Denkt u dat u last heeft van een aarskloof? Dat is erg vervelend, want u kunt er steeds last van hebben als u naar het toilet gaat. Wij van het Chirurgisch Expertise Centrum vertellen u graag wat u wilt weten over deze pijnlijke aandoening.
Aarskloofjes zijn oppervlakkige scheurtjes in de huid rondom uw anus die niet vanzelf genezen. Dit komt doordat de doorbloeding daar niet zo goed is. Het scheurtje veroorzaakt vaak een scherpe pijn, waardoor het hinderlijk kan zijn in uw dagelijks leven. Volgens het Catharina Ziekenhuis loopt het scheurtje vaak in de lengte van de bilspleet, aan de voor- of achterkant van de anus. Deze scheurtjes kunnen bij iedereen ontstaan, ongeacht leeftijd, geslacht et cetera.
Een aarskloof of fissuur heeft verschillende mogelijke oorzaken. Het komt meestal doordat de huid rondom de anus te hard is opgerekt. Dit gebeurt soms bij constipatie of vaak harde stoelgang. Het kan ook ontstaan bij anale seks of speeltjes die de huid te ver hebben opgerekt. Andere manieren waarop oppervlakkige scheurtjes rondom uw anus kunnen ontstaan, zijn te ruw schoonvegen of (in zeldzame gevallen) als gevolg van een ziekte, zoals de ziekte van Crohn.
Als u een aarskloof heeft, krijgt u last van:
Aarskloofjes zijn erg vervelend door de pijn die ze veroorzaken, maar ze kunnen op zichzelf zeker geen kwaad. Het is immers een oppervlakkige huidaandoening die meestal niets te maken hebben met een ernstig gezondheidsprobleem. Als ze voor lange tijd aanhouden of klachten verergeren, is het wel verstandig om er iets aan te doen.
Omdat een aarskloof vaak pijnlijk is, wilt u er waarschijnlijk vanaf. Er zijn maatregelen die u zelf kunt nemen om uw ontlasting te verzachten, maar u kunt bij ernstige of lang aanhoudende klachten beter een specialist inschakelen. U kunt voor dit soort aandoeningen terecht bij een huisarts, of een specialist in proctologie die verstand heeft van aambeien, aarskloofjes en andere anale aandoeningen.
Om zelf van een aarskloof af te komen, kunt u maatregelen nemen om uw ontlasting zachter te maken. Zorg bijvoorbeeld dat u genoeg water (1,5 tot 2 liter per dag) drinkt. Het is eveneens belangrijk om genoeg vezels te eten, bijvoorbeeld uit volkorenproducten. Ga direct naar het toilet als u de aandrang voelt om te poepen en neem de juiste houding aan. Een voetenbankje kan u hierbij helpen. U kunt zonder recept ook een zacht laxeermiddel kopen. Om de pijn te verzachten, kunt u ook regelmatig een warm zitbad nemen.
Blijven de klachten aanhouden of verergeren ze? Dan is het verstandig om de hulp van een arts in te schakelen. Voor aarskloofjes kunt u zowel bij de huisarts als bij een expert in proctologie terecht. Die heeft ervaring met het behandelen van anale klachten, zoals sinus pilonidalis. De arts of specialist stelt eerst vast dat u daadwerkelijk last heeft van een aarskloof door te kijken naar het wondje. Als dit is bevestigd, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.
Een arts kan u bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven, zoals macrogol of lactulose. Dit zijn laxeermiddelen die uw ontlasting zachter maken, waardoor de stoelgang makkelijker verloopt en de druk op de anus wordt verminderd.
U kunt ook een zalf voorgeschreven krijgen die u voor een paar weken aanbrengt. Dit kan een pijnstillende zalf zijn die vooral bedoeld is om uw ongemak te beperken. Het kan ook een zalf zijn die ervoor zorgt dat uw kringspier ontspant. Zo is het makkelijker voor het scheurtje om te herstellen.
sprake van een chronische fissuur. Dan kan een injectie met botuline toxine helpen. Die wordt in de anus ingebracht, waardoor de kringspier langere tijd ontspant en er minder druk op de aarskloof komt. Zo geneest die beter.
Er is ook een operatie die aarskloofjes verhelpt. Daarbij wordt er in de binnenste sluitspier een sneetje gemaakt, waardoor die wat meer ontspant. Dit vermindert de spanning op het scheurtje. De operatie heeft geen gevolgen voor het vermogen om uw ontlasting op te houden, doordat die de buitenste sluitspier niet aantast.
Bij gespecialiseerde klinieken kunt u terecht voor een moderne behandeling met een laser. Hierbij wordt u lokaal verdoofd, bent u binnen een kwartier klaar en herstelt u snel.
In zeer zeldzame gevallen en bij grote wonden kan de arts opteren voor een huidtransplantatie. Hierbij wordt slijmvlies van elders gebruikt om de kloof te dichten.
De meeste aarskloofjes zijn binnen enkele weken genezen. Als u er langer dan 6 weken last van heeft, spreken we van een chronische fissuur. Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen.
Bij het Chirurgisch Expertise Centrum kunt u snel terecht voor een behandeling voor een aarskloof. Als gespecialiseerde proctologiekliniek maken wij gebruik van innovatieve behandelmethoden die u als patiënt zo min mogelijk belasten. Wilt u van uw aarskloof af? Maak dan gebruik van ons contactformulier om meer te weten te komen over onze behandelingen.
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Donizettilaan 35
5653 BA Eindhoven
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801