Sinus pilonidalis

Home / Proctologie / Sinus Pilonidalis

Een haarnestcyste, ook wel Sinus Pilonidalis genoemd, bevindt zich in de bilspeet en kan worden omschreven als een holte met verbindingen naar de huid. Deze verbindingen zijn te zien als gaatjes in de huid en in deze haarnestcysten bevinden zich meestal haren met vocht of pus. Dit kan gemakkelijk tot ontstekingen leiden. Een haarnestcyste is tot slot een chronische aandoening die voor veel ongemak en hinder zorgt.

Haarnestcyste

Meer informatie Sinus Pilonidalis behandeling?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is een haarnestcyste?

Een haarnestcyste is een soort cyste die zich meestal vormt in de bilspleet, vlakbij de staartbeen. Deze cyste is vaak het resultaat van ingegroeide haren en kan ontstekingen, pijn en soms infecties veroorzaken. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral bij jongvolwassenen. De cyste kan gevuld zijn met haar, huiddebris en andere materialen.

Hoe ontstaat een sinus pilonidalis?

Een cysta pilonidalis ontstaat vaak als gevolg van ingegroeide haren. Deze haren kunnen de huid penetreren en een ontstekingsreactie veroorzaken. De belangrijkste factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een sinus pilonidalis zijn:

  • Haargroei: Overmatige of stugge haargroei in het gebied kan het risico op ingegroeide haren verhogen.
  • Wrijving en druk: Langdurig zitten, vooral bij beroepen waarbij men lange tijd zit, kan wrijving en druk veroorzaken die de haarfollikels beschadigen en het risico op ingegroeide haren vergroten.
  • Slechte hygiëne: Onvoldoende hygiëne kan bijdragen aan de ontwikkeling van een sinus pilonidalis door een omgeving te creëren waarin bacteriën kunnen groeien.
  • Overgewicht: Overgewicht kan de hoeveelheid wrijving en druk in het staartbeen gebied verhogen.
  • Kleding: Strakke kleding kan ook bijdragen aan wrijving en druk.
  • Leeftijd en geslacht: Jongvolwassenen en vooral mannen zijn vaker getroffen.
  • Genetische factoren: Sommige mensen kunnen genetisch vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van deze aandoening.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel deze factoren het risico op een cysta pilonidalis kunnen verhogen, niet iedereen met deze risicofactoren de aandoening ontwikkelt. Bij symptomen zoals pijn, zwelling of afscheiding uit de cyste, is het raadzaam medisch advies in te winnen voor een passende behandeling.

De symptomen van een haarnestcyste

De meest voorkomende symptomen bij een haarnestcyste zijn pijn rondom de bilspleet en/of vochtverlies in deze streek van het lichaam. Denkt u deze symptomen bij uzelf te herkennen? Maak dan zeker een afspraak bij uw huisarts ter controle, vooral wanneer de klachten een langere periode aanhouden.

Gaat een haarnestsyste vanzelf over?

Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) gaat over het algemeen niet vanzelf over. In sommige gevallen kan de cyste tijdelijk minder symptomen geven of lijken te verbeteren, maar de onderliggende oorzaak - ingegroeide haren en de daaruit voortvloeiende ontsteking - blijft vaak aanwezig. Zonder behandeling kunnen haarnestcysten leiden tot terugkerende infecties, pijn, en in sommige gevallen zelfs de vorming van meerdere sinuskanalen of fistels.

Is een sinus pilondalis gevaarlijk?

Een sinus pilonidalis op zichzelf is meestal niet gevaarlijk, maar kan bij gebrek aan behandeling wel leiden tot complicaties. De voornaamste risico's zijn chronische infecties en de vorming van abcessen, die pijnlijk kunnen zijn en verdere medische behandeling vereisen. In zeer zeldzame gevallen kan een langdurig bestaande, chronisch ontstoken sinus pilonidalis leiden tot de ontwikkeling van huidkanker, hoewel dit zeer ongebruikelijk is.

Het behandelplan

Onze innovatieve laserbehandeling

Wanneer er is vastgesteld dat u een haarnestcyste heeft, wordt er doorgaans nog veel gebruik gemaakt van de klassieke operatie: het volledig uitsnijden van het aangedane gebied met nadien het openlaten van de grote wond. Als gevolg hiervan hebben patiënten vaak nog maandenlang last van deze ingreep.

In het Chirurgisch Expertisecentrum wordt echter gewerkt met de moderne en minder ingrijpende laserbehandeling (SILAC: sinus laser-assisted closure). Hierbij wordt een speciale laserdraad ingebracht en de gecontroleerde laserenergie (hitte) zorgt ervoor dat de open verbinding zich na verloop van tijd gaat sluiten. Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.

Bekijk ook de onderstaande video waarin de behandeling nader wordt toegelicht.

Heeft u last van een haarnestcyste?
Maakt u direct een afspraak.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnestcyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”

 “Eerder operaties gehad voor haarnestcyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser behandeling echter meteen weer aan het werk en slechts kleine wondjes, veel beter!”

