofjes, behandelen we andere anale aandoeningen zoals aambeien en skin tags. Dit doen we door middel van innovatieve behandelmethodes.
Zowel diltiazem crème als ISDN crème kunnen helpen de pijn te verlichten wanneer u last heeft van een anaal kloofje. Ook kan in sommige gevallen het anale kloofje volledig genezen door middel van de zalf. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum schrijven wij geen zalf voor, wij maken gebruik van een innovatieve lasermethode om anale kloofjes te behandelen. Wilt u meer weten over anale kloofjes zalf? Of over het behandelen van anale kloofjes? Neem dan gerust contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801