Anale fissuren en de ziekte van Crohn zijn twee medische aandoeningen die op zichzelf al zeer vervelend zijn. Maar wanneer u de ziekte van Crohn heeft, kunt u vaker last hebben van een anale fissuur. Een anale fissuur is een scheurtje in het slijmvlies van de anus, vaak gaat dit gepaard met bloedverlies.
Een anale fissuur, ook wel anuskloofje of fissura ani, is een pijnlijk kloofje in het slijmvlies van de anus. Vaak loopt de fissuur in de lengterichting van de bilspleet, aan de voor- of achterkant van de anus. Het komt het meest voor op jonge en middelbare leeftijd. Maar ook baby's, kleuters en ouderen kunnen last hebben van een fissura ani. Hoe en waarom een anuskloofje ontstaat, is niet precies duidelijk. Het kan te maken hebben met een verhoogde spanning in de kringspier, waardoor de bloedvoorziening wordt verstoord. Een anale fissuur kan dus vaker voorkomen bij mensen met chronische darmontstekingen, zoals bij de ziekte van Crohn.
De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. Bij de ziekte van Crohn is er sprake van een ontsteking, die zich kan uitbreiden tot diep in de darmwand. Niet de gehele darmwand is aaneengesloten ontstoken, gezonde en ziekte stukken darm wisselen elkaar af. In het gehele spijsverteringskanaal kunnen ontstekingen voorkomen, van de mond tot aan de anus. Wanneer u de ziekte van Crohn heeft, heeft u vaak last van de volgende symptomen: dunne ontlasting, buikpijn, acute aandrang voor ontlasting, bloedarmoede, gewichtsverlies, vermoeidheid, koorts, wondjes, fistels en abcessen of/en gewrichtsklachten.
Mensen met de ziekte van Crohn kunnen last hebben specifieke symptomen wanneer zij een anale fissuur hebben:
De anale fissuren van mensen die de ziekte van Crohn hebben, kunnen zich anders gedragen. Doordat de ziekte van Crohn chronische ontsteking kan veroorzaken, wordt de genezing bemoeilijkt. Ook frequent toiletteren, wat onvermijdelijk is bij chronische darmontstekingen, belemmert de genezing van de kloofjes.
De ontwikkeling van anale kloofjes bij mensen met de ziekte van Crohn is vaak te wijten aan verschillende factoren. Een belangrijke oorzaak is de aanwezigheid van ontstekingen in het darmkanaal, die de huid en slijmvliezen kwetsbaarder maken. Ook kunnen mensen met de ziekte van Crohn vaker last hebben van diarree en een verhoogde frequentie van stoelgang. Hierdoor komt er extra belasting op de anus, wat de kans op een anaal fissuur vergroot.
Er zijn verschillende manieren om een anale fissuur te behandelen. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum maken we onder andere gebruik van een injectie met botuline. Deze injectie wordt toegediend door twee injecties aan beide kanten van het kloofje in de anus. De botuline zorgt voor een tijdelijke verlamming van het uiteinde van de sluitspier. Hierdoor verdwijnt de kramp, waardoor de doorbloeding verbetert en het kloofje geneest. Bij mensen met de ziekte van Crohn duurt het herstel soms langer. De tweede mogelijkheid is een laserbehandeling. Hierbij dienen we onder lokale verdoving gecontroleerde hitte toe om genezing van de fissuur te stimuleren.
Wanneer u de ziekte van Crohn heeft, kunt u dus vaker last hebben van een anale fissuur. Dit is erg vervelend. Bij het Chirurgisch Expertise Centrum staan professionals voor u klaar om u te helpen. Samen kijken we of er een oplossing is. Heeft u nog vragen over anale fissuur ziekte van Crohn? Of over andere proctologische aandoeningen? Neem dan gerust eens contact met ons op.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0200
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801