“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”

“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoedingen behandeling sinus pilondalis

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconforme tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Hoe ontstaat een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Deze aandoening ontstaat vrijwel altijd wanneer een haarzakje verstopt raakt. Wanneer dit het geval is ziet u in de meeste gevallen een puistje.
Wat is een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Een Sinus Pilonidalis / Haarnestcyste is een abnormale kuiltje of tunnelvormige opening in de huid, meestal in de bilspleet, die vaak haar en vuil verzamelt en infecties kan veroorzaken.
Is de nieuwe lasertechniek als behandeling voor een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis experimenteel?
De SILAC procedure is geen nieuwe experimentele methode en wordt al jaren gebruikt. Onze specialisten hebben al honderden SILAC-behandelingen uitgevoerd vanaf 2015. Deze behandelmethode wordt in Nederland al 8 jaar met veel bekwaamheid en vakkundigheid toegepast en in het buitenland (o.a. België en Duitsland) al meer dan 15 jaar. Daarnaast zijn er meer dan 10 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in erkende internationale medische tijdschriften, die het succes van de SILAC-methode beschrijven. Ook een van de initiatiefnemers van het Chirurgisch Expertise Centrum publiceerde diverse artikelen over deze methode. SILAC is nu ook als toe te passen methode in de richtlijnen Nederlandse Vereniging voor Heelkunde opgenomen.
Wat is het verschil qua behandeling van een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis met een ziekenhuis?
Op dit moment zijn er naast het Expertisecentrum zeer weinig ziekenhuizen die de SILAC behandeling uitvoeren. In de overige ziekenhuizen wordt de behandeling van haarnestcystes door middel van reguliere zwaar belastende operaties uitgevoerd. Het Chirurgisch Expertise Centrum is sfeervol ingericht en de patiënt wordt warm welkom geheten door de assistentes. Deze patiëntvriendelijkheid neemt direct de afstandelijkheid weg, die soms ervaren wordt in een ziekenhuis. In deze kliniek worden patiënten, gedurende het behandeltraject, begeleid door gespecialiseerde medische assistentes, dit creëert een band met u als patiënt. Het Chirurgisch Expertise Centrum is er voor elke individuele patiënt, met een unieke behandeling, hoge zorgkwaliteit en maximale persoonlijke aandacht. Vooral voor deze aandoeningen achten wij een vertrouwensrelatie als zeer belangrijk.
Wat zijn de voornaamste verschillen tussen een reguliere behandeling van een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis en een laserbehandeling?
Een reguliere behandeling van Sinus Pilonidalis bestaat uit een snijdende operatie (excisie) van het ontstoken gebied. De wond wordt niet gesloten en moet sluiten door wondgenezing. Met als nadeel dat er 2-3 keer vaker wondinfecties worden geconstateerd en de genezing gemiddeld 45-70 dagen kan duren. De laserbehandeling mits uitgevoerd door een ervaren arts heeft een korte wondgenezingstijd en geeft de patiënt de mogelijkheid om de dagelijkse bezigheden snel te hervatten. Onze ervaren specialisten hebben veel vakbekwaamheid, zeer weinig tot geen complicaties en een zeer grote patiënttevredenheid.
Hoe lang duurt een behandeling van een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
De behandeling zelf duurt slechts 10 tot 20 minuten. Dit kent als voordeel dat wanneer u van verder weg komt en een afspraak bij ons heeft gehad voor een beoordeling van de aandoening, u eventueel kunt besluiten om de laserbehandeling direct na het onderzoek te laten uitvoeren.
Moet ik onder narcose voor de behandeling van een haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Gedurende het consult wordt de ernst van de aandoening bekeken. De meeste haarnestcystebehandelingen vinden onder lokale verdoving plaats.
Ben ik na de behandeling van de haarnestcyste / Sinus Pilonidalis af?
Dit is een beetje afhankelijk van de zwaarte van de haarnestcyste en hoelang deze reeds aanwezig en tot last is. Voor meer dan 85% van de behandelde patiënten is één behandeling voldoende. Voor de overige 15% is een vervolgbehandeling met de lasertechniek nodig. In extreem zeldzame gevallen heeft de aandoening zich dusdanig ontwikkeld dat een laserbehandeling de haarnestcyste niet dicht krijgt. De arts is echter zeer gespecialiseerd op dit gebied en zal dan een alternatieve behandelmethode met u bespreken, bijvoorbeeld door het uitsnijden van het aangetaste gebied. Wij bekijken 6 weken na de behandeling of deze geslaagd is. Een tweede behandeling kan pas minimaal 3 maanden na de eerste, maar bij voorkeur wachten we zelfs tot 6 maanden, omdat een deel van de haarnestcystes zich in de loop der tijd alsnog sluit en een tweede behandeling dus niet noodzakelijk is.
Heb ik veel pijn na de behandeling van mijn haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
De ingreep zelf is niet pijnlijk, de verdoving kan wel gevoelig aanvoelen. Het kan verschillen per persoon, maar over het algemeen voelt u de eerste paar dagen middelmatig tot weinig pijn, de pijn begint vaak pas tussen de 4e en 7e dag na de behandeling, omdat de wondjes dan aan het genezen zijn en er littekenvorming plaatsvindt.
Kan ik alles weer normaal doen na de behandeling van mijn haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Praktisch wanneer u zich weer goed genoeg voelt om uw normale activiteiten te hervatten, naar school te gaan of te gaan werken, is dit een dag na de ingreep is al mogelijk. Wel moet u ervoor zorgen dat u niet constant op de wondjes gaat zitten.
Hoe wordt een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis gediagnosticeerd?
De diagnose wordt meestal gesteld door fysieke inspectie van het getroffen gebied door een arts of specialist.
Wat zijn de risicofactoren voor het ontwikkelen van een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Risicofactoren zijn onder meer langdurig zitten, overmatig zweten en een familiegeschiedenis van de aandoening.
Is een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis besmettelijk?
Nee, het is geen besmettelijke aandoening en kan niet van persoon op persoon worden overgedragen.
Hoe kan ik een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis voorkomen?
Preventieve maatregelen omvatten regelmatige ontharing, goede hygiëne en vermijden van langdurig zitten.
Kan een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis vanzelf genezen?
In uitzonderlijke gevallen kan een milde cyste vanzelf genezen, maar de meeste gevallen vereisen medische interventie.
Hoe lang duurt het herstel na een behandeling voor Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.
Kan ik sporten na een behandeling voor Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.
Kan een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis terugkeren na behandeling?
Er is een kans op herhaling, maar goede hygiëne en preventieve maatregelen kunnen dit risico verminderen.
Wat zijn de voordelen van lasertherapie voor Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Lasertherapie zorgt voor minder pijn en sneller herstel, vergeleken met traditionele chirurgische ingrepen waar vaak nog weken lang last is van de wond.
Is lasertherapie pijnlijk voor de behandeling van Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
De meeste patiënten ervaren minimale pijn tijdens lasertherapie, maar lokale verdoving wordt soms gebruikt om eventueel ongemak te minimaliseren.
Kan ik na lasertherapie voor Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis meteen weer aan het werk?
Tijdens deze behandeling wordt er niets weggesneden, er ontstaan geen grote wonden en de kans op complicaties is dan ook erg klein. Het genezingsproces neemt daardoor veel minder tijd in beslag, met als bijkomend voordeel dat u direct na de ingreep het dagelijks leven weer kunt hervatten, zoals werken of sporten. In de meeste gevallen duurt de laserbehandeling tussen 20-30 minuten.
Is er een specifiek dieet dat helpt bij het voorkomen van Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Er is geen specifiek dieet bekend om de aandoening te voorkomen, maar algemene gezonde voedingsrichtlijnen kunnen bijdragen aan een goede algehele gezondheid.
Wat gebeurt er als een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis niet wordt behandeld?
Onbehandelde gevallen kunnen leiden tot aanhoudende pijn, infecties en zelfs abcesvorming, wat ernstige complicaties kan veroorzaken.
Is er een leeftijdsgrens voor de behandeling van Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Leeftijd is meestal geen bepalende factor voor behandeling, en patiënten van verschillende leeftijden kunnen worden behandeld.
Kan ik een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis zelf behandelen met huismiddeltjes?
Zelfbehandeling wordt niet aanbevolen omdat het risico op complicaties en infecties kan vergroten. Het is raadzaam om een medische professional te raadplegen voor advies.
Kan ik een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis uitknijpen om pus te verwijderen?
Het uitknijpen van de cyste wordt sterk afgeraden, omdat dit de situatie kan verergeren en het risico op infectie vergroot. Het is raadzaam om een medische professional te raadplegen voor advies.
Zijn er specifieke risicogroepen voor Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Risicogroepen kunnen mensen zijn die langdurig zitten of overmatig zweten, evenals degenen met een genetische aanleg voor de aandoening.
Kan ik met een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis zwemmen?
Zwemmen wordt meestal afgeraden tijdens een actieve infectie, omdat dit het risico op verdere complicaties kan vergroten.
Kan ik tijdens de zwangerschap een Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis laten behandelen?
Behandelingsopties kunnen beperkt zijn tijdens de zwangerschap, dus overleg altijd met een arts voor de beste aanpak.
Hoe vaak komt Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis voor?
De aandoening is relatief zeldzaam, maar kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen.
Kan Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis erfelijk zijn?
Hoewel genetische aanleg een rol kan spelen, is de aandoening meestal niet direct erfelijk.
Is er een verband tussen Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis en overgewicht?
overgewicht kan het risico op Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis niet direct veroorzaken, maar overgewicht kan druk op het stuitje verhogen en symptomen verergeren.
Kan ik na behandeling van Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis nog steeds langdurig zitten?
Het vermijden van langdurig zitten wordt vaak aanbevolen om het risico op herhaling te verminderen, maar dit moet met de arts worden besproken.
Zijn er langetermijneffecten van een onbehandelde Haarnestcyste / Sinus Pilonidalis?
Onbehandelde gevallen kunnen leiden tot aanhoudende pijn en complicaties, daarom is het belangrijk om de aandoening tijdig te behandelen om langetermijneffecten te voorkomen.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact